Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «15»
Στη σκιά του πολέμου

Στον αέρα, κυριολεκτικά, βρίσκεται η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Η Ελληνική Προεδρία έχει περιλάβει στην ατζέντα το θέμα του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά προβλέπει ότι η συζήτηση γι' αυτό θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου και, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ της Πέμπτης. Αν, όμως, εν τω μεταξύ, αρχίσει η επιδρομή, μοιραία το θέμα θα κυριαρχήσει στις εργασίες της Συνόδου.

Πάντως, η επίσημη ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιλαμβάνει δύο βασικά θέματα. Το πρώτο αφορά στην πορεία της «Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης», όπου συζητείται το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το δεύτερο θέμα αφορά «στην πρόοδο των αποφάσεων της Λισαβόνας και στην πορεία για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στην Ευρώπη».

Σχετικά με τη «Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης» είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του προέδρου της, Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο οποίος εμφανώς ανήσυχος για την πορεία των εργασιών τόνισε: «Θα επηρεάσει, αναπόφευκτα, η ιρακινή κρίση τις εργασίες μας, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στη διακοπή τους». Εξάλλου, η διάσταση απόψεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το θέμα του Ιράκ δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία στη συζήτηση για «κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας».

Στο δεύτερο θέμα, την υλοποίηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας», αναμένεται μια νέα αντεργατική απόφαση, στην οποία, με πρόσχημα τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα επιχειρείται η τελική επίθεση κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, στην έκθεσή της, που θα αποτελέσει βάση συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και η «περικοπή των κατώτατων συντάξεων».

«Πιλότος» στη νέα επίθεση κατά των εργαζομένων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η γερμανική κυβέρνηση. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ περιλαμβάνονται: Μείωση του χρόνου επιδότησης των ανέργων από 32 σε 12 μήνες (!), μείωση των κοινωνικών παροχών στους μακροχρόνιους ανέργους, μείωση των επιδομάτων ανεργίας και απελευθέρωση των απολύσεων, κ.ά.

Την Πέμπτη το πρωί, θα συνέλθει η θεσμοθετημένη, πλέον, συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της ΣΕΣ και της UNICE και θα εξετάσει τη γενικότερη πορεία των αποφάσεων της Λισαβόνας και την πρόοδο στον τομέα της κοινωνικής Ευρώπης.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες. Το απόγευμα της Τετάρτης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ρομάνο Πρόντι, τον εκπρόσωπο για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Κοξ.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας διευκρίνισε ότι «το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που, μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, έχει ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ. Δηλαδή, το πρόγραμμα μπορεί να υποστεί οποιεσδήποτε τροποποιήσεις και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι απόλυτα λογικό, διότι αυτές οι Σύνοδοι δε γίνονται εν κενώ. Πρέπει να εκφράσουν τους προβληματισμούς που θα υπάρξουν, εκείνη τη στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ