ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ
Απώλεια πολέμου;

Οι Τούρκοι στρατηγοί υπόσχονται ότι θα παρέμβουν «μόνο σε συντονισμό με τους Αμερικανούς». Αλλά...

Associated Press

Οι Τούρκοι στρατηγοί υπόσχονται ότι θα παρέμβουν «μόνο σε συντονισμό με τους Αμερικανούς». Αλλά...
«Οι Τούρκοι, έως την περασμένη βδομάδα, ήταν σύμμαχοι του Σαντάμ. Τώρα, είναι απλώς ουδέτεροι». Ετσι περιέγραψε η εφημερίδα Washington Times τη στάση της Τουρκίας στον αμερικανοβρετανικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς χαρακτήρισε, στην εφημερίδα Wall Street Journal, την περιθρύλητη στρατηγική σχέση Ουάσιγκτον - Αγκυρας με μόλις μία λέξη: «Κουρελιασμένη».

Η αμερικανική διοίκηση δακτυλοδείχνει την Αγκυρα ως μια από τις βασικές υπαιτίους για το ότι το σχέδιο «Αλλαγή Καθεστώτος Εξπρές» στο Ιράκ εξελίσσεται καταστροφικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. «Η Τουρκία», έλεγε την Παρασκευή ο πρώην παθιασμένος «φίλος» της Τουρκίας, αναπληρωτής υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, «έκανε ένα μεγάλο σφάλμα, αρνούμενη να επιτρέψει διέλευση αμερικανικών δυνάμεων» από το έδαφός της, για να εισβάλουν στο Ιράκ και να ανοίξουν το Βόρειο Μέτωπο.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι στο υπουργείο Αμυνας και το Αμερικανικό Πεντάγωνο φέρονται «έξαλλοι» με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, έγραφε το Middle East News Line την Τετάρτη, άλλοι κύκλοι στην αμερικανική κυβέρνηση κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι παγιδεύτηκε: Αφελώς πείστηκε για την τουρκική υποστήριξη χωρίς να καταλάβει τι σήμαινε ο πόλεμος για την πιο «απαραίτητη» (κατά το κλισέ, ως πρότινος, του Γούλφοβιτς) σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τα (φραστικά) πυρά πολλών στις ΗΠΑ συγκεντρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ). Ενός κόμματος, λένε, άπειρου στην εξουσία, λαϊκιστικού, με αντιαμερικανικά στοιχεία. Τέτοιες αναλύσεις είναι αναμφίβολα ρηχές. Το μυστικό έως σήμερα memorandum που είχαν υπογράψει, στις 8 Φλεβάρη, Ουάσιγκτον και Αγκυρα, γράφει το περιοδικό The Economist, προέβλεπε ότι οι Αμερικανοί θα έστηναν 9 μυστικές βάσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι. Κάτι που ακόμη και στους αμερικανοθρεμμένους στρατηγούς δεν άρεσε καθόλου.

Στην πραγματικότητα, ποτέ στην ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν είχαν συγκρουστεί τόσο άμεσα. Το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, αυτόνομου ή ανεξάρτητου, την επαύριο του ιρακινού πολέμου, εγγυάται διχοτόμηση της Τουρκίας. 73 χρόνια μετά την υπογραφή της, οι αναλυτές θυμήθηκαν την ανεφάρμοστη (ελέω Ατατούρκ) Συνθήκη των Σεβρών. Ηταν η άρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους να βάλει την υπογραφή του σ' ένα χαρτί, που θα απέκλειε ρητώς τη δημιουργία κουρδικού κράτους, όχι τα παζάρια για τα δολάρια, που ακύρωσαν την τουρκική συμμετοχή.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν οι Τούρκοι στρατηγοί, διά στόματος Αμπντουλά Γκιουλ, αξίωσαν να τους επιτραπεί να στείλουν δεκάδες χιλιάδες (επιπλέον) άνδρες στο Βόρειο Ιράκ, εκβιάζοντας τον Κόλιν Πάουελ ότι αλλιώς δε θα άνοιγαν αεροδιαδρόμους για τα αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη. Η Ουάσιγκτον όχι μόνον αρνήθηκε, αλλά διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι οποιαδήποτε απρόσκλητη τουρκική βαθύτερη εισβολή «είναι ανεπιθύμητη», όπως σαν από κασέτα επανέλαβαν κατά χρονολογική σειρά (ή κλίμακα σπουδαιότητας, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς) οι Μπάουτσερ, Πάουελ, Ράμσφελντ και Μπους.

Τα πράγματα έδειξαν να φθάνουν στο απροχώρητο στα μέσα της βδομάδας: Οι πληροφορίες περί εισβολής 1.500 Τούρκων κομάντος και οι επαναληφθείσες κουρδικές απειλές περί «αντίστασης με όλα τα μέσα» από τις δυνάμεις Τζαλάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζάνι εξώθησαν τους Αμερικανούς να στείλουν τον στρατηγό Οσμάν του Σώματος πεζοναυτών να συμμαζέψει τα πράγματα, αφού επαπειλούνταν πλέον ένας «πόλεμος μέσα στον πόλεμο».

Ο επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Χιλμί Οζκιόκ, θέλησε να «καθησυχάσει» τους Αμερικανούς: Ο στρατηγός δήλωσε πως «τυχόν επέμβαση θα γίνει σε συντονισμό με τους συμμάχους». Μάλλον δεν τα κατάφερε και τόσο: Η προσεδάφιση 1.000 αλεξιπτωτιστών της 173ης αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο Βόρειο Ιράκ, έλεγαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Παρασκευή στην εφημερίδα Guardian, αποσκοπεί «στην αποτροπή τουρκικής δράσης» και δεν αποτελεί «ουσιαστική απειλή για την ιρακινή Ρεπουμπλικανική Φρουρά σε Κιρκούκ και Μοσούλη».

Το Κιρκούκ, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός ταγματάρχης Μάικ Χάστινγκς, χρησιμοποιώντας τη διόλου διπλωματική γλώσσα των στρατιωτικών, είναι το κλειδί. «Οι Ιρακινοί το θέλουν, οι Κούρδοι το θέλουν, οι Τούρκοι το θέλουν. Διάφορες άλλες ιρακινές εθνικές ομάδες το θέλουν. Με αυτή τη ρίψη, το ασφαλίζουμε μέχρι να μας αντικαταστήσουν άλλοι». Η απειλή προς την τουρκική πλευρά, σαφής...

Μονιμοποιείται η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις; Είναι αυτό το «τέλος» της 50χρονης στενής σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, όπως στο πίσω μέρος του μυαλού τους εύχονται πολλοί (Ελλήνων πολιτικών κι επιχειρηματιών, που λαχταρούν την αντικατάστασή της στο ρόλο του περιφερειακού χωροφύλακα, περιλαμβανομένων;). Οχι απαραίτητα, και όχι προς το παρόν. Οι Τούρκοι, έλεγε ένας Αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζοντας τη συνέντευξη Οζκιόκ, «έχουν ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι παραμένουν φίλοι μας». Από αυτές τις «εξετάσεις» θα κριθούν όλα: Το αν η Αγκυρα θα λάβει τα 9 δισ. που υπόσχεται ο Μπους σε βοήθεια και δάνεια, το κατά πόσο θα παραμείνει η «κομβική» σύμμαχος των ΗΠΑ. Κυρίως, αν θα παραμείνει ακέραια. Αυτό το τελευταίο, πάντως, όσο καλά και να τα πάει στις εξετάσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο.


Μπ. Γ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αιχμάλωτη» του πολέμου;

Πριν καν αρχίσει ο πόλεμος, ένας από τους λόγους που προβάλλονταν ως επείγοντες για την αντιμετώπιση του Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, ήταν ότι «το κόστος μη αντιμετώπισης του Σαντάμ Χουσεΐν είναι μεγαλύτερο απ' όσο το κόστος του πολέμου»...

Τα στοιχεία ανάλυσης της αμερικανικής οικονομίας ενδεικτικά και συντριπτικά... Η οικονομία πήρε στροφή προς το χειρότερο αφότου ο Πρόεδρος Μπους άρχισε να κτυπά τα τύμπανα του πολέμου. Με το πέρασμα του χρόνου γινόταν καταφανές ότι η αμερικανική οικονομία δεν μπορούσε επ' αόριστο να ανέχεται το σημερινό «γεωπολιτικό κολαστήριο», καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι είχαν την άποψη ότι η αιτία της μείωσης στην απασχόληση είναι αυτό που ο πρόεδρος της FED, Αλαν Γκρίνσπαν, κατ' ευφημισμόν ανέφερε ως «γεωπολιτικό κίνδυνο».

Το πετρέλαιο, επίσης, έχει μεγάλη σχέση, όπως είναι φυσικό, αφού η συνεχής και απότομη άνοδος των τιμών από τις αρχές του έτους, εν μέρει λόγω των φόβων για διατάραξη στην προσφορά του προϊόντος, είχε επηρεάσει, υπό μορφή φόρου, την αμερικανική οικονομία.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Κάτι έπρεπε να γίνει και σύντομα... όμως όλες οι ελπίδες είχαν εναποτεθεί τη διάρκεια του πολέμου, δηλαδή στην υπόθεση της γρήγορης και αναίμακτης εισβολής, ούτως ώστε τα αμερικανικά στρατεύματα να μπουν γρήγορα στο Ιράκ και να διασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές της χώρας, καθώς τα στελέχη της FED δήλωναν ότι η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου θα ήταν δεδομένη, αφού προέκυπτε και από το γεγονός της μειωμένης ζήτησης που συνηθίζεται την άνοιξη, όταν περιορίζονται οι ανάγκες για οικιακή θέρμανση. Εκ παραλλήλου, μία τάχιστη νίκη θα σήμανε την επάνοδο της καταναλωτικής και βιομηχανικής εμπιστοσύνης σε σύντομο διάστημα, στηριζόμενοι στα στοιχεία του προηγούμενου Πολέμου του Κόλπου. Το 1991 ο δείκτης Dow Jones από τις 2.663 μονάδες που ήταν την ημέρα της επίθεσης ανήλθε στις 2.882 μονάδες, όταν τελείωσαν οι εχθροπραξίες.

Ολοι οι αναλυτές όμως τόνιζαν ότι το κόστος του πολέμου μπορεί να αποδειχθεί τεράστιο, με απώλειες έμψυχου δυναμικού, με εμπρησμούς πετρελαιοπηγών ή με επιθέσεις χημικών και βιολογικών όπλων κατά των ΗΠΑ, να συνιστά απειλή για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τη φθορά της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των επενδυτών, των επιχειρηματιών... όπερ και εγένετο, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την εξαμηνιαία έκθεσή του για τη δημοσιονομική σταθερότητα, μία μόλις εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, τόνισε ότι ο πόλεμος θα διατηρήσει «σε υψηλά επίπεδα την αποφυγή του κινδύνου, θα πιέσει τις χρηματιστηριακές αγορές και να ενισχύσει τους αντίθετους ανέμους στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Είναι πια γεγονός ότι δέκα μέρες μετά την έναρξη του πολέμου οι προοπτικές μιας γρήγορης και εύκολης νίκης έχουν πιθανώς εξανεμιστεί.

Ανησυχίες και αβεβαιότητα

Τα χρηματιστήρια υποφέρουν από λόξιγκα, με τάσεις ανόδου ή καθόδου κάθε ώρα του πολέμου.

Ηδη η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση του προϋπολογισμού αναφορικά με τον πόλεμο στα 3 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (περίπου 4,41 δισεκατομμύρια ευρώ), από 1,75 δισεκατομμύρια λίρες (2,57 δισεκατομμύρια ευρώ) που ήταν προηγούμενα, όπως ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, αναθεωρώντας για δεύτερη φορά προς τα πάνω τον προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Δύο μέρες πριν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο το ποσό των 74,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως έκτακτη και επιπρόσθετη δαπάνη, ποσό που περιλαμβάνει το γιγάντιο ποσό των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάλυση του «Reuters», το άδηλο τέλος των εχθροπραξιών δημιουργεί τις συνθήκες αυτές που το κόστος της κατοχής του Ιράκ θα είναι αστρονομικό, τέτοιο που θα κάνει το κόστος του πολέμου να φαντάζει ως πταίσμα. Μία περίπου εικόνα δίνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, που στην τελευταία έκθεσή της εκτιμά ότι η κατοχή του Ιράκ θα απαιτήσει περισσότερα από 75.000 στρατεύματα, που μαζί με την «ανθρωπιστική βοήθεια» θα κοστίζει στις ΗΠΑ περί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως «για αρκετά χρόνια». «Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα κοστίσει και εάν τελικά αποτελειώσει και τις τελευταίες ελπίδες ανάκαμψης» θα τονίσει ο Λάιλ Γκράμλεϊ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της FED και νυν σύμβουλος της Schwab Washington Research Group.

Υπάρχουν όμως και αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτές οι αναλύσεις είναι υπερβολικές. Ο Στίβεν Στάνλεϊ, οικονομολόγος της RBS Greenwich Capital, που τονίζει πως κανείς με σιγουριά δεν μπορεί να εκτιμήσει την πορεία και τα κέρδη από την ανοικοδόμηση, δεδομένου ότι αρκετά έθνη θα αρνηθούν ή θα τους απαγορευτεί να λάβουν μερίδιο από τα οφέλη, τη στιγμή που παραμένει εν αμφιβόλω εάν οι αγορές επηρεαστούν από το διευρυμένο έλλειμμα του ισοζυγίου και τελικά «ποια είναι η σχέση τους με το μέγεθος της οικονομίας και πού εκτιμούμε ότι κατευθύνεται»...

Συνολικότερη όμως εικόνα, για το κόστος του πολέμου και τα μελλούμενα, παρουσιάζει έκθεση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, όπου επισημαίνει ότι εκ των προτέρων η απειλή του πολέμου είχε κοστίσει μόνο στην αμερικανική αγορά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ από την ημέρα έναρξης του πολέμου η αστάθεια και τα σκαμπανεβάσματα βυθίζουν ακόμη περισσότερο την αμερικανική οικονομία.

Εξάλλου, τόσο η αμερικανική όσο και η παγκόσμια οικονομία είναι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε ύφεση, εάν όχι σε βαθιά ύφεση και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, όπως και ο εφιάλτης που είναι πια καθημερινό φαινόμενο...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ OI ΚΟΥΡΔΟΙ
«Βαλκάνια» πάνω σε πετρελαιοπηγές;

Οι πεσμεργκά της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν προωθούνται προς την Κιρκούκ - κίνηση δυνάμει καταλυτική

Associated Press

Οι πεσμεργκά της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν προωθούνται προς την Κιρκούκ - κίνηση δυνάμει καταλυτική
Ο Νοσιρβάν Μουσταφά ουδέποτε έκρυψε τους στόχους της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν. Μιλώντας στον απεσταλμένο της «Christian Science Monitor», Κάμερον Μπαρ, ο γκριζομάλλης αρχιτέκτονας του κουρδικού ξεσηκωμού κατά του Σαντάμ το 1991 και της κατάληψης της Κιρκούκ - που έμεινε σε κουρδικά χέρια για μόλις 8 ημέρες - έλεγε, στα μέσα της εβδομάδας, ότι «είμαστε ικανοί να καταλάβουμε το Κιρκούκ ξανά. Για πολιτικούς λόγους, δεν μπορούμε. Ομως, αν η συμμαχία μάς διατάξει να αναλάβουμε ρόλο στην απελευθέρωση του Κιρκούκ, της Μοσούλης ή της Τικρίτ ή της Βαγδάτης, είμαστε έτοιμοι». Ως τα τέλη της εβδομάδας, οι Αμερικανοί δεν έδειχναν να έχουν τέτοια πρόθεση. Είχαν αφήσει τους Κούρδους να πάρουν μερικές θέσεις που εγκατέλειψαν οι Ιρακινοί της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, 300 χλμ. βορείως του Κιρκούκ, ενώ για το φόβο των Ιουδαίων - για την ακρίβεια, των Τούρκων - έστειλαν 1.000 αλεξιπτωτιστές για να προστατεύσουν τους Κούρδους. Ωστόσο, ξαφνικά, την Παρασκευή το πρωί, έγινε γνωστό από ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι κουρδικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιρκούκ, ακριβώς μια κίνηση που, για τους Τούρκους, σχεδόν ισοδυναμεί με casus belli. Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας «πόλεμος μέσα στον πόλεμο» έμοιαζε να προβάλει, έτσι, ως ισχυρή πιθανότητα. Το ερώτημα ήταν αν η κίνηση έγινε με αμερικανική έγκριση ή όχι.

Οι κουρδικές οργανώσεις, οι δυνάμεις της Πατριωτικής Ενωσης (PUK) όσο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) ως τώρα περίμεναν κι ακολουθούσαν πειθήνια τις αμερικανικές διαταγές. Βέβαια, ο Μουσταφά ασκούσε κριτική στον τρόπο που ο στρατηγός Φρανκς διεξήγε μέχρι στιγμής τον ψυχολογικό πόλεμο: Είναι, είπε, σαν οι ΗΠΑ να καλούν τους Ιρακινούς να κάτσουν σπίτια τους. «Η ιρακινή αντιπολίτευση», εξηγούσε, «απουσιάζει από τον πόλεμο κατά του Σαντάμ και του κόμματός του», του Μπάαθ. Το κουρδικό δόγμα είναι ότι το Κιρκούκ και η Μοσούλη θα πέσουν μόνο από μέσα - όχι από μια αμερικανική πολιορκία. Σημαίνει η είδηση της Παρασκευής ότι η αναμονή τελείωσε;

Αν πράγματι οι Κούρδοι, μαζί με τους Αμερικανούς, επιτεθούν στο Κιρκούκ και προελάσουν στη Μοσούλη - τις περιοχές όπου βρίσκει κανείς το πιο φθηνό πετρέλαιο του κόσμου, με κόστος εξόρυξης 5 δολάρια - οι συνέπειες θα είναι κυριολεκτικά εντελώς απρόβλεπτες. Η προοπτική δημιουργίας ενός αυτόνομου κουρδικού (έστω ομόσπονδου) κράτους, που μάλιστα θα ελέγχει τα πετρέλαια του Βορείου Ιράκ, ενδέχεται να αποτελέσει τον πυροκροτητή της τουρκικής εισβολής. Ο Τούρκος στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είπε μεν την Τετάρτη ότι «οι τουρκικές δυνάμεις δε θα εισβάλουν για να καταλάβουν το Βόρειο Ιράκ», αλλά προσέθεσε μια ρήτρα: «Εκτός αν υπάρξει μια σημαντική απειλή για την ασφάλειά μας». Αν η Τουρκία αλλάξει στάση και εισβάλλει, το Ιράν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συγκρατηθεί. Η ανάφλεξη θα 'ναι βέβαιη.

Αν, από την άλλη, η Τουρκία δεν επέμβει, η αναζωπύρωση του δικού της κουρδικού μειονοτικού προβλήματος είναι μαθηματικά βέβαιη, όπως και του Ιράν. Ποντάρουν άραγε οι Κούρδοι στο ότι η Αγκυρα και η Τεχεράνη δε θα τολμήσουν να τα βάλουν με τις ΗΠΑ, προσβλέποντας να βγουν ως η ισχυρότερη εθνοτική ομάδα από τον πόλεμο; Αν ναι, είναι ένα αμφίβολο στοίχημα. Οι Αμερικανοί δε θα τους ανέχονταν ως ισότιμους «συνεταίρους».

«Ελπίζετε να απαλλαγείτε από τον δικτάτορα Σαντάμ ανοίγοντας την αγκαλιά σας στις ΗΠΑ, που σας πρόδωσαν το 1971 και το 1991. Αν ήμουν στη θέση σας, δε θα τις εμπιστευόμουν και πολύ», προειδοποιούσε τους Ιρακινούς Κούρδους η Ντανιέλ Μιτεράν αυτήν την εβδομάδα από τις στήλες της «Le Monde». Η κυρία Μιτεράν βέβαια παρέλειψε - επισήμανε πικρόχολα την Πέμπτη από τις στήλες της συντηρητικής ισλαμικής εφημερίδας «Zaman» ο Τούρκος σχολιογράφος Εκρέμ Ντουμανλί - ν' αναφερθεί στις γαλλικές προδοσίες κατά το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξαν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί στα Βαλκάνια - τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή. Εντελώς παρεμπιπτόντως, δε, έγραψε από την πλευρά του ο Τίμοθι Γκάρτον Ας στην «Guardian», τα πράγματα στο Βόρειο Ιράκ θυμίζουν όλο και πιο πολύ Κοσσυφοπέδιο. Μόνο που αυτή τη φορά, τα νέα «Βαλκάνια» βρίσκονται πάνω από τις πιο πολυπόθητες πετρελαιοπηγές του κόσμου.


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ