Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ (ΔΕΥΤΕΡΟΙ) ΡΟΛΟΙ

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ...: «Κι αν κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι ΗΠΑ έχουν τη στρατιωτική ισχύ για να επιβάλουν τη θέλησή τους, η έκταση των αντιδράσεων - που όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ - δείχνει ότι η νίκη τους είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί πύρρειος. Οχι μόνον γιατί ο πόλεμος θα ενισχύσει μάλλον αντί να κάμψει τους τρομοκράτες, αλλά και γιατί η διεθνής ηγεμονία τους κινδυνεύει να χάσει και τα τελευταία ίχνη πολιτικής νομιμοποίησης και αποδοχής και να μετατραπεί σε μια στυγνή επιβολή στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος. Ισως αυτή να είναι και η ευκαιρία για να χειραφετηθεί η Ευρώπη και να διεκδικήσει έναν ρόλο στη διεθνή κοινότητα, ανάλογο των δυνατοτήτων της και σύμφωνο με τις επιθυμίες της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών της!» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Ο «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΟΗΕ: «Ουσιαστικά οι τρεις συμφώνησαν χθες να καταργήσουν τον ΟΗΕ και να υποκατασταθεί ο διεθνής οργανισμός από την αμερικανική ηγεμονία. Σήμερα, είναι έτοιμοι να κάνουν και το επόμενο βήμα, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υποκύψει στο τελεσίγραφο: Να υπογράψουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΟΗΕ, μιμούμενοι τον Χίτλερ και το Μουσολίνι, που αχρήστευσαν την Κοινωνία των Εθνών, για να ανοίξει ο δρόμος στον όλεθρο του πολέμου» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».)

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ: «Η απόφαση που ελήφθη χθες στις Αζόρες από την αποκαλούμενη "Σύνοδο Κορυφής", δε σηματοδοτεί μόνο την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και την αποδυνάμωση του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...). Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι ο "νόμος του ισχυρού" καταργεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και αποδυναμώνει διαδικασίες και θεσμούς που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ειρήνης» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ»: «Το μεγάλο στοίχημα των ΗΠΑ, πλέον, δεν είναι ο πόλεμος στο Ιράκ. Αυτός έχει δρομολογηθεί κι όπως όλα δείχνουν θα είναι νικηφόρος για τους επιτιθέμενους. Μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επόμενη μέρα. Οχι στη Βαγδάτη, αλλά στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ατλαντικής Συμμαχίας... Το ΝΑΤΟ θα βγει τραυματισμένο από την πύρρειο νίκη του Μπους στο Ιράκ» (Από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ