ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επεισοδιακή η χτεσινή μέρα

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή μέρα της δίκης των φερομένων ως μελών της «17 Νοέμβρη». Μάρτυρας κατηγορίας υποστήριξε ότι αδυνατεί να συνεχίσει την κατάθεσή του, επειδή τρομοκρατήθηκε, όταν ο Σ. Ξηρός τον πλησίασε για να τον αναγνωρίσει, ενώ αμέσως μετά άλλη μάρτυρας μεταφέρθηκε με λιποθυμικές τάσεις στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Κανάρης, υπάλληλος στο δήμο Νέας Ερυθραίας, είπε ότι είχε μιλήσει με τον Σ. Ξηρό στον τόπο της επίθεσης της «17Ν», εναντίον του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον Σ. Ξηρό να επιβεβαιώσει το περιστατικό. Οταν ο κατηγορούμενος πλησίασε τον μάρτυρα (μετά την έκρηξη στον Πειραιά έχει σοβαρό πρόβλημα όρασης), αυτός δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει επειδή τρομοκρατήθηκε. Απόπειρα εκφοβισμού του μάρτυρα θεώρησε την κίνηση του Σ. Ξηρού η Πολιτική Αγωγή.

Καταθέτοντας, ακολούθως, η Γεωργία Αναστασίου, η οποία στον ανακριτή έχει αναγνωρίσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως μετέχοντα στην απόπειρα κατά του Β. Βαρδινογιάννη, βλέποντας το περιστατικό μεταξύ των Σ. Ξηρού και Ι. Κανάρη, είπε πως δεν αισθάνεται καλά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο ταξιτζής Ζήσης Βοζόρας, αναγνώρισε τον Σ. Ξηρό ως τον επιβάτη που μετέφερε στους Αμπελοκήπους από τον τόπο εκτέλεσης του Παύλου Μπακογιάννη. Ο μάρτυρας είπε πως ο επιβάτης του, όταν ακούστηκε στο ραδιόφωνο η είδηση της ενέργειας σε βάρος του βουλευτή σχολίασε: «Ο επόμενος. Ποιος έχει σειρά;».

Η δίκη διακόπηκε νωρίτερα, λόγω στάσης εργασίας των δικηγόρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Θα συνεχιστεί αύριο με την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας το 1991 στη Γλυφάδα, όπου σκοτώθηκε ο Αμερικανός στρατιώτης Ρόναλντ Στιούαρτ.

Ανοιξε ο φάκελος «1η Μάη»

«Ανοιξε» πλέον ο φάκελος και για την οργάνωση «1η Μάη» με την κλήτευση σε απολογία από τον εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο του 58χρονου Μ. Κασίμη, αδερφού του φερόμενου ως ιδρυτή του «ΕΛΑ» Χρ. Κασίμη. Ο Μ. Κασίμης που παρουσιάστηκε χτες λίγο μετά τις 11.00 στον Λ. Ζερβομπεάκο, ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Τρίτη 8 Απρίλη, προκειμένου να απολογηθεί. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Ραυτόπουλου τον Ιούνη του 1987.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Μ. Κασίμη, ο κατηγορούμενος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την «1η Μάη», θεωρεί ότι πρόκειται για σκευωρία και οι διωκτικές αρχές τον ενέπλεξαν σ' αυτή την υπόθεση, επειδή είναι αδερφός του Χρ. Κασίμη. Μάλιστα, οι συνήγοροί του αναφέρουν ότι και τότε από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν είχαν προκύψει στοιχεία σε βάρος του για την απόπειρα δολοφονίας του Γ. Ραυτόπουλου, ενώ σχετικά με το αυτοκίνητό του που φέρεται να το είδε κάποιος μάρτυρας κοντά στο σημείο απόπειρας κατά του Γ. Ραυτόπουλου, οι αστυνομικοί το είχαν κάνει τότε «φύλλο και φτερό», χωρίς να βρεθεί κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η «1 Μάη», μετά το 1990 συγχωνεύτηκε με τον ΕΛΑ και στη διάρκεια της δράσης της έχει αναλάβει την ευθύνη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Ραυτόπουλου και τη δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Βερνάρδου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιεί την Κυριακή, 6 Απρίλη, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, την ιδρυτική του συνέλευση. Θα γίνει παρουσίαση των καταστατικών αρχών του Συλλόγου και εκλογή Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος (υποψηφιότητες θα αναδειχτούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης). Στη συνέλευση, εκτός από τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου, μπορούν να πάρουν μέρος και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του και υποβάλουν αίτηση εγγραφής.
  • Η ΠΕΑΕΑ Παγκρατίου πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Κυριακή, 6 Απρίλη, στις 10 π.μ., στο καφενείο επί της οδού Κρησίλα 19, στο Παγκράτι.
  • Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή, 6 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, στον Αγιο Φανούριο, όπου εκτελέστηκαν οι αγωνιστές Βασίλης Μελέτης και Ηλίας Σπυρογιαννάκης, για να τιμήσουν και τους 53 ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Λουτρακίου και Περαχώρας, που έπεσαν για τη λευτεριά, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και την προκοπή του τόπου μας.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν την ίδια μέρα, στις 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 8234296 και 210 8831368.

  • Η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 6 Απρίλη, διοργανώνει γιορταστικές εκδηλώσεις στο Φαρδύκαμπο, για να τιμήσει το κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός, τη Μάχη του Φαρδύκαμπου, κατά την οποία πιάστηκαν αιχμάλωτοι 603 Ιταλοί στρατιώτες.
  • Η ΠΕΑΕΑ Αγ. Αναργύρων πραγματοποιεί την ετήσια συνέλευσή της την Κυριακή 6 Απρίλη, ώρα 11 π.μ., στο Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ