Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Νεανικό όχι στο βρώμικο πόλεμο

Χιλιάδες νέων και εργαζομένων συμμετείχαν στη συναυλία - συλλαλητήριο το Σάββατο στο Σύνταγμα, που διοργάνωσαν οι πολιτικές νεολαίες

Τα μπλοκ της ΚΝΕ μαζικά και μαχητικά
Τα μπλοκ της ΚΝΕ μαζικά και μαχητικά
Η μουσική και το τραγούδι πήραν κι αυτά τη θέση τους ανάμεσα στο αντιπολεμικό κίνημα που υψώνει τη φωνή του καταδικάζοντας τους πρωτεργάτες του νέου βρώμικου πολέμου στο Ιράκ και όσους τους στηρίζουν. Η φωνή αυτή έγινε τραγούδι μέσα από την πρωτοβουλία που είχε η ΚΝΕ και στήριξαν οι πολιτικές νεολαίες Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, Νεολαία ΣΥΝ, Νεολαία ΔΗΚΚΙ για τη διοργάνωση αντιπολεμικής συναυλίας το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, από την οποία για μια ακόμα φορά δεν έλειψε η νεολαία και οι εργαζόμενοι της Αθήνας.

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, από πολύ νωρίτερα όμως από τα μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος ακούγονταν καλέσματα καταδίκης του πολέμου και το ψήφισμα των πολιτικών νεολαιών που ζητούν: «Να μη χρησιμοποιηθούν ελληνικά εδάφη ή στρατιωτικές βάσεις για τη διευκόλυνση των πολεμικών επιχειρήσεων - να σταματήσει η χρήση της βάσης της Σούδας. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη - να αποσυρθεί το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό. Να αναλάβουν δράση κατά του πολέμου η γενική συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Τη συναυλία άνοιξαν οι «Μάτζικ ντε Σπελ» με ροκ ήχους και στη σκηνή τούς διαδέχτηκαν οι Δ. Τσακνής, Λ. Μαχαιρίτσας και τα «Κίτρινα Ποδήλατα», Ορφ. Περίδης, Μ. Πασχαλίδης, η Κ. Βέτα και ο Γ. Ιωάννου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, η Ε. Πασπαλά, η Ερωφίλη, ο Ν. Κουρουπάκης και ο Δ. Υφαντής, ο Θ. Γκαϊφύλιας, οι «Σόκρατες», ο Ν. Τουλιάτος. Τις δύο περίπου ώρες που διήρκεσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν να μοιάζουν να γράφτηκαν για αυτόν τον πόλεμο, οι σημαίες και οι πικέτες ανέμιζαν στους ήχους της μουσικής και τα συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, αλλά και αυτά που έδειχναν τη διέξοδο στην πάλη των λαών, εναλλάσσονταν με τους στίχους της μουσικής. Την ίδια στιγμή, καλλιτέχνες ανεβαίνοντας στη σκηνή απηύθυναν στο πολύχρωμο πλήθος αντιπολεμικά μηνύματα, κάνοντας τη μουσική σκηνή που είχε στηθεί στην καρδιά της Αθήνας το επίκεντρο μιας πλατιάς καταδίκης των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού.

Και οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ελλάδα στο δρόμο του αγώνα
Και οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ελλάδα στο δρόμο του αγώνα
Στη συναυλία παρόντες ήταν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ, Σπ. Χαλβατζή, του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κ. Λαλιώτη, της ΝΔ με τον Γ. Μεϊμαράκη, του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Δημ. Τσοβόλα, του ΣΥΝ με το Ν. Κωνσταντόπουλο, της ΑΚΟΑ και άλλων μαζικών φορέων.

Στη γνώριμη διαδρομή

Η πορεία ξεκινάει. Για άλλη μια φορά ο λαός της Αθήνας βαδίζει το γνώριμο πια δρόμο που οδηγεί στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Για μια ακόμη φορά αρνήθηκε τον παθητικό ρόλο του θεατή της τηλεόρασης και έκανε την αγανάκτησή του για το νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών, κραυγή.

Μπροστά βρίσκεται το πανό των πολιτικών νεολαιών στο οποίο διατυπώνεται το αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος, να απεμπλακεί η Ελλάδα από αυτόν και να ξεσηκωθεί η νεολαία της χώρας. Πίσω ακολουθούν τα πανό των πολιτικών νεολαιών του ΔΗΚΚΙ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα μπλοκ των οργανώσεων της ΚΝΕ (Εργατικός Τομέας, Σπουδάζουσα, Συνοικίες) δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα δυναμικό «παρών», με συνθήματα που στρέφονται κατά των πραγματικών υπευθύνων για το μακελειό στο Ιράκ. Ακολουθούσαν άλλες κινήσεις και οργανώσεις (Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003, Αντίσταση 2003 κλπ.). Την πορεία έκλειναν τα άφωνα γκρουπ της ΟΝΝΕΔ, που βάδισαν μέχρι τη στάση του μέτρο στον «Ευαγγελισμό» (υπό το φόβο μην τους δει... ο Μίλερ;). Και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης τα άκουσε για το ρόλο της κυβέρνησης, αφού η υποκρισία δε χωνεύεται εύκολα.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ