Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Εκατόμβες αμάχων

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για τις στρατιωτικές απώλειες εκατέρωθεν

ΝΤΟΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα των στρατιωτικών απωλειών εκατέρωθεν ενώ αντίθετα αυξάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς τα στοιχεία για τις απώλειες αμάχων, τουλάχιστον όσες ανακοινώνει επισήμως ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μoχάμεντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, οι νεκροί άμαχοι, μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, ήταν 589 και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 4.582. Ο απολογισμός αυτός αναμενόταν να αυξηθεί δραματικά μετά τις ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές που έπλητταν την ιρακινή πρωτεύουσα, από χτες το απόγευμα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν τουλάχιστον 2 κατοικημένες περιοχές προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών και τραυματιών ανάμεσα στους αμάχους.

Επισήμως, η ιρακινή ηγεσία δεν έχει δώσει εκτίμηση για τις στρατιωτικές της απώλειες, οι οποίες, σύμφωνα με τις ενημερώσεις των Αμερικανο-βρετανών επιτελών είναι χιλιάδες. Ο Μoχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ιρακινές δυνάμεις, την Κυριακή, κατέρριψαν δύο ελικόπτερα «Απάτσι», εκ των οποίων το πλήρωμα του ενός μόνο εντοπίστηκε νεκρό, αλλά και ένα αεροσκάφος τύπου «Χάριερ». Το στρατηγείο του Κατάρ δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, ούτε την ιρακινή ανακοίνωση ότι χτες καταστράφηκαν 2 τανκς και 9 θωρακισμένα οχήματα των Αμερικανο-βρετανών.

Επισήμως, οι Αερικανο-βρετανοί επιτελείς υποστηρίζουν ότι, μέχρι χτες, είχαν χάσει τη ζωή τους 36 Αμερικανοί στρατιώτες, και 23 Βρετανοί ενώ σε μερικές δεκάδες ανέρχονταν οι τραυματίες. Από το στρατηγείο του Κατάρ ανακοινώθηκε ότι μόνο στις 29 Μάρτη τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 1.000 εξόδους, εκτοξεύτηκαν 675 «Τόμαχοκ» και ρίφθηκαν 6.000 βόμβες ακριβείας. Το στρατηγείο αρνήθηκε να σχολιάσει την ιρακινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν καταρριφθεί, από τις ιρακινές δυνάμεις, 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 143 πύραυλοι «Κρουζ», έχουν καταστραφεί 5 βυτιοφόρα, 74 άρματα μάχης και 35 θωρακισμένα οχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ