ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ
Να τη μετατρέψουμε σε κινητοποίηση καταδίκης του ιμπεριαλισμού

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ - ΕΚΑ)

Με συσκέψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς, να μετατρέψουν τη 4ωρη στάση εργασίας στις 3 Απριλίου σε κινητοποίηση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των υποστηρικτών του, καλεί τους εργαζόμενους η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ - ΕΚΑ) με ανακοίνωσή της.

Η στάση εργασίας, τονίζει η ΔΑΣ, να γίνει μια αγωνιστική κινητοποίηση καταδίκης της κυβέρνησης και της ΝΔ, που ταυτίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού με τα συμφέροντα των Ελλήνων, Αμερικανών και Ευρωπαίων καπιταλιστών. Να είναι, ακόμα, καταγγελία μιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατικής ελίτ, που ακόμα και σήμερα δεν είναι διατεθειμένοι να έρθουν σε ρήξη με την κυβέρνηση ούτε με τους μηχανισμούς της ΕΕ, και εξαγγέλλουν αποσπασματικές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, να αποτελέσει συνέχιση της προσπάθειας για μαζικοποίηση των σωματείων και οργάνωση του αγώνα αλλά, και ενίσχυσης του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ.

Η ΔΑΣ - ΕΚΑ, αναφερόμενη στο ρόλο της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) σημειώνει ότι αφού απέρριψαν «το συνολικό αγωνιστικό πρόγραμμα που είχαμε καταθέσει» και ματαίωσαν την ολιγόωρη στάση εργασίας που είχαν αποφασίσει «για την πρώτη ημέρα έναρξης του πολέμου, ξαναπροκαλούν». Ανακοίνωσαν ότι «αποφάσισαν (πού και πότε άραγε, εφόσον ούτε η Εκτελεστική ούτε η διοίκηση του ΕΚΑ συνεδρίασε) 4ωρη στάση εργασίας για τις 3 Απρίλη, γιατί δήθεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στην αντιπολεμική τους δράση». Ομως, αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό και να πουν ότι προετοιμάστηκε από τους Αμερικανούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αποφεύγουν να καταδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΝΔ και να μιλήσουν για την άλλη πλευρά του θερμού πολέμου των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζει η ΔΑΣ, δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που πειθαρχούν στις υποδείξεις του ΣΕΒ, της κυβέρνησης, της ΕΕ και Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Σε αυτούς που ματαιώνουν τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ευρω-πλειοδοσία για αντιπερισπασμό

Με πλειοδοσία υπέρ της δημιουργίας ενός ευρω-ΝΑΤΟ επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής να συγκαλύψει την τυφλή υποταγή του στις ΗΠΑ και τη στήριξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει άριστα ότι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ, όπως επιχειρείται από την «πρωτοβουλία των τεσσάρων» (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), που θα επεμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη για να διασφαλίζει τα «διεθνή συμφέροντα» της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Επιλέγει, όμως, μαζί με την κυβέρνηση, να στηρίξει φραστικά την «πρωτοβουλία των 4» και για να «ισορροπήσει» την αμερικανο-δουλεία που χαρακτηρίζει τη στάση του στο ζήτημα του πολέμου.

Ο ίδιος, εξάλλου, ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε, «περίλυπος», μιλώντας χτες σε εκδήλωση στο Παρίσι, πως «η μόνη κοινή θέση που έχει σήμερα η Ευρώπη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι η επιθυμία να διαβεβαιώσει ότι μπορεί να έχει κοινή θέση». Παρ' όλα αυτά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ενισχυμένης συνεργασίας και της πρωτοβουλίας των τεσσάρων χωρών για μία ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον τομέα της άμυνας. Τη θέση αυτή επανέλαβε και μετά τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε χτες το απόγευμα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. «Πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ για όσους θέλουν και μπορούν. Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί και πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της ευρωπαϊκής μετεξέλιξης και στο κέντρο της Ευρώπης», τόνισε. Επανέλαβε τη γνωστή θέση του για «ισότιμη συνεργασία» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί.

Στο πλαίσιο της ευρω-πλειοδοσίας ο Κ. Καραμανλής υιοθέτησε και τις θέσεις του γαλλογερμανικού άξονα για τη μοιρασιά της λείας του πολέμου ενάντια στο Ιράκ με τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο της διεθνούς νομιμοποίησης και η ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ομαλοποίησης της κατάστασης, αμέσως μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων», ανέφερε.

Να τραγουδήσουμε πάνω απ' τα πτώματα;

Από έναν παρατεταμένο λήθαργο βγήκε η γραμματεία νέων της ΓΣΕΕ για να ανακοινώσει ότι ξεκινάει τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση μιας «Ευρωπαϊκής Μέρας Τραγουδιού για την Παγκόσμια Ειρήνη», τότε που θά 'χει γίνει κάρβουνο το Ιράκ, στις 12 ή 19 Απρίλη, όταν ο λαός του βομβαρδίζεται ανελέητα εδώ και δέκα μέρες, με τους νεκρούς να αυξάνονται κάθε ώρα!

Μάλιστα εξέδωσε και τρισέλιδο δελτίο Τύπου στο οποίο δεν τολμάει να αναφέρει τίποτα για την εμπλοκή της χώρας σ' αυτήν την επίθεση. Οπως δε λέει ούτε μια κουβέντα για τους νέους εργάτες, τους μαθητές και φοιτητές που διαδηλώνουν καθημερινά σε κάθε γωνιά της χώρας.

Είναι ξεκάθαρο ποιους εξυπηρετεί η γραμματεία «νέων» της ΓΣΕΕ, αρκεί να θυμίσουμε ότι απουσίαζε από τους αγώνες για να μην περάσει ο αντεργατικός νόμος για τις εργασιακές σχέσεις. Απουσίαζε από τους αγώνες για να μην περάσει ο αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης. Απουσιάζει από τους χώρους δουλιάς όπου οι νέοι εργάτες βιώνουν στο πετσί τους την εργοδοτική εκμετάλλευση.

Και επειδή οι νέοι εργάτες και οι αυριανοί υποψήφιοι, γνωρίζουν, δίνουν καθημερινά τη μάχη, γιατί ξέρουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα «γευτούν» τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Και αντί για τραγουδάκια, πάνω στα πτώματα των νεκρών του Ιράκ, όπως χωρίς ντροπή προτείνει η γραμματεία νέων, οι νεολαίοι της χώρας δίνουν πραγματική μάχη για να σταματήσει ο πόλεμος. Την Κυριακή στην περικύκλωση της Σούδας θα γίνει για άλλη μια φορά καθαρό στην πράξη τι απαιτεί συνολικά η νεολαία της χώρας, δηλαδή: να σταματήσει ο πόλεμος, να κλείσει η βάση της Σούδας, καμία εμπλοκή της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ