ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
Σελ. /28
Σθεναρή ιρακινή αντίσταση σε όλα τα μέτωπα

Οι μάχες είναι διαρκείς στο Ουμ Κασρ

Associated Press

Οι μάχες είναι διαρκείς στο Ουμ Κασρ
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΤΟΧΑ.--

Με «σοκ, δέος» αλλά και σοβαρά προβλήματα για τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις συνεχίζεται η εισβολή στο Ιράκ από όλα τα μέτωπα. Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο και εκτός από τις αλληλοδιαψεύσεις, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τι ακριβώς συμβαίνει στο πεδίο των μαχών, με εξαίρεση, ίσως, τη διαφαινόμενη βεβαιότητα ότι η αντίσταση που αντιμετωπίζουν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρότερη από όση ανέμεναν.

Οπως μεταδίδουν οι πολεμικοί ανταποκριτές, η Βαγδάτη δέχεται αλλεπάλληλα κύματα επιδρομών, είτε από πυραύλους είτε από βομβαρδιστικά, τα οποία, όμως, εστιάζουν στην περίμετρο της πόλης και κυρίως στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται τα στρατόπεδα της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Χτες το μεσημέρι, αναστάτωση προκλήθηκε στο κέντρο της πόλης, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι καταρρίφθηκε αεροσκάφος και ότι οι πιλότοι εκτινάχτηκαν και βρίσκονται κάπου στον ποταμό Τίγρη. Την είδηση διέψευσε το αμερικανικό Πεντάγωνο και το αμερικανο-βρετανικό αρχηγείο στο Κατάρ, αλλά η ιρακινή ηγεσία επιμένει ότι καταρρίφθηκε αεροσκάφος και αναζητούνται οι πιλότοι.

Παράλληλα, από το Σάββατο το μεσημέρι, οι ιρακινές αρχές έχουν πυρπολήσει αποθήκες καυσίμων και μία τάφρο, στην περίμετρο της πόλης, την οποία είχαν γεμίσει με πετρέλαιο και πίσσα, έτσι ώστε να δυσκολέψουν το έργο των βομβαρδιστικών. Ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, περιόδευσε, χτες, μαζί με δημοσιογράφους σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου οι κάμερες κατέγραψαν δεκάδες σπίτια να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Σκληρές μάχες στο νότο, βομβαρδισμοί στο βορρά

Αντίθετα, σκληρότατες συγκρούσεις μαίνονται σε διάφορα σημεία του Νοτίου Ιράκ, όπου οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, ανατολικά και δυτικά, προσπαθούν να προελάσουν προς Βαγδάτη. Εντούτοις, σε αντίθεση με ό,τι υπολόγιζαν, η αντίσταση που αντιμετωπίζουν είναι σθεναρή, γεγονός, που, σύμφωνα και με πολλούς αναλυτές, οδήγησε την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική ηγεσία να εγκαταλείψει την ιδέα για κατάληψη των πόλεων. Οπως ανακοίνωνε ο διοικητής των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, Τόμι Φρανκς, τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα δε θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στις πόλεις Βασόρα και Νασιρίγια.

Επιπλέον, όμως, δε φαίνεται να μπορούν να απεμπλέξουν τα στρατεύματά τους από τις μάχες στις οποίες μαίνονται. Οι μάχες στην πόλη Νασιρίγια, που αμερικανο-βρετανικές πηγές έσπευσαν να προαναγγείλουν το Σάββατο το βράδυ ως κατειλημμένη, συνεχίζονταν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και χτες και, μάλιστα, εκατέρωθεν, γινόταν αναφορά για πολλούς νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμένους. Εξίσου σκληρές είναι οι μάχες που μαίνονται στην ευρύτερη περίμετρο της Βασόρας, στο Νότιο Ιράκ, όπου, μετά από επίσης αλλεπάλληλες ανακοινώσεις περί κατάληψής της, γνωστοποιήθηκε ότι τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να εισέλθουν.

Οπως μετέδιδε ο ανταποκριτής του «Αλ Τζαζίρα» στη Βασόρα, από την Παρασκευή, η πόλη δέχεται αλλεπάλληλους σφοδρούς βομβαρδισμούς ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ανθρωπιστικής τραγωδίας. Ανάλογες είναι και οι συνθήκες στη, γειτονική προς το βορρά, πόλη Νασιρίγια.

Προβλήματα, όμως, τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν ακόμη και στις πόλεις, που υποτίθεται ότι έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Στο λιμάνι του Ουμ Κασρ, κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με το Κουβέιτ, το αμερικανο-βρετανικό στρατηγείο, χτες, δέχτηκε καταιγισμό πυρών από ορισμένα σημεία της πόλης, και άρχισαν να μαίνονται σφοδρές πολύωρες μάχες.

Αλλεπάλληλοι και σφοδροί είναι και οι βομβαρδισμοί της Μοσούλης, στο βορρά, ενώ αεροπορικές επιδρομές δέχτηκε, χτες, για πρώτη φορά μετά την Παρασκευή, και το Κιρκούκ, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Επίσης, σφοδρό κύμα βομβαρδισμών δέχτηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, και η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

Αλληλοδιαψεύσεις

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Σουλτάν Χασίμ Αχμεντ, υποστήριξε ότι ουσιαστικά καμία ιρακινή πόλη δεν έχει πέσει στα χέρια των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων. Επίσης, υποστήριξε ότι έχουν καταρριφθεί 5 εχθρικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα: Τα 4 αεροσκάφη στην περίμετρο της Βαγδάτης, το 5ο στην περιοχή της Βασόρας, το ένα ελικόπτερο στη Μοσούλη και το άλλο στη Σιμάγ. Την πληροφορία διαψεύδει κατηγορηματικά η αμερικανο-βρετανική διοίκηση.

Ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας έκανε, επίσης, λόγο για τουλάχιστον 20 αμερικανο-βρετανικά τανκς και πολύ περισσότερα θωρακισμένα οχήματα, τα οποία έχουν καταστραφεί στην περίμετρο της Νασιρίγια, και επιβεβαίωσε ότι γίνονται σκληρότατες μάχες στην περίμετρο της πόλης Νατζάφ, 160 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, υποστήριζε ότι, εκτός από τον ιρακινό στρατό, στις μάχες συμμετέχουν 7 εκατομμύρια μέλη του κόμματος «Μπάαθ» και προειδοποίησε τους Αμερικανο-βρετανούς ότι «θα φύγουν μόνον πτώματα, ιδιαίτερα εφόσον θα αναγκαστούν να προσεγγίσουν τη Βαγδάτη μέσα από τα έλη και την έρημο, δεδομένης της αδυναμίας τους να καταλάβουν ιρακινές πόλεις άρα και τις πολύτιμες γέφυρές τους».

Από την πλευρά τους, Αμερικανο-βρετανοί διοικητές ανωνύμως διέρρεαν ότι, όντως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προέλασή τους, αλλά επισήμως διαβεβαίωναν ότι «οι χερσαίες δυνάμεις προχωρούν με εκπληκτική ταχύτητα, πολύ γρηγορότερα από όσο φανταζόμασταν», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υποπτέραρχος Ντάνιελ Λιφ. Ο Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ επιβεβαίωνε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος από απαγορευμένα όπλα, ενώ ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας υποστήριζε ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, κατάφεραν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν ιρακινούς πυραύλους.

Γνωστές και... άγνωστες στρατιωτικές απώλειες

Παρουσιάστηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις πέντε αιχμάλωτοι Αμερικανοί στρατιώτες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

Τουλάχιστον αμηχανία προκάλεσαν, όπως φάνηκε, στην αμερικανική ηγεσία οι εικόνες των αιχμαλώτων Αμερικανών στρατιωτών που αναμετέδωσε, από την ιρακινή τηλεόραση, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «αλ Τζαζίρα». Οι ειδήσεις σχετικά με τις απώλειες των αμερικανο-βρετανικών στρατευμάτων, εκτός από τα αλλεπάλληλα ατυχήματα, κυκλοφορούν εξαιρετικά δύσκολα και δε χρειάζεται, πλέον, παρά κοινή λογική για να αμφισβητήσει κανείς τους αμερικανο-βρετανικούς ισχυρισμούς περί ελάχιστων απωλειών, δεδομένων των σκληρότατων μαχών που λαμβάνουν χώρα στο Νότιο Ιράκ.

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες, 4 άνδρες και 1 γυναίκα, παρουσίασε, χτες το απόγευμα, η ιρακινή τηλεόραση. Οι 5 αιχμάλωτοι δήλωσαν το όνομά τους, το βαθμό και τον τόπο καταγωγής τους, ενώ ήταν εμφανές ότι οι δύο (ένας άνδρας και μία γυναίκα) ήταν τραυματίες. Την είδηση τόσο της αιχμαλωσίας όσο και της εμφάνισης στην τηλεόραση είχε προαναγγείλει στους δημοσιογράφους ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος φερόταν, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, να έχει σκοτωθεί ή τουλάχιστον τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων βομβαρδισμών.

Ο Ραμαντάν υποστήριξε ότι οι αιχμάλωτοι συνελήφθησαν στην περιοχή Σουκ αλ Σογιούκ, 32 χλμ από τη Νασιρίγια, στο Νότιο Ιράκ. Επίσης, προανήγγειλε ότι, σύντομα, η ιρακινή τηλεόραση θα μεταδώσει και εικόνες από δεκάδες κατεστραμμένα αμερικανικά άρματα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Εκτός από την εικόνα των 5 αιχμαλώτων, η ιρακινή τηλεόραση και το «αλ Τζαζίρα» μετέδωσαν εικόνες όπου εμφανίζονται τα πτώματα τουλάχιστον 5 στρατιωτών, οι οποίοι αναφέρονται ως Αμερικανοί. Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι έχουν αιχμαλωτιστεί αρκετοί ακόμη Αμερικανοί και Βρετανοί, ενώ όπως ανακοινώθηκε επισήμως αργότερα χτες, οι ιρακινές αρχές υπολογίζουν σε 25 τους νεκρούς Αμερικανούς και Βρετανούς από τις μάχες γύρω από τη Νασιρίγια.

Νωρίτερα, ο διοικητής των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς, είχε ανακοινώσει επισήμως ότι έχουν σκοτωθεί, στις μάχες, 10 άνδρες και παραδεχόταν ότι αγνοούνται αρκετοί. Λίγο μετά, το στρατηγείο με ανακοίνωσή του ανέφερε 12 αγνοούμενους και 20 τραυματίες στις μάχες γύρω από τη Νασιρίγια.

Η μετάδοση της εικόνας των αμερικανών αιχμαλώτων πέτυχε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε μία από τις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε αμερικανικά δίκτυα. Ο Ράμσφελντ έσπευσε να κατηγορήσει την ιρακινή ηγεσία ότι παραβίασε τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, όπου απαγορεύεται η φωτογράφισή τους και η υποβολή ερωτήσεων, παραβλέποντας φυσικά το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα πολλά αμερικανο-βρετανικά δίκτυα δείχνουν ακατάπαυστα αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι Ιρακινοί στρατιώτες που παραδίδονται.

Στο θέμα των αιχμαλώτων αναφέρθηκε, σε σύντομες δηλώσεις του επιστρέφοντας από το Καμπ Ντέιβιντ προς το Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ζητώντας από το Ιράκ «να τους φερθεί ανθρώπινα». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ιρακινής ηγεσίας, η οποία δεσμευόταν να σεβαστεί τη Συνθήκη της Γενεύης.

Στο περιθώριο, πάντως, των συγκεκριμένων εξελίξεων, η αμερικανική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από τη μονάδα υποστήριξης της 3ης Μεραρχίας Πεζικού, που προσπαθεί να προελάσει στο Νότιο Ιράκ, από αυτοκινητικό δυστύχημα!

Οι πρώτοι νεκροί δημοσιογράφοι

Από «φιλικά πυρά» σκοτώθηκαν τα 3 μέλη του 4μελούς συνεργείου του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITN, κοντά στη Βασόρα, καταγγέλλει ο επιζών εικονολήπτης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Θύματα από τον πόλεμο που μαίνεται στο Ιράκ μετρά, πλέον, και η δημοσιογραφική οικογένεια. Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου, επιβεβαιώθηκε ότι ένας Αυστραλός εικονολήπτης σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στο Βορειοανατολικό Ιράκ. Οπως επιβεβαίωσαν και κουρδικές πηγές, ο Αυστραλός εικονολήπτης επέβαινε σε αυτοκίνητο και περίμενε να περάσει από φυλάκιο προκειμένου να εισέλθει στο χωριό Χουρμάλ, όταν παγιδευμένο ταξί σταμάτησε δίπλα και εξερράγη. Από την έκρηξη, που οι κουρδικές πηγές αποδίδουν στην ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Ισλάμ» που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα», εκτός από τον Αυστραλό εικονολήπτη, που εργαζόταν για το αμερικανικό δίκτυο ABC, σκοτώθηκαν άλλοι 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 8.

Δημοσιογραφικές απώλειες καταγράφηκαν, επίσης, και στο Νότιο Ιράκ. Από το Σάββατο το βράδυ, αγνοούνταν το 4μελές συνεργείο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITN, το οποίο ακολουθούσε «ενσωματωμένο» τα βρετανικά στρατεύματα. Η βρετανική εφημερίδα «Μέιλ της Κυριακής» φιλοξενεί τη μαρτυρία του ενός μέλους του συνεργείου, του εικονολήπτη Ντανιέλ Ντεμουρτιέρ, ο οποίος φαίνεται ότι είναι και ο μόνος που διασώθηκε.

Ο Ντεμουρτιέρ καταγγέλλει ότι το συνεργείο, με τα δύο αυτοκίνητά του, ακολουθούσε μονάδα του βρετανικού πυροβολικού στην πορεία τους προς τη Βασόρα. Κοντά στην περιοχή Ιμάν Ανάς τα δύο αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν ελαφρά από τον κύριο όγκο των στρατιωτικών δυνάμεων και βρέθηκαν ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες, που ο Ντεμουρτιέρ υποστηρίζει ότι είχαν εμφανή πρόθεση να παραδοθούν. Ξαφνικά τα δύο αυτοκίνητα όσο και οι Ιρακινοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από το βρετανικό πυροβολικό με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Νεκροί θεωρούνται, πλέον, ο Βρετανός παλαίμαχος πολεμικός ανταποκριτής Τέρι Λόιντ, ο εικονολήπτης Φρεντ Νεράκ και ο μεταφραστής τους Χουσεΐν Οτμάν. Ο Ντεμουρτιέρ χαρακτήριζε «αδικαιολόγητη και φρικτή» την επίθεση που δέχτηκε το συνεργείο από «φιλικά πυρά» καθώς, όπως υποστήριξε, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν να βάλλουν εναντίον του, παρά το γεγονός ότι όλοι οι Ιρακινοί ήταν, ήδη, νεκροί και ήταν εμφανές το σήμα του τηλεοπτικού συνεργείου. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες του αιματηρού περιστατικού.

Τέλος, ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου «αλ Τζαζίρα» που βρίσκεται στη Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ, υποστήριζε ότι ανάμεσα στους νεκρούς των βομβαρδισμών και των μαχών που συγκλόνισαν την πόλη, το Σάββατο τα ξημερώματα, σκοτώθηκε και ένας Ρώσος δημοσιογράφος. Λίγο αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR - TASS επιβεβαίωσε ότι σε νοσοκομείο της Βασόρας ξεψύχησε ένας δημοσιογράφος με ρωσικό διαβατήριο και κουβεϊτιανή διαπίστευση, αλλά δήλωνε ότι όλοι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται ασφαλείς στην πρεσβεία της χώρας στη Βαγδάτη που συνεχίζει να λειτουργεί.

Αργά, χθες, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η βρετανική στρατιωτική αστυνομία απομάκρυνε τους 60 ξένους δημοσιογράφους που είχαν μεταβεί στην πόλη Σαφουάν, του Νοτίου Ιράκ, η οποία έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων, επειδή ανέμεναν αντεπίθεση των ιρακινών δυνάμεων. Επίσης, ανεπιβεβαίωτη παρέμενε μέχρι χτες βράδυ η πληροφορία ότι έχουν συλληφθεί από τον ιρακινό στρατό 3 Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εισήλθαν στο Ιράκ χωρίς διαπίστευση ούτε του Ιράκ ούτε του Κουβέιτ.

Χειρουργικά... σφαγιάζουν αμάχους

Το «έξυπνο όπλο» φαίνεται τα αναγνώρισε για τρομοκράτες

Associated Press

Το «έξυπνο όπλο» φαίνεται τα αναγνώρισε για τρομοκράτες
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον 321 είναι οι άμαχοι τραυματίες από τους αμερικανοβρετανικούς «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιρακινής κυβέρνησης εξ αυτών, κατά τα στοιχεία που δόθηκαν, 32 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Νοσοκομειακές πηγές, ωστόσο, έλεγαν ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσουν για το αν και πόσοι νεκροί υπάρχουν από τα συνεχή πλήγματα στην πρωτεύουσα του Ιράκ και των προαστίων της. Στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, την Τικρίτ, δυτικά της Βαγδάτης, υπήρχαν κατά τις πληροφορίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ως χτες βράδυ, τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 13 τραυματίες μεταξύ των αμάχων. Ο χειρότερος, όμως, απολογισμός καταγραφόταν, όσον αφορά τους άμαχους, στην Βασόρα: Εκεί, μετέδιδαν ανταποκριτές του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα και επιβεβαίωσε ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, υπήρχαν ως χτες 77 άμαχοι νεκροί και 366 τραυματίες, πλέον των 50 νεκρών και των 100 τραυματιών που αναφέρονταν το Σάββατο...

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τους αμάχους και όχι τις απώλειες του ιρακινού στρατού στα πεδία των μαχών, για τις οποίες φυσικά δε δημοσιοποιούνται πληροφορίες...

Associated Press

«Πάτριοτ» κατά βρετανικού μαχητικού!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πλήρωμα του βρετανικού μαχητικού «Τορνέιντο», που επλήγη από αμερικανικό πύραυλο, ακόμη αγνοείται... Πρόκειται για το τρίτο «λάθος», είτε Αμερικανών είτε Βρετανών, που κοστίζει τη ζωή στους επιτιθέμενους πριν η μάχη καν αρχίσει...

Συγκεκριμένα, ένας αμερικανικός «Patriot» έπληξε μαχητικό αεροσκάφος «Tornado» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) σε ιρακινό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ, επιβεβαιώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στο Κατάρ (CENTCOM) και τη Βρετανική Διοίκηση.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι το βρετανικό αεροσκάφος επλήγη από έναν "Patriot" και ότι η τύχη του πληρώματος αγνοείται», δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος της CENTCOM.

Το αεροσκάφος GR4 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, που πιστεύεται ότι είχε πλήρωμα έναν πιλότο και έναν πλοηγό, προερχόταν από τη βάση της ΡΑΦ Μάρχαμ στο Νόρφολκ, δήλωσε ο επικεφαλής των αεροπορικών βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Μπράιαν Μπάριντζ, ο οποίος πρόσθεσε ότι καταρρίφθηκε «προφανώς από λάθος έπειτα από επιχειρησιακή αποστολή στον Κόλπο και συγκεκριμένα στο Ιράκ». Νωρίτερα, την Κυριακή, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή δύο ελικόπτερα του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού συγκρούστηκαν πάνω από τα διεθνή ύδατα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι επτά επιβαίνοντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ