Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κλείσει τώρα η Σούδα

Ολα δείχνουν πως ελάχιστος είναι ο χρόνος που χωρίζει πια την ανθρωπότητα από έναν ακόμη πολεμικό εφιάλτη. Ενα νέο, προδιαγραμμένο, ωστόσο, μακελειό, για το οποίο έχουν πολλά ειπωθεί και γραφτεί. Η κρισιμότητα των στιγμών, όμως, αναδεικνύει τώρα τη σπουδαιότητα των πράξεων και όχι των λόγων. Αυτή την ώρα πάνω απ' όλα μετράνε οι συγκεκριμένες ενέργειες αποτροπής του πολέμου κι απ' αυτές πολλοί θα κριθούν. Πρέπει να κριθούν από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που έχει διατρανώσει την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον έχει απερίφραστα καταδικάσει.

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, για όλους όσοι στα λόγια το προηγούμενο διάστημα πλειοδότησαν σε φιλειρηνισμό. Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρώτα και κύρια. Η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει αμέσως. Αυτό το σύμβολο της υποτέλειας και της υποταγής στους πολεμοχαρείς τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης πραγμάτων». Μια βάση κράτος εν κράτει, ορμητήριο των σύγχρονων εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας, πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Κρήτης, ολόκληρου του ελληνικού λαού. Να κλείσει, λοιπόν, τη βάση της Σούδας. Ας προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, που μπορούν να θέσουν μεγάλα εμπόδια στη διεξαγωγή αυτού του πολέμου, αφού από τη συγκεκριμένη βάση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

Ας τοποθετηθούν, όμως, απέναντι στο αίτημα της άμεσης απεμπλοκής της χώρας μας, με κλείσιμο της Σούδας, και η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ για την ειρήνη δεν πείθουν κανέναν όσο ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση. Ούτε οι αντιπολιτευτικοί τόνοι του ΣΥΝ πείθουν όσο αποφεύγουν να διατυπώσουν ξεκάθαρα αιτήματα και ψελλίζουν κάτι περί της ανάγκης συνάρτησης της ελληνικής στάσης με αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή περί «αντισυνταγματικών» και «παράνομων» διευκολύνσεων. Πρόκειται για μέγιστο ψέμα και υποκρισία η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όταν ισχυρίζεται ότι η χρήση της Σούδας δεν είναι «παράνομη» αφού αυτή απορρέει από συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας! Καμία συμφωνία, κανένα Σύνταγμα, όμως, δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τη συμβολή σ' ένα έγκλημα. Κι ο πόλεμος αυτός είναι έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας και είναι συνένοχοι όσοι τον διευκολύνουν, ανεξάρτητα αν το πράττουν τηρώντας δήθεν το γράμμα των δικών τους νόμων.

Ας πάρουν, λοιπόν, όλοι θέση, οι μεν ας απαιτήσουν το κλείσιμο της βάσης και οι δε ας το πράξουν. Κι ας είναι σίγουροι πως μια τέτοια απόφαση θα στηριχτεί από το λαό. Οπως σίγουροι πρέπει να είναι πως στην αντίθετη περίπτωση θα καταγραφούν ως συνυπεύθυνοι και θα καταδικαστούν στις λαϊκές συνειδήσεις ως τέτοιοι. Σε κάθε περίπτωση το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει να απαιτεί «καμία διευκόλυνση», που στη δική του συνείδηση είναι ούτως ή άλλως έκθετη και καταδικασμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ