Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Δυσαρεστημένη από τη στάση των τριών

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα βρίσκεται από σήμερα (το απόγευμα) στις Βρυξέλλες για σειρά κρίσιμων επαφών εν όψει του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά την Πέμπτη. Πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Βελγίου σήμερα θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί των τελευταίων εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, καθώς και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων. Το πρωί της Πέμπτης θα λάβει χώρα συνάντηση της κοινοτικής τρόικας, ενώ η Σύνοδος ξεκινά το απόγευμα της ίδιας ημέρας με πρώτο θέμα τη συντακτική συνέλευση. Βάσει του προγράμματος, η ιρακινή κρίση θα συζητηθεί στο δείπνο.

Χτες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις αμερικανικές θέσεις για το Ιράκ και για την απόφαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισπανίας να μην υποβάλουν προς ψήφιση ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος. Οπως επανέλαβε ο Κ. Πάουελ, οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

Η Ελληνική Προεδρία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη με τη στάση Βρετανίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας που κατά το «πολεμικό» συμβούλιο των Αζορών συντάχτηκαν πλέον ανοιχτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στον διά της βίας αφοπλισμό του Ιρακινού ηγέτη. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, αναφέροντας πως η αξιολόγηση της στάσης των τριών ευρωπαϊκών κρατών θα γίνει μετά το τέλος της κρίσης.

Κληθείς να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη στάση Βρετανίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, που, κινούμενες εκτός πλαισίου της ΕΕ, παρέστησαν στις Αζόρες, ο Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως το όραμα της ΚΕΠΠΑ απαιτεί ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει πάντως να καταβληθεί.

Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης εμμέσως κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απόψεις που δε συνάδουν με την προοπτική της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας των «15».

Σε ερώτηση εάν θα κλείσει η ελληνική διπλωματική αποστολή στη Βαγδάτη, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι θα υπάρξει εκκένωση και αποχώρηση των διπλωματών, όχι όμως και κλείσιμο της αποστολής, όταν εκτιμηθεί ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια ειρηνικής λύσης του ιρακινού ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ