Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιόρκησαν τα προξενεία ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας

Motion Team

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, για να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 12 το μεσημέρι στην οδό Εγνατίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με πρωτοβουλία της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», της ΕΔΥΕΘ και του ΠΑΜΕ. Στην πορεία που ακολούθησε μέσω της Εγνατίας, της Αγίας Σοφίας και της Τσιμισκή οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτό το βρώμικο πόλεμο, ενώ κρατούσαν πανό που έφεραν την υπογραφή της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ, μαζικών οργανώσεων εργαζομένων, φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών ειρήνης κ.ά.

Πίσω από το μεγάλο πανό που έφερε την υπογραφή του Συντονιστικού των Σχολείων της πόλης, ακολουθούσε ένα μαχητικό μπλοκ, αποτελούμενο κυρίως από μαθητές και σπουδαστές. «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «λαοί όλου του κόσμου ξεσηκωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν το Σάββατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εξω από τα κτίρια, όπου στεγάζονται τα προξενεία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας νέοι και νέες άφησαν ομοιώματα φερέτρων σκεπασμένων με μαύρο πανί, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο αυτό για τους θανάτους αμάχων από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς των ιμπεριαλιστών.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα μπροστά στο κτίριο, όπου στεγάζεται ο οργανισμός ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στην πλατεία Βαρδαρίου, ενώ οι συγκεντρωμένοι φιλειρηνιστές ζητούσαν με τα συνθήματά τους να μη δίδεται καμία διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές και καταδίκαζαν για την επιθετικότητά τους ΗΠΑ και ΕΕ. Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας, που τερματίστηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πολίτες και καταστηματάρχες της κεντρικής αγοράς, εκφράζοντας και οι ίδιοι τα αντιπολεμικά τους αισθήματα, υποδέχονταν τους διαδηλωτές με θερμά χειροκροτήματα.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν αργότερα και από το «Φόρουμ», τη «Συμμαχία: Σταματήστε τον πόλεμο», την «Πρωτοβουλία Αγώνα 2003» και την «Αντίσταση - Θεσσαλονίκη 2003».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ