Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φοροαπαλλαγές για μεγαλομετόχους

Τις προκλητικές ρυθμίσεις σε όφελος του μεγάλου κεφάλου που αφορούν τη συρρίκνωση του φόρου για μεταβιβάσεις μετοχών και επιχειρήσεων θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Με βάση το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το Δεκέμβρη του 2002 καθορίζεται αυτοτελής φόρος για μεταβιβάσεις επιχειρήσεων και μετοχών, μόλις 1,2% σε συγγενείς α΄ βαθμού και 2,4% σε συγγενείς β΄ βαθμού.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ικανοποίησε πλήρως τις αξιώσεις του ΣΕΒ και των διαφόρων μεγαλομετόχων. Στο πλαίσιο της λεγόμενης απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και χωρίς μάλιστα να πάρει υπόψη ούτε τα ελάχιστα «κοινωνικά κριτήρια», εφαρμόζει τους συντελεστές αυτούς αδιάκριτα και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την αξία της επιχείρησης.

Με τις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες προσδιορίζεται (όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος) η φορολογητέα αξία των επιχειρήσεων πάνω στην οποία θα εφαρμόζονται οι συντελεστές μεταβίβασης. Ενδεικτικά παίρνονται υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα των 5 τελευταίων χρόνων πριν από τη μεταβίβαση, η χρονική διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ