ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισε η εξέταση των μαρτύρων

Απορρίφθηκε η ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση του προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μαρτύρων στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ, τον Απρίλη του 1984 και με καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυφύλακα - φρουρού του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων Χρ. Μάτη, τα Χριστούγεννα του 1984, ολοκληρώθηκε η χθεσινή ημέρα της δίκης της «17Ν». Πριν την έναρξη της κύριας διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία με το σκεπτικό ότι οι λήψεις των καταθέσεων και απολογιών, όπως και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από επίσημα εργαστήρια, δεν αποτελούν λόγο ακυρότητας της προδικασίας. Εντούτοις το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να μην κάνει αποδεικτική χρήση των καταθέσεων και των απολογιών των κατηγορουμένων στην περίπτωση που αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί των τελευταίων ότι το υλικό αυτό είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και άλλων πιέσεων.

Η υπόθεση Τσαντ

Αναφορικά με την υπόθεση Τσαντ, ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε ήταν ο Ελευθέριος Κοντοβιός, ο οποίος αν και αυτόπτης στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες, επικαλούμενος το γεγονός ότι από τότε έχουν μεσολαβήσει 20 χρόνια και δεν μπορεί να θυμάται. Ο Ε. Κοντοβιός περιέγραψε τον οδηγό της μηχανής με την οποία έγινε η απόπειρα ως «ψηλό και ογκώδη».

Eurokinissi

Για την ίδια υπόθεση κατέθεσε και ο αστυνομικός Νίκος Κωστάκος, αλλά ούτε κι εκείνος θυμόταν λεπτομέρειες του περιστατικού, επικαλούμενος τα 20 χρόνια που έχουν περάσει. Τρίτος μάρτυρας της υπόθεσης ήταν ο ίδιος ο Ρόμπερτ Τσαντ, ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, για την υπόθεση Τσαντ κατηγορούνται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Χριστόδουλος Ξηρός, ενώ τον Αμερικανό φέρεται να είχε πυροβολήσει ο Γιάννης Σκανδάλης που όμως δε βρίσκεται στη ζωή. Σημειώνεται δε ότι η υπεράσπιση του Νίκου Παπαναστασίου παρουσίασε βεβαίωση της εταιρίας στην οποία εργαζόταν ο κατηγορούμενος, καθώς και τον κατάλογο ασφαλιστικών εισφορών, από τον οποίο προκύπτει ότι όλο τον Απρίλιο του 1984 εργαζόταν, από τις 7 το πρωί έως τις 3 μ.μ.

Η υπόθεση Χρ. Μάτη

Τον Δ. Κουφοντίνα αναγνώρισαν, ως τον άνθρωπο που ντυμένος αστυνομικός συμμετείχε στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν χθες για την υπόθεση της δολοφονίας του Χρ. Μάτη την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984. Ο ένας είναι ο Απ. Νικολαΐδης ο οποίος - πρέπει να σημειώσουμε - όταν έγινε το περιστατικό είχε αναγνωρίσει στην Ασφάλεια που κλήθηκε να καταθέσει, άλλα πρόσωπα από φωτογραφίες που του επιδείχτηκαν, ενώ τον Δ. Κουφοντίνα τον αναγνώρισε προσφάτως όταν κλήθηκε να καταθέσει εκ νέου μετά τη σύλληψη μελών της «17Ν».

Η δεύτερη μάρτυρας που αναγνώρισε με μεγάλες πιθανότητες, όπως είπε, στο πρόσωπο του Δ. Κουφοντίνα τον ψεύτικο αστυνομικό ήταν η τότε προϊσταμένη Εσωτερικής Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων Αγγελική Γκιλιπάθη.

Για την υπόθεση επίσης κατέθεσαν οι τότε ταμίες της τράπεζας Γ. Κάσσιος και Ν. Ματζουράνης, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν στο πρόσωπο των κατηγορούμενων κάποιον από τους δράστες. Επίσης κατέθεσαν τα αδέλφια του νεκρού αστυφύλακα Ξενοφών Μάτης, Νικηφόρος Μάτης και Ανθούλα Πίσσαρη που ωστόσο δεν είχαν κάτι να προσφέρουν στην ουσία της υπόθεσης, δεδομένου ότι δεν είχαν προσωπική αντίληψη των πραγμάτων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται οι Νίκος Παπαναστασίου, Πάτροκλος Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός, ο Γιάννης Σκανδάλης και ένας Τούρκος υπήκοος, που έχουν αποβιώσει, ενώ τον άτυχο Χρ. Μάτη φέρεται να πυροβόλησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Εντούτοις από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προκύπτει ότι πυροβόλησε ο δράστης που ήταν ντυμένος αστυνομικός αλλά άλλο πρόσωπο με πολιτική περιβολή.

Σήμερα ολοκληρώνεται η κατάθεση των μαρτύρων στην υπόθεση Χρ. Μάτη και αρχίζει η εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να προσέλθουν στο δικαστήριο και οι μάρτυρες για τη βομβιστική ενέργεια σε βάρος λεωφορείου των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Καταστροφές στην παραλίμνια περιοχή

Οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις άνεμοι στην πόλη των Ιωαννίνων, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, είναι μεγάλες, κατά κύριο λόγο στην παραλίμνια περιοχή, αλλά και σε άλλα σημεία του νομού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έγιναν συνολικά 38 κλήσεις για παροχή βοήθειας, δέκα για άντληση υδάτων και τρεις για πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις. Συχνές ήταν οι διακοπές ρεύματος, αλλά και του νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας της Δευτέρας, ενώ το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων παρέμεινε κλειστό για δύο μέρες.

Τις μέρες που πέρασαν, η σφοδρή θύελλα προκάλεσε στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων κύματα που έφτασαν ακόμα και τα πέντε μέτρα και «έπνιξαν» στην κυριολεξία μαγαζιά και σπίτια στην παραλίμνια περιοχή Μάτσικα, ενώ δεν προκλήθηκαν ζημιές στο Νησί της λίμνης. Πολλοί από τους πληγέντες κάνουν λόγο για την κακή κατασκευή των φρεατίων που στάθηκαν η αιτία να πλημμυρίσουν πιο εύκολα τα μαγαζιά τους.

Κλαδιά δέντρων, απομεινάρια από αυτοσχέδια υπόστεγα, καλάμια από τη λίμνη και πλάκες που βρίσκονταν σωριασμένα σε όλο το μήκος της περιοχής, έδιναν την εικόνα της καταστροφής. Αρκετά σημεία του πλακόστρωτου, που είναι πολύ κοντά στη λίμνη, έχουν καταστραφεί, καθώς η πίεση του νερού «έφαγε» τον πεζόδρομο υπόγεια, δημιουργώντας τρύπες έως την επιφάνεια της κατασκευής.

Ακόμα, κάποια παλιά οικοδομήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ ξηλώθηκαν στέγες σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου από κτηνοτροφικές μονάδες, στάβλους, βιοτεχνίες, αλλά και του αποθηκευτικού χώρου αρχείων της Αστυνομίας που φυλάσσονταν εκεί από το 1970, με αποτέλεσμα τα απόρρητα έγγραφα να πετάνε στον αέρα και να σκαλώνουν σε διάφορα σημεία της περιοχής... Στην περιοχή του Περάματος, η οποία είναι και αυτή παραλίμνια, ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος σωριάστηκε στο έδαφος από το δυνατό αέρα. Δέντρα ξεριζώθηκαν και σε άλλα σημεία του νομού, έσπασαν τζαμαρίες και κεραίες. Τέλος, ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε την περιοχή του Μετσόβου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κυκλοφορία.

Στην Εισαγγελία Εφετών η μήνυση κατά Κίσιγκερ

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Π. Βέρροιο διαβίβασε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης τη μηνυτήρια αναφορά, που του κατέθεσε προχτές ο δημοσιογράφος Ηλ. Δημητρακόπουλος, προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών θα ορίσει εισαγγελέα Εφετών που θα ερευνήσει την υπόθεση.

Με τη μηνυτήρια αναφορά, ο Ηλ. Δημητρακόπουλος ζητάει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κίσιγκερ για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εγκλήματα της χούντας των συνταγματαρχών, η απόπειρα δολοφονίας του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και το διπλό σχέδιο απαγωγής και δολοφονίας του Ηλ. Δημητρακόπουλου σε συνεργασία με τη χούντα των συνταγματαρχών.

«Σαρώνει» η υπέρταση

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ελληνες πάσχουν από ιδιοπαθή υπέρταση, δηλαδή ένα στα πέντε άτομα του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητα της υπέρτασης σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε ποσοστό 25%, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου.

Αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής μιας εξειδικευμένης αντιυπερτασικής αγωγής είναι η σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ποσοστό 30% περίπου, των εγκεφαλικών επεισοδίων 40% και της στεφανιαίας νόσου κατά 18-20%. Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι από τον υπερτασικό πληθυσμό μόνο το 1/3 υποβάλλεται και συμμορφώνεται στην εκάστοτε θεραπευτική αγωγή, το 1/3 αγνοεί ότι πάσχει από υπέρταση και το υπόλοιπο, για διάφορους λόγους, θεραπεύεται ανεπαρκώς.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας Αχ. Τουρκαντώνης, με την ευκαιρία του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αρτηριακής Υπέρτασης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 20 έως 22 Μάρτη.

ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Δεν υπάρχει κρούσμα στη χώρα μας

Κανένα κρούσμα οξέος αναπνευστικού συνδρόμου σχετιζόμενο με ταξίδι στη νοτιοανατολική Ασία δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα, αναφέρει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), ενώ αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έδωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής.

Το ΚΕΕΛ επισημαίνει ότι το αναφερόμενο κρούσμα θανάτου 23χρονης στην Κομοτηνή δε συσχετίζεται με την επιδημία οξέος αναπνευστικού συνδρόμου, αλλά αποτελεί μεμονωμένο κλινικό περιστατικό.

Για να υπάρξει συσχέτιση κάποιου κρούσματος πνευμονίας με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, θα πρέπει η εκδήλωση της νόσου να γίνει εντός δέκα ημερών από την άφιξη ή επιστροφή του ατόμου από τις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας (Κίνα, Χονγκ - Κονγκ, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ).

Στο μεταξύ, χτες στη Γερμανία εντοπίστηκε σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο σε 32χρονο γιατρό που ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη. Επίσης, τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ανόι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 54 ασθενείς, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 111.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να εξελιχθεί η ασθένεια αυτή σε πανδημία είναι μικρές, όμως, παράλληλα, εξέδωσε οδηγία προς όλους όσοι ταξιδεύουν από και προς την Ασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ