ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Προβλήματα με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις

Τα προβλήματα με τις επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται και στα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, οι πληρωμές για έργα του ΠΔΕ ανήλθαν στα 1.287 εκατ. ευρώ σε έναν συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 8.918 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι από το ποσό των 1.287 εκατ. ευρώ τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν σε επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και μόνον τα 537 εκατ. ευρώ αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, αυτά δηλαδή στα οποία συμβάλλουν και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τον συνολικό, όμως, προϋπολογισμό του ΠΔΕ 2003, ύψους 8.918 εκατ. ευρώ, τα 5.770 εκατ. ευρώ αφορούν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και μόνον τα 3.148 εκατ. ευρώ στα έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους.

Με λίγα λόγια, οι πληρωμές για τα «εθνικά» έργα ανήλθαν στις 31/3/03 στο 23,8% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ, αντίθετα, οι πληρωμές για τα «συγχρηματοδοτούμενα» μόνο στο 9,3%. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στις «συγχρηματοδοτούμενες» επενδύσεις δεν είναι άσχετη με τα χρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοτικής γραφειοκρατίας, η οποία, επικαλούμενη πραγματικά προβλήματα - διεφθαρμένο σύστημα παραγωγής δημόσιων έργων - αλλά για καθαρά δικούς της λόγους, εγκρίνει χρηματοδοτήσεις κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο. Προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα χρηματοδοτήσεων η ελληνική κυβέρνηση, έχει προσφύγει σε δημόσιο δανεισμό, είτε μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, είτε μέσω σύναψης δανείων με τράπεζες του εξωτερικού.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θα ενταθεί η διαφήμιση

Την τόνωση του ηθικού των τουριστικών φορέων και παραγόντων επιδιώκει ο ΕΟΤ, παρουσιάζοντας στοιχεία από χώρες του εξωτερικού για την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Ετσι, ευνοϊκό υποστηρίζει ότι είναι το κλίμα στην Αυστρία για προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Σχετικά με την Ιταλία, ο ΕΟΤ επισημαίνει ότι η κατάσταση «βαίνει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν». Ωστόσο, παρατηρείται πτώση στις κρατήσεις από Βρετανία και Γερμανία.

Τέτοιες πληροφορίες δεν ανατρέπουν την υφιστάμενη κατάσταση που αυτές τις μέρες εκφράζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων, με τη μείωση κατά 30% της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2002. Από την πλευρά τους, αυτοί οι παράγοντες πιέζουν για περισσότερα μέτρα και κυρίως αυξημένους πόρους για τη διαφήμιση, ώστε να προβληθεί η Ελλάδα σαν «ασφαλής προορισμός».

Οι πιέσεις φαίνεται να αποδίδουν, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, που μέχρι πριν από λίγες μέρες υποστήριζε ότι η διαφημιστική καμπάνια θα ενταθεί μετά το τέλος του πολέμου, τώρα δεσμεύεται ότι αυτό θα γίνει όπως και να έχει από τις 15 Απρίλη και μετά.

Το αίτημα επανήλθε προχτές, σε έκτακτη σύσκεψη του Α. Τσοχατζόπουλου με εκπροσώπους φορέων του τουρισμού. Στη σύσκεψη καταλήχτηκε ότι θα εξεταστεί ακόμη και η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας Σένγκεν, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης θα εξετάσουν τη διευκόλυνση εισόδου από τα βόρεια σύνορα!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φοροαπαλλαγές για μεγαλομετόχους

Τις προκλητικές ρυθμίσεις σε όφελος του μεγάλου κεφάλου που αφορούν τη συρρίκνωση του φόρου για μεταβιβάσεις μετοχών και επιχειρήσεων θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Με βάση το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το Δεκέμβρη του 2002 καθορίζεται αυτοτελής φόρος για μεταβιβάσεις επιχειρήσεων και μετοχών, μόλις 1,2% σε συγγενείς α΄ βαθμού και 2,4% σε συγγενείς β΄ βαθμού.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ικανοποίησε πλήρως τις αξιώσεις του ΣΕΒ και των διαφόρων μεγαλομετόχων. Στο πλαίσιο της λεγόμενης απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και χωρίς μάλιστα να πάρει υπόψη ούτε τα ελάχιστα «κοινωνικά κριτήρια», εφαρμόζει τους συντελεστές αυτούς αδιάκριτα και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την αξία της επιχείρησης.

Με τις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες προσδιορίζεται (όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος) η φορολογητέα αξία των επιχειρήσεων πάνω στην οποία θα εφαρμόζονται οι συντελεστές μεταβίβασης. Ενδεικτικά παίρνονται υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα των 5 τελευταίων χρόνων πριν από τη μεταβίβαση, η χρονική διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης κ.α.

ΕΦΕΤ
Μοιράστηκαν οι αρμοδιότητες

Μετά από δύο χρόνια, τελικώς το υπουργείο Γεωργίας και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αποφάσισαν να προσδιορίσουν τις αρμοδιότητές τους στον τομέα ελέγχου των τροφίμων. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (Ανάπτυξης - Γεωργίας), ο ΕΦΕΤ ως κεντρική αρμόδια αρχή αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας του συστήματος ελέγχου μετά την πρωτογενή παραγωγή και την πρώτη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων ζωικής ή φυτικής προέλευσης που προορίζονται για τρόφιμα. Δηλαδή ο ΕΦΕΤ αναλαμβάνει την ευθύνη οργάνωσης του συστήματος ελέγχων στις επιχειρήσεις μεταποίησης - επεξεργασίας και παρασκευής, στις επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης ως τη διάθεση στον τελικό καταναλωτή.

Στα όρια των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Γεωργίας παραμένει η πρωτογενής παραγωγή (καλλιέργειες, εκτροφές κλπ.) και οι εγκαταστάσεις «πρώτης μεταποίησης», όπως τα σφαγεία, οι ιχθυόσκαλες, τα συσκευαστήρια - τυποποιητήρια και οι «καθετοποιημένες» μονάδες.

Ωστόσο, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων δημιουργεί πλέον εύλογα ερωτηματικά για το πώς γίνονταν και γίνονται μέχρι τώρα έλεγχοι. Επίσης ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η σημαντική έλλειψη προσωπικού, τόσο για τον ΕΦΕΤ, όσο και για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μνημόνιο για την επέκταση των αγωγών

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ, της τουρκικής ΒΟΤΑS, της αυστριακής OMV και των αντίστοιχων εταιριών βαλκανικών χωρών θα υπογραφεί τη Δευτέρα και Τρίτη, 7 και 8 Απρίλη 2003 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Αυστρία μέσω των βαλκανικών χωρών. Συγκεκριμένα, το έργο - στην περίπτωση που κατασκευαστεί - θα αποτελέσει συνέχεια του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας για τη μεταφορά αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ο εν λόγω αγωγός θα διασχίζει τις χώρες FYROM, Σερβία - Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, και τη Σλοβενία. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, θα υπογραφεί και Πρωτόκολλο συνεργασίας στο οποίο θα αποτυπώνεται η βούληση όλων των μερών να συνεργαστούν στην προώθηση του έργου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν, κατ' αρχήν, προμελέτη σκοπιμότητας για την οριοθέτηση όλων των παραμέτρων του έργου. Το έργο, αναφέρεται, ότι θα λειτουργήσει παράλληλα και όχι εναλλακτικά με τη διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας που περιλαμβάνει σχέδιο για την κατασκευή υποβρύχιου αγωγού από την Πάργα της Ηπείρου στο Οτράντο της Ιταλίας.

Φορολογικές δηλώσεις και στα ΚΕΠ

Λιγότερη ταλαιπωρία και μικρότερες ουρές στις Εφορίες υπόσχεται για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η παραλαβή των δηλώσεων μπορεί να γίνει και σε 500 «Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών» (ΚΕΠ). Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει, αφού πρώτα συντάξει ο ίδιος τη φορολογική του δήλωση, να επισκεφτεί δυο φορές το ΚΕΠ (μια για να πάρει κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής και μια ακόμη για να την υποβάλει). Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδης δήλωνε χτες ότι η εκπαίδευσης των 2.000 υπαλλήλων που θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις «εξελίσσεται ικανοποιητικά» και ότι στόχος είναι και η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους ξεκινούν στις 5 Μάη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 2 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ