Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Επικαλούνται τον πόλεμό τους για να στύψουν κι άλλο τους εργάτες

Χρησιμοποιούν τη λέξη «κρίση» σαν αποτέλεσμα του επικείμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του λαού του Ιράκ, κι όχι σαν αιτία του. Πρόκειται για πολυεθνικές που όχι μόνο στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά τις επιβάλλουν για την επέκταση και εγκαθίδρυση των συμφερόντων τους σε νέες αγορές, βρίσκουν και νέους τρόπους για να αυξήσουν επιπλέον τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι εκπρόσωποι στη χώρα μας δυο τέτοιων μεγάλων πολυεθνικών, της «Ledra Marriott» και του «Holiday In», που έχουν εδώ ξενοδοχειακές μονάδες, ανακοίνωσαν στους υπαλλήλους τους ότι λόγω του επικείμενου πολέμου έχει αρχίσει να επηρεάζεται η αγορά και έτσι πρέπει οι εργαζόμενοι να βγουν σε αναγκαστικές άδειες, με ή χωρίς αποδοχές!

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ξενοδοχείου «Ledra Marriott» κάλεσε το σωματείο και ζήτησε να συμφωνήσει να πάρουν οι εργαζόμενοι άδεια την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω των μειωμένων κρατήσεων. Το σωματείο βεβαίως δε δέχτηκε αυτήν την πρόταση. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο ξενοδοχείο «Holiday In». Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αυτό συμβαίνει και σε μια σειρά ακόμα ξενοδοχεία.

Οι επιπτώσεις από τον ανταγωνισμό των καπιταλιστών και τον πόλεμό τους δεν είναι έξω και μακριά από την εργατική τάξη της χώρας. Είναι συγκεκριμένες και αφορούν άμεσα τον κάθε εργάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοδικό που εκδίδεται από το τμήμα προσωπικού στο ξενοδοχείο «Ledra Marriott», αναφέρεται ότι η αισθητή πτώση των κρατήσεων και ακύρωση μερικών από όσες είχαν γίνει, «αυτό μας επιβάλλει ανάλογο περιορισμό του λειτουργικού μας κόστους». Η επίπτωση όμως δεν είναι μόνο η αναγκαστική άδεια, αλλά οι ίδιες οι πολυεθνικές ανακοινώνουν ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ίδιο περιοδικό και απευθύνεται στους εργαζόμενους, «μη ξεχνάτε, ότι αν τελικά γίνει ο πόλεμος, μας περιμένουν δύσκολες μέρες και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός»!

Η κρίση που προκαλείται από τις πολυεθνικές, που οι ίδιες την επικαλούνται, απαιτεί από όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να συσπειρωθούν και όλοι μαζί αποφασιστικά και μαχητικά να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα αφεντικά τους και να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο που ετοιμάζεται κατά του λαού του Ιράκ και στον πόλεμο των εργοδοτών με «θύματα» τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

«

Απόφασή μας είναι να μην είμαστε εμείς, για μια άλλη φορά, τα θύματα των πολέμων τους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και όπως οφείλει κάθε ταξικό σωματείο, καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αγωνιστικά με το πρώτο χτύπημα και να απεργήσουν στις 21 Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί τους βάζουν σε ομηρία (2013-11-09 00:00:00.0)
Εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία της Εύβοιας (2013-07-30 00:00:00.0)
Συνέλευση για την απόκρουση της επίθεσης (2011-10-23 00:00:00.0)
Εργοδοσία και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε δράση (2005-02-02 00:00:00.0)
Αρχαιρεσίες στον «Αστέρα» (2004-09-23 00:00:00.0)
«Για μια καλύτερη ζωή» (2003-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ