Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ
Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων

ICON

ΧΑΝΙΑ(Ανταπόκριση Λ. ΠΙΤΤΑΚΑ).-

«Η Σούδα να γίνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξαν, την Κυριακή το μεσημέρι, έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στο Μαράθι, στα Χανιά, χιλιάδες διαδηλωτών, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.

Από τη μια άκρη της Κρήτης, ως την άλλη, άνθρωποι κάθε ηλικίας, πήραν μέρος στο μεγάλο αυτό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στον πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, καθώς και για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από το νησί.

Με σημαίες της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», των Επιτροπών Ειρήνης όλων των νομών της Κρήτης και του ΠΑΜΕ, με κόκκινες σημαίες, νέοι και παιδιά, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και γυναίκες, πραγματοποίησαν μια συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά που διακρινόταν για το δυναμισμό και τη μαχητικότητά της, την αποφασιστικότητα όλων να σταθούν εμπόδιο στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, που έριχνε συνεχώς, οι συγκεντρωμένοι δε σταμάτησαν ούτε λεπτό, να φωνάζουν συνθήματα, δίνοντας παλμό στη συγκέντρωση.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία προς τις ΝΑΤΟικές ναυτικές εγκαταστάσεις του Μαραθιού. Το αντιπολεμικό κομβόι ακόμα μεγαλύτερο, έφτασε στο Μαράθι. Εκεί αρχικά, ήρθε αντιμέτωπο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απ' όλη την Κρήτη, ενώ τρία ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, έλεγχαν κάθε κίνηση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι διαδηλωτές με τα πανό, τις σημαίες και αντιπολεμικά συνθήματα που φώναζαν συνεχώς, έφτασαν ειρηνικά κοντά στην πύλη της βάσης, μπροστά σε μια μεγάλη ομάδα δοκίμων αστυνομικών που είχε παραταχθεί κατά μήκος της βάσης.

Η πορεία με επικεφαλής τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων του νησιού συνέχισε να φωνάζει συνθήματα ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που προσφέρει «γην και ύδωρ» στους Αμερικάνους γι' αυτόν τον πόλεμο.

Εκατοντάδες φορείς απ' όλη την Κρήτη βρίσκονταν εκεί, χαιρετίζοντας το μεγαλειώδη αυτό συλλαλητήριο, σωματεία, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, νεολαιίστικοι φορείς, δημοτικά συμβούλια απ' όλους τους νομούς, δήμαρχοι, δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις, συνταξιούχοι, σύλλογοι γυναικών κ.ά.

Λίγο αργότερα και ενώ οι διαδηλωτές με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και συνθήματα, διαδήλωναν ειρηνικά ενάντια στον πόλεμο, μια μικρή ομάδα ατόμων πέρασε μπροστά και επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, κοντά στην πύλη της βάσης. Μια άλλη άρχισε τον πετροπόλεμο τόσο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων όσο και των διαδηλωτών που περιφρουρούσαν την πορεία... Οταν η πρώτη ομάδα έσπασε τελικά τον αστυνομικό κλοιό, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις ειδικές δυνάμεις που βρίσκονταν ακριβώς πίσω, με αποτέλεσμα να αρχίσει το γνωστό παιχνίδι σε όλους. Οι ειδικές δυνάμεις να πετούν δακρυγόνα και χημικά και οι γνωστοί κουκουλοφόροι, πέτρες εναντίον όλων. Η περιοχή θύμιζε πεδίο μάχης και η ατμόσφαιρα γινόταν συνεχώς πιο αποπνικτική από την εκτόξευση δεκάδων δακρυγόνων.

Αμέσως ο κύριος όγκος των διαδηλωτών υποχώρησε και κατευθύνθηκε προς τα αυτοκίνητα και τα πούλμαν. Οι οργανωτές του συλλαλητηρίου συγκεντρώθηκαν ξανά στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση, καταγγέλλοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Στη συγκέντρωση οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Ανακοινώσεις, με τις οποίες χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νέας γενιάς των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, εξέδωσαν η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξω Αμερικάνοι και ΝΑΤΟ από τη Σούδα» (2009-03-31 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις και δρώμενα (2006-04-01 00:00:00.0)
«Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» (2005-03-22 00:00:00.0)
Δεκαήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων (2003-05-14 00:00:00.0)
Αύριο η περικύκλωση της Σούδας (2003-03-15 00:00:00.0)
Μαχητικά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Χανιά (2002-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ