Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου μιλά Τούρκος στρατηγός

Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός ε.α. Χουσεΐν Κιβρίκογλου, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «προσάρτησης (της κατεχόμενης βόρειας πλευράς) της Κύπρου στην Τουρκία».

«Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα και εάν επιβάλλεται, θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία», είπε ο στρατηγός στο περιθώριο σεμιναρίου, που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική Ακαδημία Πολέμου.

Το σεμινάριο, με θέμα «Αναζητήσεις που αφορούν την ασφάλεια», παρακολούθησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών, αναλυτών δημοσιογράφων και πολιτικών και βεβαίως αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για την έκφραση της «αμετάβλητης εθνικής πολιτικής» σχολιάζουν συντηρητικοί κύκλοι, ενώ οι άλλοι απλώς σημειώνουν ότι οι απόψεις αυτές είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο στρατηγός Κιβρίκογλου προσπέρασε τις προειδοποιήσεις της ΕΕ ότι η Τουρκία θα θεωρηθεί δύναμη κατοχής στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η εγγύηση της Τουρκίας δεν απορρέει από την ΕΕ, αλλά από συμφωνίες που έχουν υπογραφεί παλαιότερα».

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ να καταδικάσουν ρητώς και απεριφράστως τη στάση του Ρ. Ντενκτάς και της Τουρκίας - προειδοποιώντας τους ότι θα υποστούν τις συνέπειες της αποτυχίας στη Χάγη και εξαίρει, ταυτόχρονα, τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, το οποίο εξέτασε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Κατσουρίδης, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν», υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως, για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει η διεθνής κοινότητα να καταλογίσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, γιατί αν κρατηθούν ίσες αποστάσεις, Ντενκτάς και Αγκυρα θα συνεχίσουν την άκαμπτη στάση τους χωρίς να αισθάνονται οποιοδήποτε κόστος. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει τη δημιουργική και εποικοδομητική στάση του Τάσου Παπαδόπουλου και την πολιτική του βούληση για λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και εξαίρει τη συλλογικότητα και το συναινετικό τρόπο, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο χειρίστηκαν τις εξελίξεις. Ο κ. Κατσουρίδης, σημείωσε ότι η Χάγη δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία «διότι σε μια τέτοια περίπτωση αντικειμενικά θα εξυπηρετούνταν ο διχοτομικός στόχος της αδιάλλακτης τουρκικής πλευράς και θα τιμωρούνταν ο κυπριακός λαός που θέλει τη λύση.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε, επίσης, τους Τουρκοκυπρίους να μην αποθαρρυνθούν από τις εξελίξεις, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, ο Χ. Κατσουρίδης υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ πάντα υποδείκνυε τις δηλώσεις του για «κυριαρχική ισότητα». Κατά συνέπεια, είπε, ο κ. Ερντογάν «δε μεταβλήθηκε από περιστερά σε γεράκι, γιατί ούτε γεράκι ήταν για να μεταβληθεί σε περιστερά, ούτε περιστερά για να μεταβληθεί σε γεράκι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ