Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Προοπτική διεξόδου για το μικρομεσαίο αγρότη

Στις 6 Απρίλη στη Λάρισα η αγωνιστική αντιπρόταση

«Η Αντισύνοδος διεξάγεται όχι μόνο για να καταγγείλει τη σημερινή πολιτική αλλά και για να δώσει προοπτική διεξόδου στον Ελληνα μικρομεσαίο αγρότη». Αυτό υπογραμμίζει με δήλωσή του στο «Ρ», ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, σχετικά με την αγροτική Αντισύνοδο που πραγματοποιείται μεθαύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στη Λάρισα, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Στην Αντισύνοδο καλούνται να παραβρεθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, όχι μόνο οι αγροτοσυνδικαλιστές που θά 'ρθουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωποι μαζικών φορέων κι οργανώσεων των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Ακόμη, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες αγωνιστικών κινήσεων αγροτών από χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Ο Δ. Ξυλογιάννης, που θα είναι και ένας εκ των εισηγητών, επισημαίνει στη δήλωσή του, ότι «στην αντισύνοδο θα συγκεντρωθούν αγροτοσυνδικαλιστές από όλη τη χώρα για να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις διεξόδου της αγωνιζόμενης αγροτιάς για να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες. Υστερα από δύο και πλέον δεκαετίες "ευρω-ενωσιακής" εμπειρίας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένα μεγάλο τμήμα του αγροτικού κόσμου οδηγείται στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό. Και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που θέλουμε να καταδείξουμε για μια ακόμη φορά, ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που εκφράζεται μέσω των περικοπών στα προϊόντα, τα πρόστιμα, τις "ύποπτες" εισαγωγές, έχει οδηγήσει σ' αυτήν την κατάσταση, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη διάλυση του μικρού και μεσαίου κλήρου και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων».

«Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει ο Δ. Ξυλογιάννης, πλήττει, ιδιαίτερα, προϊόντα όπως το βαμβάκι και ο καπνός, αλλά και την κτηνοτροφία και την αλιεία, τομείς στους οποίους η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Οχι μόνο στο να παράγει αυτά τα προϊόντα, αλλά και να τα επεξεργάζεται και μεταποιημένα να τα διαθέτει στις διεθνείς αγορές, προσκομίζοντας έτσι, μεγάλο κέρδος τόσο στους ίδιους τους αγρότες, όσο και στην εθνική οικονομία. Παράλληλα, θέλουμε να τονίσουμε, ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να απασχολήσει όχι μόνο τις χιλιάδες των ανέργων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα αλλά και πολύ περισσότερο ακόμη εργατικό δυναμικό».

Καταλήγοντας τη δήλωσή του, ο Δ. Ξυλογιάννης υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση, την πρόταση διεξόδου που έχει η ΠΑΣΥ και θέλει να θέσει υπόψην του μικρομεσαίου αγρότη: «Η αντισύνοδος, λέει, δε διεξάγεται μόνο για να καταγγείλει τη σημερινή ακολουθούμενη πολιτική αλλά και για να δώσει προοπτική στον Ελληνα μικρομεσαίο αγρότη. Η προοπτική αυτή υπάρχει στον παραγωγικό συνεταιρισμό που θα μπορέσει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει η ελληνική γη και η ορθολογική χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, να μειώσει το κόστος παραγωγής και να ενισχύσει την παραγωγικότητα της γεωργίας, αυξάνοντας την απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα, με την προστιθέμενη αξία που θα προέρχεται από τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ