Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

- «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη»

- «Κλείστε τη Σούδα, φέρτε και το πλοίο, έξω η Ελλάδα απ' το σφαγείο»

- «Κάπα-Κάπα-Ε, το κόμμα σου λαέ».

Τα συνθήματα έπεφταν «βροχή». Από τη μια έως την άλλη άκρη το οροπέδιο στο Ακρωτήρι των Χανίων, απ' άκρη σ' άκρη το αεροδρόμιο, σείονταν από τις φωνές χιλιάδων διαδηλωτών που κατέφθαναν εκεί από τα χαράματα της Κυριακής. Νάνοι έμοιαζαν μπροστά στη λαϊκή οργή οι πεζοναύτες του ολέθρου. Οσα υπερτάνκερ της αμερικανικής αεροπορίας είχαν προλάβει να σηκωθούν, αυτά ήταν όλα. Στις 7.30 το πρωί ο αποκλεισμός της βάσης ήταν γεγονός. Πάνω από 1.500 κομμουνιστές - οι πρώτοι που έφτασαν στη βάση - περνώντας μέσα από τα αστυνομικά μπλόκα έκαναν καθαρή την απόφαση: Να κλείσει τώρα η Σούδα! Σ' όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού της βάσης, το σύνολο των αεροσκαφών που ήταν μέσα έμειναν καθηλωμένα στις πίστες τους, φρουρούμενα από ισχυρότατες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και Αμερικανούς πεζοναύτες.

Ηταν μια ξεχωριστή μέρα η χτεσινή. Με ένα καθαρό, πεντακάθαρο τρόπο, οι χιλιάδες κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, που μπλόκαραν μέχρι αργά την αμερικανική βάση, έδειξαν τον ένοχο, κατήγγειλαν τους συνενόχους του, πρόβαλαν τη διέξοδο, κάλεσαν σε πλατιά αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, δείχνοντας πως δεν αρκεί να φωνάζεις ενάντια στον πόλεμο, πρέπει να γνωρίζεις την αιτία του κι αυτήν να πολεμάς.


Το χτεσινό πρωινό βρήκε τα Χανιά να βρίσκονται σε κατάσταση διαδήλωσης απ' άκρη σ' άκρη. Δεν ήταν μόνον ο αποκλεισμός μπροστά στη βάση. Ηταν και η παράλληλη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Ηταν τα δεκάδες «φυλάκια», στολισμένα με κόκκινες σημαίες, που στήθηκαν σε διάφορα σημεία γύρω από τη βάση, ήταν οι άσπροι τοίχοι γεμάτοι με κόκκινα συνθήματα, ήταν το λιμάνι με τα κρεμασμένα γιγαντοπανό στην μπούκα του, ήταν όλη αυτή η απάντηση-απαίτηση που πλανιόταν στον αέρα: Εξω τώρα οι Αμερικάνοι! Κλείστε τη βάση του θανάτου!

Οι Κρητικοί δεν ήταν μόνοι τους χτες. Χιλιάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ από την Αθήνα και τον Πειραιά έφτασαν με το ξημέρωμα στα λιμάνια των Χανίων και του Ρεθύμνου. Στη Σούδα τούς υποδέχτηκαν οι σύντροφοι από τα Χανιά κι ώσπου να πεις «κύμινο» η ζημιά για τους Αμερικανούς και την κυβέρνηση που τους υπηρετεί στη χώρα μας είχε γίνει. Στο Μαράθι είχε στήσει τα μεγάλα μπλόκα η αστυνομία, στην κεντρική πύλη της αεροπορικής βάσης βρέθηκαν οι διαδηλωτές. Πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν πάρει θέση πριν κι από τις 5 το πρωί, όργωναν παράλληλα με αυτούς οι Αμερικανοί με τα άσπρα φορτηγάκια τους, κι όμως τον αποκλεισμό δεν μπόρεσαν να τον αποτρέψουν.

Με τον τρόπο που ξέρουν οι κομμουνιστές να παλεύουν, οργανωμένα, συγκροτημένα, αποφασιστικά, το «χτύπημα» έγινε ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία. «Ούτε γη ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών», «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», Τα συνθήματα που βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές έφταναν έως τα υπόστεγα των φονιάδων. Αντιλαλούσαν στο νταμάρι που είναι πάνω από τη βάση κι επέστρεφαν ενισχυμένα σ' αυτήν. Την ίδια ώρα ομάδες ψυχωμένων κομμουνιστών, που είχαν σκαρφαλώσει στο βουνό, άρχισαν να απλώνουν γιγαντοπανό που έστελναν από μακριά το μήνυμα: «Yankees killers go home» το ένα, «Να κλείσει η βάση της Σούδας» το άλλο. Και λίγο πιο πέρα ένα τρίτο: «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο»!


Στο εσωτερικό της βάσης ομάδες αστυνομικών ακροβολίζονταν σε διάφορα σημεία, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής καλούσε διαρκώς και νέες ενισχύσεις. Στις 9.30 πια στην πύλη της βάσης είχαν παραταχτεί αρκετές πάνοπλες διμοιρίες. Μα και έξω από τη βάση αυξάνονταν οι διαδηλωτές.

Η παγκινητοποίηση των κομμουνιστών, με την πολυμορφία, την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα όλων όσοι συμμετείχαν, βοήθησε τις προηγούμενες μέρες να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει στα Χανιά, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας των Χανίων στη συγκέντρωση. Γύρω στο μεσημέρι κατέφθασαν και οι διαδηλωτές από την υπόλοιπη Κρήτη, που είχαν αρχικά συγκεντρωθεί στα Χανιά. Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα, έγινε δεκτή με ένα σύνθημα που σ' αυτές ακριβώς τις συνθήκες ακουγόταν σαν να 'ταν αυτό ακριβώς που ζητούσε να ακούσει κάθε ένας που τόσο καιρό νιώθει τον τρόμο του θανάτου πάνω από το κεφάλι του. «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Η διαδήλωση συνεχίστηκε έως αργά το μεσημέρι για να μεταφερθεί αργότερα ξανά στο κέντρο των Χανίων, όπου έγινε και νέα πορεία από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στο παλιό λιμάνι και ξανά στο κέντρο.

Κι όπως με αποφασιστικότητα δήλωναν οι σύντροφοι της περιοχής, αυτό ήταν μόνον η αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ