Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Απόφαση πολέμου από την «τριανδρία»

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

«Ηρθε η ώρα της αλήθειας, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμες ημέρες». Σε αυτή τη φράση του Αμερικανού Προέδρου θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το συμπέρασμα της έκτακτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το μεσημέρι, στις Αζόρες της Πορτογαλίας, ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους, στον Βρετανό και στον Ισπανό πρωθυπουργό. Στο τέλος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, οι τρεις άνδρες παραχώρησαν λακωνική, πλην αποκαλυπτική, συνέντευξη Τύπου, ενώ εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν.

Ο Πρόεδρος Μπους κάλεσε, για μια ακόμη φορά, τον Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει το Ιράκ ως «μοναδικό δρόμο αποφυγής του πολέμου» και εκτίμησε ότι η συνάντηση στις Αζόρες ήταν «μια ύστατη ευκαιρία προς τη διπλωματία». Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέστησαν σαφές ότι ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα «έχει μόνο μία και μοναδική ημέρα για να αποφασίσει για το αν ο Οργανισμός θα καταστήσει εφικτή τη διπλωματική λύση».

Στο «πολεμικό» ανακοινωθέν, όπως χαρακτηρίστηκε το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης από την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού Τύπου, αρκετός χώρος αφιερώνεται στα σχέδια για το «μετα-Σαντάμ» Ιράκ, υπό τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα τίτλο «Ενα όραμα για το Ιράκ και τον ιρακινό λαό», γεγονός που αποδεικνύει και το ειλημμένο της απόφασης στρατιωτικής επίθεσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο απόσπασμα του ανακοινωθέντος, οι τρεις άνδρες δεσμεύονται «να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση ενός ειρηνικού Ιράκ», με «σεβασμό στην εδαφική του ακεραιότητα, στην ενότητά του και στη διαφορετικότητα όλων των κοινοτήτων του». Επίσης, οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ αναφέρουν ότι θα προωθήσουν στον ΟΗΕ νέες αποφάσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η τάχιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ιρακινό λαό και η τάχιστη ανοικοδόμηση του Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι «η όποια στρατιωτική παρουσία, αν κριθεί αναγκαία, θα είναι σύντομη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ