Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας

Στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια των πολεμικών προετοιμασιών ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Παάβο Λίπονεν, και ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Συντηρητικών και του κόμματος της σουηδικής μειονότητας που τον στήριζε, μετά το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ, τάχθηκε υπέρ της στάσης των ΗΠΑ. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί (και οι ίδιοι οι Αμερικανοί) που έσπευσαν να εντάξουν τη Φινλανδία στις χώρες της «Νέας Ευρώπης». Πάντως μετά την όξυνση των αντιπαραθέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Λίπονεν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις προηγούμενες διακηρύξεις του και να τοποθετήσει τη χώρα κάπου στη μέση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Η αμφιταλάντευση αυτή του Λίπονεν ήταν χαρακτηριστική ολόκληρου του κυβερνητικού συνασπισμού που για μήνες προσπαθούσε να αποφασίσει αν η χώρα ανήκε στη «Νέα Ευρώπη» ή όχι.

Την κατάσταση αυτή έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αρχηγός του Κεντρώου Κόμματος, Ανελί Γιαατενμάκι, που κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ανήκουμε σ' αυτόν τον συνασπισμό που έχουν σχηματίσει» και εκμεταλλευόμενη τη βαθιά λαϊκή αντίθεση σ' αυτόν τον πόλεμο, κατάφερε να αναδείξει το κόμμα της ως πρώτη πολιτική δύναμη στις πρόσφατες εκλογές στις 16/03/2003. Πλέον διενεργούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές δεν αποκλείεται ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Κεντρώου κόμματος, αφού οι πολιτικές διαφορές μεταξύ τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Σχετικά μ' αυτόν τον πόλεμο αλλά και με τη στάση της χώρας, ανακοίνωση εξέδωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας.

«Η επίθεση στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα έγκλημα χωρίς καμία δικαιολογία. Ο πόλεμος αυτός θα προκαλέσει την αμείλικτη δολοφονία ενός ανυπεράσπιστου λαού. Θα προκαλέσει επίσης περιβαλλοντική καταστροφή, θα οδηγήσει σε νέο κύμα προσφύγων και θα επιδεινώσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας απαιτεί από την κυβέρνηση της Φινλανδίας να καταδικάσει την επίθεση και να απαιτήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να τερματιστεί ο πόλεμος. Επίσης, το ΚΚ Φινλανδίας απαιτεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει την άδεια που παραχώρησε στην κρατική εταιρία "Patria Hgglunds", την παραμονή του πολέμου, να πωλεί συστήματα όλμων στον αμερικανικό στρατό. Η Φινλανδία, με κανέναν τρόπο δε θα πρέπει να υποστηρίζει μια πολιτική πολέμου, που κατάφωρα παραβιάζει το Καταστατικό του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Η αδιαφορία που δείχνουν οι ΗΠΑ για τα αποτελέσματα της εργασίας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, επιβεβαιώνει πως στόχος τους δεν είναι να αφοπλιστεί το Ιράκ από τα πιθανά όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά να κατακτήσουν αποθέματα πετρελαίου, να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία τους στη Μέση Ανατολή.

Το λογαριασμό αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου θα κληθούν να πληρώσουν ο λαός του Ιράκ και οι εργατικοί και φτωχοί λαοί άλλων χωρών που θα αντιμετωπίσουν οικονομική ύφεση, ανεργία και αύξηση τιμών.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Φινλανδίας καλεί όλες τις αντιπολεμικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη Φινλανδία. Ενώ και το μποϊκοτάζ προϊόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του πολέμου είναι ένας πιθανός τρόπος αντίστασης στον εγκληματικό πόλεμο.

Είναι σημαντικό να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από αυτήν την πολιτική του πολέμου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση. Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει ξεκάθαρα να υποδεικνύει ότι η Φινλανδία δε δέχεται τον πόλεμο ως μέσο για να ασκεί κανείς πολιτική, πως η κυβέρνηση δεσμεύεται στη στρατιωτική ουδετερότητα και πως η Φινλανδία θα αποσυρθεί από τα συνεταιριστικά προγράμματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Το ΠΓ του ΚΚ Φινλανδίας, 19/3/2003».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ