Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Εγκληματίας πολέμου ο Χ. Κίσινγκερ

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Ηλ. Δημητρακόπουλος

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε χτες - με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκη - ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος. Ο δημοσιογράφος κατηγορεί ακόμη τον Χ. Κίσινγκερ ότι ενεπλάκη το 1975 σε οργανωμένο σχέδιο απαγωγής και δολοφονίας του, λόγω της γνωστής αντιδικτατορικής του δράσης, ενώ χαρακτήρισε τα στοιχεία που έχει γι' αυτή την υπόθεση αδιάσειστα. Μάλιστα η μηνυτήρια αναφορά του Ηλ. Δημητρακόπουλου ζητεί και την εφαρμογή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έχει κυρωθεί απ' τη χώρα μας και έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιούλη του 2002.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος του Ηλ. Δημητρακόπουλου, εξήγησε χτες - σε συνέντευξη Τύπου - το σκεπτικό της συγκεκριμένης μηνυτήριας αναφοράς: Ο Κίσινγκερ, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αμερικανική κυβέρνηση και κατέχοντας παράλληλα τη θέση του προεδρικού συμβούλου σε θέματα ασφαλείας, ήλεγχε και ενέκρινε τις επιχειρήσεις της ΣΙΑ και των λοιπών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων και άλλων στρατιωτικών ή μη ανατροπών και επιχειρήσεων ανά την υφήλιο (Ινδοκίνα, Μπαγκλαντές, Χιλή, Κύπρος, Ανατολικό Τιμόρ). Ο συστηματικός δε, χαρακτήρας των εγκλημάτων, ο σχεδιασμός, η έκταση αλλά και τα κίνητρα που ωθούσαν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, «μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για βαρύτατα διεθνή εγκλήματα, όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

Σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεσή του, ο Ηλ. Δημητρακόπουλος έκανε αναφορά στο βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου Κρ. Χίτσενς με τίτλο: «Η δίκη του Χ. Κίσινγκερ». Σ' αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ (πρόκειται για την καταχώριση με αριθμό 7024513), στην οποία ανακοινώνεται ο θάνατος του Ελληνα δημοσιογράφου σε φυλακές της Αθήνας στις 18/12/1970, χρόνο κατά τον οποίο ο Δημητρακόπουλος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον! Επίσης, στα απομνημονεύματα του Κ. Παναγιωτάκου - πρέσβη της χούντας στην Ουάσιγκτον - αναφέρεται ότι απ' το Φλεβάρη του 1974 του έγινε γνωστή η κοινή επιθυμία της χούντας και των κρατικών υπηρεσιών των οποίων προϊστατο ο Χ. Κίσινγκερ για «απαγωγή και εξουδετέρωση του Ηλ. Δημητρακόπουλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ