Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Δύσκολες ώρες για τις κυβερνήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μέχρι στιγμής ο πόλεμος κατά του Ιράκ, με τον πόλεμο του Κόλπου, το 12ετές εμπάργκο και τις επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις φυσικά δεν έχει ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά σίγουρα απειλεί τη βρετανική κυβέρνηση και κλυδωνίζει την ισπανική, δηλαδή τους δύο μοναδικούς πρόθυμους εταίρους της νήσου των Αζορών...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις αναφορικά με το γεγονός ότι το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αφού εισέρχεται στον πόλεμο υπό τις πιο επώδυνες για τον ίδιο συνθήκες. Δεν πείθει κανένα. Διεθνώς και πολύ περισσότερο εγχωρίως, παρά τις αναντίρρητες ρητορικές ικανότητές του. Σύμφωνα με το BBC, κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου υπουργικού συμβουλίου ο Μπλερ ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησής του για τις συζητήσεις με τους Αθνάρ και Μπους, ενώ ήδη η υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Κλερ Σμιθ, ανακοίνωσε ότι «θα σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα παραιτηθεί»... ενώ τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξουν παραιτήσεις και άλλων υπουργών εξαιτίας της στάσης του πρωθυπουργού, που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πια ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του διαφωνώντας ριζικά με τους χειρισμούς του Τόνι Μπλερ στο ιρακινό ζήτημα, τασσόμενος ανοιχτά κατά του πολέμου.

Αναμένεται μεγάλη «ανταρσία» εκ μέρους εκατοντάδων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης και σύμφωνα με τους αναλυτές, το Συντηρητικό Κόμμα στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του Τόνι Μπλερ. Ο Τσαρλς Κένεντι, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Βρετανίας, δεν κρύβει την αντίθεσή του.

Στην Ισπανία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ έχει χάσει 5% στην πρόθεση ψήφου από την ημέρα που ο πρωθυπουργός τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των θέσεων των ΗΠΑ και σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Mundo», η εξέλιξη αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τα ανώτερα στελέχη του κόμματος, δεδομένου ότι σε δύο περίπου μήνες πραγματοποιούνται δημοτικές εκλογές. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και σε ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής τονίζεται ότι το τελεσίγραφο των Μπους, Μπλερ και Αθνάρ συνιστά παραβίαση του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτική στον πρωθυπουργό (2006-09-13 00:00:00.0)
Ολα δείχνουν επικράτηση Μπλερ (2005-05-05 00:00:00.0)
«Θα έπαιρνα ξανά την ίδια απόφαση» (2003-10-01 00:00:00.0)
Μίνι ανασχηματισμός (2003-06-14 00:00:00.0)
Παραιτήσεις στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος (2003-04-02 00:00:00.0)
Απόφαση πολέμου από την «τριανδρία» (2003-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ