ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Ο λαός έχει τη δύναμη»

Ο Χρύσανθος Κυριαζής, παίκτης της Εθνικής ομάδας του βόλεϊ και πρωταθλητής με το χρώματα του Ολυμπιακού, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Ρ» για θέματα όχι μόνο αθλητικά αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, με πρωτεύουσα θέση τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ

Δυσοίωνο βλέπει το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά ο διεθνής παίκτης
Δυσοίωνο βλέπει το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά ο διεθνής παίκτης
Δευτέρα μεσημέρι σε κάποια καφετερία της Φωκίωνος Νέγρη. Περιμένοντας τον Χρύσανθο Κυριαζή και ξανακοιτώντας τις ερωτήσεις το μάτι πέφτει στην τηλεόραση που δείχνει σκηνές από το έγκλημα στο Ιράκ. Η απορία εύλογη για τη γνώμη που θα έχει ένας διεθνής παίκτης του βόλεϊ, πρωταθλητής Ελλάδας φέτος με τα χρώματα του Ολυμπιακού, για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο και μοιραία περνάνε σε δεύτερη μοίρα τα αμιγώς αθλητικά θέματα. Λίγη ώρα μετά τη συζήτηση με το διεθνή παίκτη έπαψε να υπάρχει απορία. Η αρχή της συνέντευξης δε θα μπορούσε να είναι αγωνιστική. Ο διεθνής παίκτης μας είχε δείξει ότι ανήκει σε αυτούς που σκέφτονται και δεν υποτάσσονται. Σε αυτούς που ξέρουν να παλεύουν για τα ιδανικά της ζωής. Και αυτό το μήνυμα θέλησε να μεταφέρει μέσω τον λεγομένων του στους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε. Μας μίλησε για διαφορετική φωνή που δεν πρέπει να σταματήσει να υπάρχει ποτέ. Για αντίσταση στους δρόμους και όχι μπροστά από την τηλεόραση. Για τη δύναμη του λαού και όχι των λίγων. Και όταν χωρίσαμε νιώσαμε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη γνωριμία μας όχι απλώς με έναν πολύ καλό παίκτη, έναν πρωταθλητή, αλλά με έναν άνθρωπο πάνω απ' όλα.

-- Δύσκολοι οι καιροί που ζούμε. Στο Ιράκ παίζεται μια τραγωδία που φέρει την ετικέτα της «ανθρωπιστικής βοήθεια». Το ίδιο έργο συναντήσαμε πέρσι στο Αφγανιστάν, παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, πιο παλιά πάλι στο Ιράκ. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Ποια η γνώμη σας για όλα αυτά που συμβαίνουν;

«Η αντίσταση γίνεται στους δρόμους» σύμφωνα με τον Χρ. Κυριαζή
«Η αντίσταση γίνεται στους δρόμους» σύμφωνα με τον Χρ. Κυριαζή
-- «Αυτό που δεν μπορώ να ξέρω εγώ είναι ποιος θα είναι ο επόμενος. Ποια χώρα θα έχει μετά σειρά. Και πολύ φοβάμαι ότι κάποια μέρα θα έρθει και η δική μας σειρά. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό που γίνεται. 'Η μάλλον υπάρχει λογική αλλά δεν μπορούν πολλοί να την πιστέψουν. Υπάρχει μια χώρα, κάποιες άλλες δορυφόροι της και προσπαθούν να εδραιώσουν ένα σύστημα, μια πολιτική και ένας κόσμος που προσπαθεί να αντισταθεί. Ισως δύσκολα αλλά πιστεύω ότι αυτοί που αντιστέκονται θα τα καταφέρουν τελικά. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια μορφή αντίδρασης, να υπάρχει ο κόσμος που να βγαίνει στους δρόμος και να φωνάζει, αφορά τη ζωή τους το μέλλον τους και πρέπει να σκέφτονται σοβαρά αυτά τα πράγματα. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις αυτά να γίνονται από την τηλεόραση και να μην αντιδρούν για πράγματα που αφορούν τη ζωή τους. Πρέπει όλοι να αντιδρούν και να φωνάζουν. Να λένε την άποψή τους. Θα πρέπει να καταλάβει ο λαός ότι αυτός έχει τη δύναμη και όχι κάποιοι που ουσιαστικά αποτελούν τη μειοψηφία».

-- Αθλητισμός ίσον ειρήνη. Οι φωνές διαμαρτυρίας στις εξέδρες των γηπέδων από την πρώτη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ έδειξαν μια διαφορετική εικόνα φιλάθλων σε σχέση με ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα. Για ναρκομανείς, άτομα που έχουν στόχο τα επεισόδια που βγάζουν τα απωθημένα τους. Παρ' όλα αυτά, αποδείχτηκε ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν μόνο αυτοί.

-- «Υπάρχουν σίγουρα κάποια άτομα σε κάθε ομάδα σε κάθε άθλημα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Αυτά τα καταδικάζουν όλοι, αλλά όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα συντηρούν πολλές φορές οι ομάδες τους για τους δικούς τους σκοπούς. Οπως και ότι οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες. Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσα χρόνια οι γνωστοί άγνωστοι και να μην υπάρχει κάποιος που να μπορεί να τους ελέγχει και τελικά να τους βγάλει έξω από τον χώρο του αθλητισμού. Από κει και πέρα, τα υγιή στοιχεία που σκέφτονται λογικά υπάρχουν, για αυτό το λόγο βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις, όχι μόνο στους χώρους του αθλητισμού αλλά και γενικότερα, σε όλο τον κόσμο. Για αυτό βλέπουμε όλους αυτούς που αντιτίθενται στον πόλεμο να βγαίνουν στους δρόμους να φωνάζουν. Και βλέπουμε από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλης ηλικίας ανθρώπους να ζητάνε την ειρήνη».

-- Μια ευχή για τον κόσμο

-- «Να μη σταματήσει ποτέ η αντίσταση και ολοένα να δυναμώνει. Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα ακολουθήσουν ακόμη χειρότεροι. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα υπάρξει μπορεί να υπάρξει μόνο από τη φωνή του κόσμου και την αντίστασή του. Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι...».


Τη συνέντευξη πήρε ο
Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΛΕΪ
«Ωρα μηδέν»

Ο Χρ. Κυριαζής επί το έργον

Sportidea

Ο Χρ. Κυριαζής επί το έργον
- Εύκολη η επιστροφή του Ολυμπιακού στα πρωτεία;

- Αγχωμένη επιστροφή. Και πέρσι είχαμε τις ίδιες συνθήκες. Βγήκαμε πρώτοι στο πρωτάθλημα αλλά στην τελική φάση των πλέι οφ χάσαμε στην έδρα μας ένα παιχνίδι. Ηταν το κρίσιμο και αποδείχτηκε καθοριστικό αφού στο τέλος χάσαμε τον τίτλο. Φοβόμασταν πως και φέτος ίσως γίνει το ίδιο. Ομως δείξαμε διαφορετικό πρόσωπο και συν τοις άλλοις ο Ηρακλής δε φάνηκε τόσο δυνατός όσο περιμέναμε.

- Ποιο ήταν το καθοριστικό σημείο που έκρινε τη διαδικασία των πλέι οφ;

- Νομίζω η νίκη μέσα στη Θεσσαλονίκη. Οταν μπορέσεις σε αυτή τη φάση και σπας την έδρα του αντιπάλο, είναι πολύ σημαντικό γιατί δύσκολα ανατρέπεται η κατάσταση. Το ότι δείξαμε χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ σημαντικό. Μετά τα υπόλοιπα εξελίχθηκαν σε τυπική διαδικασία.

- Το φετινό πρωτάθλημα δυσκολότερο από πέρσι ή πιο εύκολο; Αρχικά φάνηκε πιο ανταγωνιστικό. Είναι έτσι;

- Θα έλεγα ότι ήταν πιο ανταγωνιστικό όντως αλλά πιο χαμηλού επιπέδου. Αρχικά όλες οι ομάδες ξεκίνησαν με προσδοκίες μεγάλες, τελικά αποδείχτηκε ότι ποιοτικά πέτυχε χειρότερο βόλεϊ.

- Αυτό πού μπορεί να οφείλεται;

- Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Κατ' αρχήν ο πιο σημαντικός είναι ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, Ελληνες και ξένοι, ήταν αυτό που λέμε μπουκωμένοι. Είχαν φοβερές υποχρεώσεις όλη τη χρονιά με τις ομάδες τους και με τις εθνικές τους. Για παράδειγμα στους Ελληνες παίκτες, μετά το τέλος του πρωταθλήματος άρχισαν οι υποχρεώσεις με την εθνική. Προετοιμασία, Γουόρλντ Λιγκ, παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι τέλη Οκτώβρη. Φυσικό είναι να υπάρχει μια κούραση. Ενας άλλος λόγος είναι, ότι δεν έρχονται πλέον και οι ποιοτικοί παίκτες. Η κατάσταση που υπάρχει στα οικονομικά των σωματείων αναγκάζει τις ομάδες να ψάχνουν φτηνές και λύσεις πολλές φορές χαμηλού επιπέδου. Το παράδοξο είναι βέβαια ότι ούτε αυτές δεν τις πληρώνουν. Ενας άλλος λόγος είναι και ο προγραμματισμός που υπάρχει και από την ομοσπονδία με τα παιχνίδια κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Αυτό αποδεικνύεται καθοριστικό για πολλά πράγματα όπως η κούραση ή οι τραυματισμοί. Δικαιολογία βέβαια υπάρχει γι' αυτό αφού θα πρέπει να τελειώσει νωρίς το πρωτάθλημα να αρχίσουν οι υποχρεώσεις της εθνικής κτλ.

- Δύσκολοι καιροί για διεθνείς παίκτες δηλαδή;

- Νομίζω ότι είναι από τα λίγα αθλήματα που έχουν υποχρεώσεις όλο το χρόνο. Βλέπεις τους ποδοσφαιριστές ή τους μπασκετμπολίστες συνδυάζουν υποχρεώσεις συλλόγων και εθνικής κάποιες συγκεκριμένες περιόδους μέσα στην αγωνιστική χρονιά. Εμείς είμαστε το αντίθετο. Η χρονιά πάει με υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη και όλο το καλοκαίρι στην εθνική ομάδα. Δε σταματάς καθόλου.

- Μιλώντας για το χαμηλό επίπεδο, έθιξες το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης των ΤΑΠ. Με βάση το παράδειγμα του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, τελικά και το βόλεϊ οδεύει προς οικονομική κρίση. Θα έχουμε λοιπόν επιστροφή στα πέτρινα χρόνια;

- Εγώ έχω την εντύπωση πως δεν μπορούμε να πάμε πιο πίσω αφού ήμασταν ήδη. Παρ' όλα αυτά ανακαλύπτω ότι υπάρχει και άλλο πιο πίσω. Δηλαδή αυτά τα φαινόμενα που υπήρχαν φέτος, υπήρχαν και πιο πριν αλλά όχι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Παρ' όλα αυτά φέτος τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Βλέπω συλλόγους να κάνουν διακοπές συμβολαίων για ασήμαντους λόγους π.χ. γιατί δεν ήταν κάποιος σε μια προπόνηση. Αναφέρομαι στο φαινόμενο του Αρη που τα παιδιά είχαν να πληρωθούν έξι μήνες και θεώρησαν ότι πρέπει να κάνουν μια διαμαρτυρία και δεν πήγαν σε μια προπόνηση. Και η διοίκηση τιμώρησε έξι παίκτες με τη δικαιολογία ότι δεν τήρησαν τους όρους συμβολαίου αλλά ο λόγος ήταν περισσότερο για να γλιτώσουν κάποια χρήματα.

- Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί στο μέλλον;

- Δυο τρεις ομάδες που θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Και οι υπόλοιπες στη μιζέρια τους, με οικονομικά προβλήματα, με αλλαγές προέδρων κάθε χρόνο και όλα αυτά που βλέπουμε ήδη μέχρι σήμερα.

- Η θέση του βόλεϊ στην Ελλάδα;

- Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτά διαφημίζονται περισσότερο ή ο πιτσιρικάς που θα ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ζητάει και αυτός και το περιβάλλον του πώς θα βγάλει χρήματα. Χρήματα δε βγάζεις τόσο εύκολα από το βόλεϊ. Δεν υπάρχει και η κατάλληλη οργάνωση από πλευράς κράτους ώστε κάποιος που έχει μια κλήση σε κάποιο άθλημα, να μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Τα παιδιά δεν κάνουν αθλητισμό αλλά πρωταθλητισμό. Που σημαίνει, να βγάλουν κάποια χρήματα. Και αυτά τα προσφέρει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ που διαφημίζονται περισσότερο και βλέπουμε και τα τρελά ποσά.

ΥΠΟΔΟΜΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
«Να βλέπουμε πίσω από τη βιτρίνα»

- Είσαι ένας ενεργός αθλητής με τη ζωή σου μέσα στα γήπεδα. Θα θέλαμε να μας πεις πώς αισθάνεσαι το ρόλο της Πολιτείας στο άθλημα του βόλεϊ.

- Ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων δείχνει να γίνεται κάποιος προγραμματισμός δουλιάς, αλλά αυτό αφορά κυρίως την Εθνική Ομάδα. Δεν ξέρω τι θα υπάρχει μετά από μερικά χρόνια. Θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα τα τμήματα υποδομής, να προσεχτούν κάποια σωματεία από την επαρχία που μπορεί να αποτελέσουν φυτώρια ώστε να βγουν κάποια παιδιά να πλαισιώσουν την Εθνική Ομάδα. Αλλιώς θα γίνεται ό,τι και τώρα. Θα περιμένουμε να βγει απλά μια καλή φουρνιά για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό και να έρθουν τα αποτελέσματα.

- Ζήτημα υποδομής, δηλαδή. Κατάγεσαι από την Πρέβεζα, μένεις Αθήνα. Τους αθλητικούς χώρους στην πρωτεύουσα πώς τους κρίνεις;

- Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει και κάτι έτσι όπως έχει δομηθεί η πόλη. Δεν υπάρχει μελέτη για αθλητικούς χώρους και το πρόβλημα είναι ότι δε δίνεται και σημασία για τη ζωή του πολίτη. Αλλωστε δε λείπουν μόνο οι αθλητικοί χώροι, αλλά και τα πάρκα, οι χώροι αναψυχής. Η προσπάθεια είναι να κατοικηθούν τα πάντα. Κάτι γίνεται τώρα με τους Ολυμπιακούς, αλλά το πρόβλημα είναι ότι και να φτιαχτεί, θα πρέπει να μας χρησιμεύσει σωστά τόσο για τους αγώνες όσο και για το μετά. Αλλα δεν ξέρω πόσο θα γίνει αυτό.

Ολυμπιακοί Αγώνες

- Ποια είναι η γνώμη σου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

- Ας μη γελιόμαστε. Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια δεν έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρώ ότι η τελευταία Ολυμπιάδα που είχε μια άλλη μορφή ήταν αυτή της Μόσχας. Ο,τι ακολούθησε, αλλά και όσο πάνε τα πράγματα φαίνεται να γίνονται χειρότερα, δεν είχε καμιά σχέση με αυτούς του 1980. Λείπει το Ολυμπιακό πνεύμα και αυτό δεν τιμά κανένα. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν κουμάντο, διαφημίσεις παντού και απουσιάζει το Ολυμπιακό ιδεώδες.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
«Πρόβλημα η κούραση»

Ο Χρύσανθος Κυριαζής μίλησε και για το κεφάλαιο Εθνική Ομάδα:

«Υπάρχουν τα προκριματικά του ευρωπαϊκού στη Φινλανδία. Μετά υπάρχει το Γουρλντ Λιγκ και, εάν όλα έχουν πάει καλά, υπάρχει το πανευρωπαϊκό. Σε γενικές γραμμές, όλο το καλοκαίρι είναι γεμάτο. Θα υπάρξει κούραση, αλλά η ομάδα δείχνει ότι υπάρχει μια καλή φουρνιά από παλιούς και καινούριους παίκτες, που έχουν ταιριάξει αρκετά καλά. Σταδιακά από πρόπερσι και φέτος είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα. Δεν ξέρω, όμως, πώς θα βγει αυτή η κούραση των παικτών από τις πολλές υποχρεώσεις και τη συνεχή αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη κούραση είναι το Γουρλντ Λιγκ με τα υπερατλαντικά παιχνίδια. Σίγουρα προοπτικές υπάρχουν και, εάν αυτή τη στιγμή μιλήσουμε και για στόχο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, πιστεύω ότι μια θέση μες στην εξάδα είναι εφικτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ