ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
Συρία - Ιράν απαντούν στις απειλές Ράμσφελντ

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντονα αντέδρασαν τόσο η ιρανική όσο και η συριακή ηγεσία στις απειλές που εκτόξευσε εναντίον τους ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Το θέμα λαμβάνει σαφώς πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές μιας απλής διπλωματικής κλιμάκωσης με δεδομένη την τοποθέτηση του Ιράν στον «άξονα του κακού» από την Ουάσιγκτον και της Συρίας «στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», καθώς ο Λευκός Οίκος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του για γενική αναδιάταξη της περιοχής.

«Προπαγάνδα και ψεύδη», χαρακτήρισαν τόσο η Τεχεράνη όσο και η Δαμασκός τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι η πρώτη «δε βοηθά αρκετά τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα και ίσως έχει πρόθεση να θέσει εμπόδια στον Τόμι Φρανκς» και ότι η δεύτερη «αποστέλλει στρατιωτικό υλικό στο Ιράκ». Τόσο το ιρανικό όσο και το συριακό ΥΠΕΞ υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις Ράμσφελντ είχαν στόχο να αποπροσανατολιστεί η διεθνής κοινή γνώμη από τα εγκλήματα που διαπράττουν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά των αμάχων.

Η Τεχεράνη επαναδιατύπωσε την ουδετερότητά της σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται το Ιράν να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει μια ιρακινή κυβέρνηση που θα επιβληθεί από τις ΗΠΑ και δε θα εκλεγεί από τον ιρακινό λαό, έστω και υπό αμερικανική επίβλεψη. Ο Χαραζί απηύθυνε, έμμεση πλην σαφή, προειδοποίηση και προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι «το Ιράν κατανοεί και συμμερίζεται τις ανησυχίες της Αγκυρας» για την πιθανότητα κατάληψης του Κιρκούκ και των πετρελαϊκών του κοιτασμάτων από τους Κούρδους, αλλά «δεν εγκρίνει την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ».

Associated Press

Την ίδια στιγμή, το συριακό κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όπου υπογραμμιζόταν ότι οι απειλές Ράμσφελντ είχαν στόχο να «υποβαθμίσουν την αποτυχία που γνωρίζει η αμερικανο-βρετανική εισβολή». Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της συριακής ηγεσίας ότι «αυτός ο πόλεμος είναι ενάντια στις ανθρώπινες αξίες και στη διεθνή νομιμότητα και έχει σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή με τα πιο τελειοποιημένα όπλα καταστροφής». Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο της ΟΑΠ Φαρούκ Καντούμι, ο ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» και τόνισε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρου του αραβικού κόσμου.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του λιβανικού Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που «γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Συρίας όλοι οι Αραβες θα ενωθούν».

Εκατόμβες αμάχων

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για τις στρατιωτικές απώλειες εκατέρωθεν

ΝΤΟΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα των στρατιωτικών απωλειών εκατέρωθεν ενώ αντίθετα αυξάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς τα στοιχεία για τις απώλειες αμάχων, τουλάχιστον όσες ανακοινώνει επισήμως ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μoχάμεντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, οι νεκροί άμαχοι, μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, ήταν 589 και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 4.582. Ο απολογισμός αυτός αναμενόταν να αυξηθεί δραματικά μετά τις ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές που έπλητταν την ιρακινή πρωτεύουσα, από χτες το απόγευμα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν τουλάχιστον 2 κατοικημένες περιοχές προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών και τραυματιών ανάμεσα στους αμάχους.

Επισήμως, η ιρακινή ηγεσία δεν έχει δώσει εκτίμηση για τις στρατιωτικές της απώλειες, οι οποίες, σύμφωνα με τις ενημερώσεις των Αμερικανο-βρετανών επιτελών είναι χιλιάδες. Ο Μoχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ιρακινές δυνάμεις, την Κυριακή, κατέρριψαν δύο ελικόπτερα «Απάτσι», εκ των οποίων το πλήρωμα του ενός μόνο εντοπίστηκε νεκρό, αλλά και ένα αεροσκάφος τύπου «Χάριερ». Το στρατηγείο του Κατάρ δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, ούτε την ιρακινή ανακοίνωση ότι χτες καταστράφηκαν 2 τανκς και 9 θωρακισμένα οχήματα των Αμερικανο-βρετανών.

Επισήμως, οι Αερικανο-βρετανοί επιτελείς υποστηρίζουν ότι, μέχρι χτες, είχαν χάσει τη ζωή τους 36 Αμερικανοί στρατιώτες, και 23 Βρετανοί ενώ σε μερικές δεκάδες ανέρχονταν οι τραυματίες. Από το στρατηγείο του Κατάρ ανακοινώθηκε ότι μόνο στις 29 Μάρτη τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 1.000 εξόδους, εκτοξεύτηκαν 675 «Τόμαχοκ» και ρίφθηκαν 6.000 βόμβες ακριβείας. Το στρατηγείο αρνήθηκε να σχολιάσει την ιρακινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν καταρριφθεί, από τις ιρακινές δυνάμεις, 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 143 πύραυλοι «Κρουζ», έχουν καταστραφεί 5 βυτιοφόρα, 74 άρματα μάχης και 35 θωρακισμένα οχήματα.

Νεκρός και δεύτερος δημοσιογράφος του ΙΤΝ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ. Επιβεβαιώθηκε από το ΙΤΝ, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι ο Γκάμπι Ρέιντο, ένας βραβευμένος δημοσιογράφος που εργαζόταν για λογαριασμό του, «βρέθηκε νεκρός σε ένα ξενοδοχείο της Σουλεϊμανίγια», ωστόσο το δίκτυο εκτίμησε πως ο θάνατός του «δεν έχει άμεση σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις». Ο 48χρονος Ρέιντο, πολεμικός ανταποκριτής για αρκετά χρόνια, «φαίνεται» να έπεσε από τη στέγη του ξενοδοχείου Αμπου Σαναά και το πτώμα του βρέθηκε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι (άτυπες) κουρδικές αρχές «ερευνούσαν» τις συνθήκες του θανάτου του.

Είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος του ITN που πεθαίνει στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Ο Τέρι Λόιντ είχε χάσει τη ζωή του από «φίλια πυρά» στα περίχωρα της Βασόρας. Ο Γάλλος εικονολήπτης του, Φρεντ Νεράκ και ο Λιβανέζος διερμηνέας του, Χουσέιν Οσμάν, αγνοούνται.

ΙΤΑΛΙΑ
Βρέθηκαν οι αγνοούμενοι Ιταλοί δημοσιογράφοι.

ΡΩΜΗ.- Η Ιταλική Ομοσπονδία Τύπου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι επτά Ιταλοί δημοσιογράφοι, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί στο νότιο Ιράκ από την Παρασκευή το βράδυ, συνελήφθησαν από την ιρακινή αστυνομία και μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη.

Στην ανακοίνωση, επίσης, αναφέρεται ότι οι 7 ενδέχεται να ανακρίθηκαν πρώτα από τις ιρακινές αρχές στη Βασόρα και πλέον είναι πιθανόν να απελαθούν, αφού δε διαθέτουν θεωρήσεις εισόδου για εργασία στο Ιράκ.

ΚΟΥΒΕΪΤ
«Επίθεση» ή δυστύχημα;

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ. Ασαφείς ήταν, ως αργά χτες βράδυ, οι λεπτομέρειες σχετικά με ένα περιστατικό που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αποκάλεσαν «επίθεση εναντίον τους με ημιφορτηγό» στο αμερικανικό στρατόπεδο Ουνταΐρι στο Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα, που οδηγούσε λευκό αυτοκίνητο μάρκας «Νισσάν», «όρμησε εναντίον μιας ομάδας στρατιωτών» και τραυμάτισε 6 εξ αυτών -- προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για 15 τραυματίες.

Ασαφείς ήταν οι πληροφορίες για την τύχη του οδηγού: Αμερικανοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν επανειλημμένως κι ήταν άγνωστο αν υπέκυψε στα τραύματά του ή είχε «συλληφθεί», όπως έλεγαν Αμερικανοί.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έλεγαν ότι δε βρέθηκαν εκρηκτικά στο ημιφορτηγό, πράγμα που θέτει υπό αμφισβήτηση τους υπαινιγμούς αμερικανικών ΜΜΕ περί «επίθεσης αυτοκτονίας». Ασαφείς ήταν οι λεπτομέρειες σχετικά και με την εθνικότητα του οδηγού: δεν ήταν Κουβεϊτιανός ούτε Αμερικανός. Στρατιωτικός αξιωματούχος έλεγε ότι ενδεχομένως ήταν ξένος εργαζόμενος, ένας από τους πολλούς μετανάστες από τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν βρει εργασία στο Κουβέιτ.

Ακόμη και ο στρατηγός Φρανκς εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν το περιστατικό συνδέεται με την επίθεση στη Νατζάφ. Το Πεντάγωνο είπε πως το περιστατικό «ερευνάται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ