Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΑΤΡΑ
Αθώοι οι εφτά φιλειρηνιστές

Είχαν πρωταγωνιστήσει στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, με αίτημα να φύγουν η βάση και τα πυρηνικά από τον Αραξο

Αθωώθηκαν χτες οι εφτά αγωνιστές του φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Αχαΐα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας, που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς κατά συναυτουργία σε ξένη περιουσία», επειδή πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, για να φύγουν η αμερικανοΝΑΤΟική βάση και τα πυρηνικά από τον Αραξο.

Το κατηγορητήριο ήταν τόσο σαθρό, που κατά την ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε, καθώς η κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς», με την οποία σύρθηκαν στο δικαστήριο, αφορούσε την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος της συρόμενης πόρτας στην κεντρική πύλη της βάσης και το ξήλωμα συρματοπλέγματος αριστερά και δεξιά της πύλης, περίπου δύο μέτρα από την κάθε πλευρά, ώστε να υψώσουν την ελληνική σημαία μέσα στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Η εισαγγελέας της έδρας, κ. Παπαδοπούλου, πρότεινε την αθώωση των αγωνιστών της ειρήνης, καθώς έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε μια συμβολική ενέργεια, προκειμένου να καταδείξουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο που γινόταν κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, όταν η συγκεκριμένη βάση, τότε, είχε επιχειρησιακή συμμετοχή μέσω των επίγειων ραντάρ και των αεροσκαφών που χρησιμοποιούσαν τον αεροδιάδρομο και τις λοιπές εγκαταστάσεις, αλλά και των πυρηνικών κεφαλών που είχαν αποθηκευτεί εκεί από την περασμένη δεκαετία. Μια πρόταση που αποδέχτηκε ουσιαστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Κουτσομύτη, απαλλάσσοντάς τους λόγω αμφιβολιών. Πέρα από το γεγονός ότι το κατηγορητήριο ήταν σαθρό - άλλωστε με αυτεπάγγελτη μήνυση από τον εισαγγελέα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο καθώς ο διοικητής της βάσης κ. Βουδούρης δε θέλησε να προχωρήσει σε καμία δίωξη των φιλειρηνιστών - γελοιοποιήθηκαν και οι μάρτυρες κατηγορίας (ασφαλίτες) καθώς και η αξιοπιστία τους, ιδιαίτερα τη στιγμή που «αναγνώρισαν» στα πρόσωπα των κατηγορουμένων ορισμένους από τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει τη βάση του Αραξου την ημέρα εκείνη, όταν αποδεδειγμένα ο ένας (Π. Μελάς) βρισκόταν για προσωπική του δουλιά στη Λαμία και δεν πρόλαβε όπως είπε χαρακτηριστικά να παραβρεθεί κι αυτός στο μεγάλο συλλαλητήριο. Καμιά φορά η σκοπιμότητα των διωκτικών αρχών να κάμψουν το φιλειρηνικό κίνημα με την προσαγωγή στη δικαιοσύνη ορισμένων από τους πρωτοπόρους, τους οδηγεί και σε τέτοια... «λάθη».

Ολοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους τόνισαν πως πρόκειται για πολιτική δίωξη και ότι αισθάνονται υπερήφανοι για τη συμβολική αυτή ενέργεια, να παραβιάσουν ένα μικρό τμήμα της πύλης για να υψώσουν την ελληνική σημαία και να υπενθυμίσουν σε όλους πως εκεί είναι ελληνικό έδαφος και όχι αμερικανικό. Αλλωστε, όπως σημείωσαν, μετά και από τους συνεχείς αγώνες του φιλειρηνικού κινήματος, οι πυρηνικές κεφαλές απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Στο πλευρό των κατηγορούμενων βρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ σε δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - της οποίας είναι μέλη και οι εφτά κατηγορούμενοι - Αντρέας Αντωνόπουλος υπογράμμισε πως «παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να ποινικοποιήσει τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, παρά την τρομοκρατία, τη βία και την καταστολή στην οποία επιδίδονται, δε θα καταφέρουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και των εργαζομένων.

Το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα συνεχίζει και κλιμακώνει με νέα ορμή τους αγώνες ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ για την απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν. Την ημέρα που θα κηρυχτεί ο πόλεμος, ο λαός και η νεολαία της Πάτρας θα δώσουν το δικό τους ξεχωριστό μαχητικό "παρών". Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να μπει στο "γύψο της νομιμότητας" της κυβέρνησης, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο αγώνας θα είναι πολύμορφος και οξυμένος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθωώθηκε ο Χ. Θεοδωρακόπουλος (2009-10-24 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η δίκη των 7 φιλειρηνιστών (2003-03-15 00:00:00.0)
Ηχηρή απάντηση στην τρομοκρατία (2002-02-12 00:00:00.0)
Μπαράζ δικαστικών διώξεων κατά αγωνιστών (2002-02-09 00:00:00.0)
Μαχητική διαδήλωση κομμουνιστών - αντιιμπεριαλιστών (2000-03-17 00:00:00.0)
Περικύκλωση της βάσης του Αραξου (1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ