Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Συρία - Ιράν απαντούν στις απειλές Ράμσφελντ

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντονα αντέδρασαν τόσο η ιρανική όσο και η συριακή ηγεσία στις απειλές που εκτόξευσε εναντίον τους ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Το θέμα λαμβάνει σαφώς πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές μιας απλής διπλωματικής κλιμάκωσης με δεδομένη την τοποθέτηση του Ιράν στον «άξονα του κακού» από την Ουάσιγκτον και της Συρίας «στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», καθώς ο Λευκός Οίκος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του για γενική αναδιάταξη της περιοχής.

«Προπαγάνδα και ψεύδη», χαρακτήρισαν τόσο η Τεχεράνη όσο και η Δαμασκός τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι η πρώτη «δε βοηθά αρκετά τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα και ίσως έχει πρόθεση να θέσει εμπόδια στον Τόμι Φρανκς» και ότι η δεύτερη «αποστέλλει στρατιωτικό υλικό στο Ιράκ». Τόσο το ιρανικό όσο και το συριακό ΥΠΕΞ υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις Ράμσφελντ είχαν στόχο να αποπροσανατολιστεί η διεθνής κοινή γνώμη από τα εγκλήματα που διαπράττουν οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά των αμάχων.

Η Τεχεράνη επαναδιατύπωσε την ουδετερότητά της σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται το Ιράν να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει μια ιρακινή κυβέρνηση που θα επιβληθεί από τις ΗΠΑ και δε θα εκλεγεί από τον ιρακινό λαό, έστω και υπό αμερικανική επίβλεψη. Ο Χαραζί απηύθυνε, έμμεση πλην σαφή, προειδοποίηση και προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι «το Ιράν κατανοεί και συμμερίζεται τις ανησυχίες της Αγκυρας» για την πιθανότητα κατάληψης του Κιρκούκ και των πετρελαϊκών του κοιτασμάτων από τους Κούρδους, αλλά «δεν εγκρίνει την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ».


Associated Press

Την ίδια στιγμή, το συριακό κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όπου υπογραμμιζόταν ότι οι απειλές Ράμσφελντ είχαν στόχο να «υποβαθμίσουν την αποτυχία που γνωρίζει η αμερικανο-βρετανική εισβολή». Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της συριακής ηγεσίας ότι «αυτός ο πόλεμος είναι ενάντια στις ανθρώπινες αξίες και στη διεθνή νομιμότητα και έχει σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή με τα πιο τελειοποιημένα όπλα καταστροφής». Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο της ΟΑΠ Φαρούκ Καντούμι, ο ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» και τόνισε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρου του αραβικού κόσμου.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του λιβανικού Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που «γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Συρίας όλοι οι Αραβες θα ενωθούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αραβικό «κατηγορώ» και πιέσεις στο Ιράν (2003-10-01 00:00:00.0)
Επιμένει η Ουάσιγκτον, απαντά η Τεχεράνη (2003-05-29 00:00:00.0)
Στο πλευρό της Συρίας αραβικές χώρες και Ιράν (2003-04-17 00:00:00.0)
«Υποπτη» η Συρία και για τον Γούλφοβιτς (2003-04-11 00:00:00.0)
Πάλι νεκροί από «φίλια πυρά» (2003-04-08 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απόφαση (2002-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ