Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Επιμένει η Ουάσιγκτον, απαντά η Τεχεράνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες κατηγορίες περί ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και περίθαλψης μελών και στελεχών της «αλ Κάιντα» εξαπέλυσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά του Ιράν, το οποίο προειδοποίησαν «να μην αναμειχθεί καθόλου στις εξελίξεις στο γειτονικό του Ιράκ». Ενώ στελέχη της αμερικανικής ηγεσίας ετοιμάζονται να συνεδριάσουν για να εξετάσουν «τρόπους αντιμετώπισης της ιρανικής απειλής ακόμη και με την αποσταθεροποίηση της ιρανικής ηγεσίας», η Τεχεράνη διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσει».

«Πρέπει τάχιστα να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία του Ιράκ και να τερματιστεί η κατοχή» διαμήνυσαν, από την Τεχεράνη όπου συνεδρίασαν, οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, δηλαδή των Σ. Αραβίας, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιορδανίας, Κουβέιτ, Συρίας, Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο η ιρανική ηγεσία επέλεξε να απαντήσει στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας να μην ανακατευτεί στις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Καμάλ Κχαραζί, αντέκρουσε, για άλλη μια φορά, τις κατηγορίες περί ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου και υπόθαλψης της «αλ Κάιντα». Ο Κ. Κχαραζί τόνισε ότι από τα μέλη της οργάνωσης που έχουν συλληφθεί στο Ιράν θα απελαθούν στις χώρες τους όσοι δεν ευθύνονται για επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων, οι οποίοι πιθανότατα θα δικαστούν στο Ιράν. Τις δηλώσεις αυτές, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες προς τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά την τρομοκρατία γιατί έχουν επιλέξει το δρόμο των δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε και ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «έχει θέσει σε λειτουργία την αυτοκρατορία των ΜΜΕ που διαθέτει για να προκαλέσει το φόβο στην ιρανική ηγεσία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Το Ιράν δε θα υποχωρήσει, δε θα φοβηθεί, δε θα παραδοθεί».

Επικριτικός για την αμερικανική επιμονή περί ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν εμφανίστηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνεργασία της στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν με την Τεχεράνη, και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «δεν έχουν δικαίωμα να εκφέρουν αντιρρήσεις». Την ίδια στιγμή, από το Ιράν, οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωναν ότι συνεχίζουν, χωρίς προβλήματα, τους επισταμένους ελέγχους που άρχισαν από τον Φλεβάρη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ