ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Φιλολαϊκή πολιτική» τα ψίχουλα

Με Επίκαιρη Ερώτηση ο Σπ. Στριφτάρης κατήγγειλε ότι δίνονται χρήματα για τον πόλεμο και όχι για τις συντάξεις

Στιγμιότυπο απ' την πορεία των συνταξιούχων την περασμένη βδομάδα
Στιγμιότυπο απ' την πορεία των συνταξιούχων την περασμένη βδομάδα
Προκλητικός έναντι των συνταξιούχων εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, όταν απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη ισχυρίστηκε ότι τα ψίχουλα που δόθηκαν ως αύξηση αποτελούν «φιλολαϊκή» πολιτική.

Είπε ότι για τα αιτήματα των συνταξιούχων για ουσιαστικές αυξήσεις είναι «δύσκολο να διαμορφώνονται οι δυνατότητες ικανοποίησης» και ισχυρίστηκε ότι η εισοδηματική πολιτική για τις συντάξεις «λειτουργεί, εξαντλώντας με ένα πνεύμα φιλεργατικό και φιλοκοινωνικό τις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία». Πιστεύουμε, είπε, ότι και με τις συντάξεις «ακολουθούμε μια πολιτική κοινωνικής ευαισθησίας που προσδιορίζει την ταυτότητά μας την πολιτική και την ιδεολογική».

Δεν περίμενα, παρατήρησε ο Σπ. Στριφτάρης, να απαντήσει ο υφυπουργός θετικά στα αιτήματα, αλλά τουλάχιστον να έβλεπε θετικά το επίδομα θέρμανσης που ζητάνε οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ. «Φαίνεται όμως, είπε, ότι έχουμε λεφτά για να εξυπηρετούμε άλλους στόχους και να στέλνουμε τα πλοία μας στον Περσικό. Αν αναλογιστούμε πόσα πληρώνουμε γι' αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο θα περίσσευαν για 400 ευρώ που ζητάνε οι συνταξιούχοι, αλλά για πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν έχετε όμως αυτό σαν πολιτική σας, αλλά θέλετε να υπηρετείτε άλλα συμφέροντα. Αν ήταν όμως αιτήματα μεγαλοσχημόνων θα τα ικανοποιούσατε την ίδια ώρα που θέλετε να συνηθίσετε τον κόσμο να ζει με 130.000 δρχ. το μήνα».

«ΑΤΤΙΚΟΝ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μακριά από τις ανάγκες της περιοχής

Ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά

Ο κάτοικοι των δυτικών συνοικιών της Αθήνας έχουν ανάγκη από νοσοκομεία του δημόσιου συστήματος Υγείας και Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, τονίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει το Νοσοκομείο «Αττικόν» ως πανεπιστημιακό.

Οι περιοχές αυτές, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, ήταν πάντα υποβαθμισμένες, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ολιγωρία της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων», που σύμφωνα με τις υποσχέσεις της έπρεπε να είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις ο Οργανισμός του Νοσοκομείου διαλύεται στην ουσία. Επίσης και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) μισοαχρηστεύτηκε από το σεισμό και δεν αποκαταστάθηκε πλήρως.

Η ΕΙΝΑΠ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην παραχώρηση του «Αττικού» Νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γιατί έτσι, υπογραμμίζει, «είναι σίγουρο ότι δε θα καλυφθούν πραγματικές υγειονομικές ανάγκες αλλά άλλου τύπου και χαρακτήρα συμφέροντα». Το νοσοκομείο πρέπει να είναι μάχιμο όλο το 24ωρο, με αξιόπιστους και μάχιμους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα υπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής και της Υγείας γενικότερα σημειώνει η ΕΙΝΑΠ και ζητά να λειτουργήσει ως νοσοκομείο στο ΕΣΥ. Η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει την επάνοδο στα «αποτυχημένα μοντέλα των μεικτών κλινικών με πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ, γιατί αποτελούν πληγή για το ΕΣΥ».

Η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε 24ωρη απεργία για σήμερα και για τις 4 Απρίλη 2003 και στάση εργασίας στις 3 Απρίλη 2003, ώρα 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3. Διεκδικούν νέο αξιοπρεπές μισθολόγιο και ασφαλή προγράμματα εφημεριών για όλα τα νοσοκομεία.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Χωρίς λύση στα προβλήματα

Καμία δέσμευση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αυτισμό και οι οικογένειές τους δεν έδωσε ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δ. Θάνος, σε συνάντηση που είχε χτες στο υπουργείο με την Κίνηση Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού.

Οι γονείς υπογράμμισαν ότι οι κρατικές δομές για τα 30.000 περίπου αυτιστικά παιδιά, στη χώρα μας, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να αναλαμβάνουν, χωρίς καμία υποστήριξη, το δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας τους. Από το 1995 - 1997, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη δημιουργία έξι κέντρων για τον αυτισμό, αλλά μειώθηκαν σε τρία με το νόμο 2646/98. Χτες, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ένα Κέντρο στη Ν. Ιωνία Βόλου, ενώ ανέφερε ότι για τα δυο ακόμα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο των μελετών, φορείς υλοποίησης θα είναι ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών SOS και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ειδικής αγωγής και διάγνωσης του αυτισμού, δήλωσε αναρμοδιότητα, παραπέμποντάς τους στο υπουργείο Υγείας και για άλλους τομείς στους δήμους, που δε δείχνουν κινητικότητα στους τομείς που τους έχουν ανατεθεί.

Κατά τα άλλα, πρότεινε στους γονείς να συντάξουν προτάσεις, οι οποίες θα μελετηθούν...

Απλήρωτοι ένα χρόνο

Ενα χρόνο έχουν να πληρωθούν από το ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων) οι συμβεβλημένοι με αυτό εργαστηριακοί γιατροί, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων - Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων.

Με παρεμβάσεις του προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το γεγονός αυτό και ζητά να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η αδικία, «που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για αμοιβές ιατρικών πράξεων που βρίσκονται καθηλωμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα από το 1991».

Χάρισαν ζωή σε δύο καρδιοπαθείς

Ζωή σε δυο καρδιοπαθείς χάρισαν οι συγγενείς δύο νέων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, με την απόφασή τους να προχωρήσουν στη δωρεά οργάνων. Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) από τον διευθυντή του Α` Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Π. Αλιβιζάτο και την ομάδα του.

Ο πρώτος ασθενής, 56 ετών από την Εύβοια, έπασχε από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΩΚΚ με μηχανική υποστήριξη. Το μόσχευμα προήλθε από 23χρονο άνδρα, θύμα τροχαίου ατυχήματος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Ο δεύτερος ασθενής, 43 ετών από την Αίγινα, έπασχε από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου και ζούσε με αντλία που χορηγούσε φάρμακα. Το μόσχευμα προήλθε από 22χρονο άνδρα, θύμα τροχαίου ατυχήματος, που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Χαρακτηριστικό και των δύο ασθενών ήταν ότι είχαν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης στο παρελθόν. Με αυτούς, ο αριθμός των ασθενών που έχουν δεχτεί μόσχευμα καρδιάς στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του ΩΚΚ από το 1995 ανέρχεται σε 28, με 25 άτομα να βρίσκονται στη ζωή.

Ωστόσο, όμως, οι ανάγκες της χώρας για μοσχεύματα παραμένουν μεγάλες. Λόγου χάρη, ο συνολικός αριθμός των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών στη χώρα μας φτάνει τους 6.500, ενώ 450 περίπου ασθενείς εισέρχονται κάθε χρόνο στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των ασθενών που περιμένουν τη μεταμόσχευση, ασθενείς να χάνουν τη μάχη, ενώ περιμένουν να βρεθεί όργανο.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μικρότερο αριθμό δοτών (6,9%) ανά εκατομμύριο ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Αιτία η πολιτική των εκχωρήσεων

Ανακοίνωση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής μέσα στο Νοσοκομείο «Μεταξά», θέμα που προέκυψε μετά την πρόσφατη πτώση του ασανσέρ, κρούει με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλικά Ενότητα Μεταξά». «Δεν ήταν η πρώτη και πολύ φοβούμαστε, επισημαίνεται, ούτε η τελευταία φορά που ένα ατύχημα κινδυνεύει να στοιχίσει τη ζωή συνανθρώπων μας. Αιτία αυτού του "ατυχήματος" δεν είναι η ατυχία(!) κάποιων ανθρώπων. Αιτία είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ασκείται στο χώρο της Υγείας.

Η είσοδος ιδιωτικών εταιριών στα νοσοκομεία, σε καίριους τομείς όπως φύλαξη, καθαριότητα, τεχνική υποστήριξη. Είναι ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά πως το χτύπημα του δημοσίου χαρακτήρα της Υγείας δε σημαίνει μόνο υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους στο χώρο».

Αλήθεια, τονίζεται στην ανακοίνωση, πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, τις υπηρεσίες των οποίων απολαμβάνουν λίγοι και εκλεκτοί; Πόσα λεφτά χρεώνεται το δημόσιο από τις υπηρεσίες των ιδιωτικών εταιριών στο χώρο;

«Εμείς, καταλήγει η ανακοίνωση, έχουμε ξεκάθαρο στη συνείδησή μας πως δε θα γίνουμε συνένοχοι στα "ατυχήματά" τους. Δε στηρίζουμε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της δημόσιας Υγείας. Απαιτούμε την άμεση παράδοση των τομέων εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες στο δημόσιο. Αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία. Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για δημόσια, δωρεάν Υγεία, για όλο το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ