Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απολύσεις για περισσότερα κέρδη

Εκτός από το λαό του Ιράκ, που πληρώνει ακόμα και με τη ζωή του τις συνέπειες του πολέμου που εξαπέλυσαν εναντίον του οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, υπάρχουν και οι παράπλευρες συνέπειες του πολέμου που πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης και όχι μόνο. Παράδειγμα, εκτός από τις έμμεσες συνέπειες (ακρίβεια, κλπ.) από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ, που υφίστανται οι εργαζόμενοι των χωρών της Ευρώπης, υπάρχουν και μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι, που θα προστεθούν στη στρατιά των ανέργων, γιατί αυτό επιτάσσει η κερδοσκοπική ασυδοσία των πολυεθνικών.

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν οι αποφάσεις των διοικήσεων 3 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και μιας πολυεθνικής εταιρίας πετρελαιοειδών, να μειώσουν το κόστος με την απόλυση 8.850 εργαζομένων!

Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους που φιλοξενήθηκαν στις εφημερίδες μέσα στην τελευταία βδομάδα, για το έτος 2003, ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Γερμανίας, η HVB Group, θα προχωρήσει σε απολύσεις 2.000 εργαζομένων, η Commerzbank AG (η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας), θα μειώσει κατά 3.100 τις θέσεις εργασίας και η ελβετική τράπεζα Credit Suisse θα προχωρήσει σε περικοπές 1.250 θέσεων εργασίας. Και οι 3 τράπεζες, προβάλλουν, δεν κρύβουν πως με τις απολύσεις αυτές επιδιώκουν τη μείωση του κόστους και άρα την αύξηση της κερδοφορίας τους. Τέλος, η πολυεθνική εταιρία πετρελαιοειδών Royal Dutch/Shell (η γνωστή Shell) και μια από τις πρώην 7 και νυν 5 «αδελφές» του κλάδου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 15% έως 20% με την περικοπή 2.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως την προσεχή τετραετία.

Είναι φανερό, πως τόσο οι 4 παραπάνω εταιρίες, όπως και πολλοί άλλοι μονοπωλιακοί κολοσσοί, αξιοποιούν δεόντως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που διεξάγεται στο Ιράκ και δεν κρύβουν, πως με τις μαζικές απολύσεις επιδιώκουν την ενίσχυση των μονοπωλικών τους υπερκερδών. Να λοιπόν, ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει -παράλληλα με τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον πόλεμο- να αναπτύξουν και να διευρύνουν το μέτωπο πάλης για την ανατροπή των πολιτικών που γεννούν τους πολέμους και ενισχύουν την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ