Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Οι μαχητές της ειρήνης πολιόρκησαν το στρατηγείο του πολέμου

ICON

Χιλιάδες αποφασισμένοι μαχητές της ειρήνης πολιόρκησαν, προχτές Κυριακή, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο - ένα από τα μισητά σύμβολα του ιμπεριαλισμού που υπάρχουν στη χώρα μας - διαδηλώνοντας δυναμικά κατά του επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ κι απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλέξει, με κανέναν τρόπο, την Ελλάδα σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου, που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έφτασαν δυο μεγάλες διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν διαδοχικά από την πλατεία της πόλης του Τυρνάβου.

Η πρώτη και πιο μαζική ήταν αυτή που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας - συμμετείχαν φιλειρηνιστές από τη θεσσαλική πρωτεύουσα - ενώ η δεύτερη διοργανώθηκε από το Κοινωνικό Φόρουμ κι οργανώσεις της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συμμετείχαν διαδηλωτές από διάφορες περιοχές της χώρας, (από τους νομούς της Θεσσαλίας, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Κοζάνη κ.α.).

Η αντιπολεμική κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας άρχισε στις 10:30 το πρωί, με αυτοκινητοπομπή, η οποία ξεκίνησε από το Αισθητικό Αλσος της Λάρισας και κατέληξε στην πλατεία του Τυρνάβου. Μετά από τη συγκέντρωση που έγινε εκεί - σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Μπαλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας - ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία προς τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού στρατηγείου. Φωνάζοντας, συνεχώς αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, οι διαδηλωτές έφτασαν στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου κι αφού έγραψαν, με σπρέι, συνθήματα στο τείχος που τις περιβάλει, κατευθύνθηκαν στην κεντρική πύλη, όπου αντιπροσωπεία τους παρέδωσε αντιπολεμικό ψήφισμα στον στρατοπεδάρχη.

Στο ψήφισμα ανάμεσα στα άλλα καταγγέλλεται η υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που παραχωρεί τις βάσεις για τη διεξαγωγή του πολέμου και στέλνει ελληνικό πολεμικό πλοίο στον Περσικό και τονίζεται πως «ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει μόνο αν οι λαοί μπουν φραγμός στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις».

Στη διαδήλωση, ανάμεσα στους άλλους, μετείχαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, η Δέσποινα Αράπκουλε, δήμαρχος Γιάννουλης κ.ά.

Η δεύτερη διαδήλωση ξεκίνησε δυο ώρες αργότερα - είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί εκπροσώπων των διαφόρων οργανώσεων - κι είχε την ίδια διαδρομή. Μικροεπεισόδια έγιναν μπροστά στην κεντρική πύλη του στρατηγείου, όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν, με σπρέι, εναντίον κάποιων διαδηλωτών του Κοινωνικού Φόρουμ, οι οποίοι προσπάθησαν να πλησιάσουν πιο κοντά στην πύλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ