Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΛΕΪ
«Ωρα μηδέν»

Ο Χρ. Κυριαζής επί το έργον

Sportidea

Ο Χρ. Κυριαζής επί το έργον
- Εύκολη η επιστροφή του Ολυμπιακού στα πρωτεία;

- Αγχωμένη επιστροφή. Και πέρσι είχαμε τις ίδιες συνθήκες. Βγήκαμε πρώτοι στο πρωτάθλημα αλλά στην τελική φάση των πλέι οφ χάσαμε στην έδρα μας ένα παιχνίδι. Ηταν το κρίσιμο και αποδείχτηκε καθοριστικό αφού στο τέλος χάσαμε τον τίτλο. Φοβόμασταν πως και φέτος ίσως γίνει το ίδιο. Ομως δείξαμε διαφορετικό πρόσωπο και συν τοις άλλοις ο Ηρακλής δε φάνηκε τόσο δυνατός όσο περιμέναμε.

- Ποιο ήταν το καθοριστικό σημείο που έκρινε τη διαδικασία των πλέι οφ;

- Νομίζω η νίκη μέσα στη Θεσσαλονίκη. Οταν μπορέσεις σε αυτή τη φάση και σπας την έδρα του αντιπάλο, είναι πολύ σημαντικό γιατί δύσκολα ανατρέπεται η κατάσταση. Το ότι δείξαμε χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ σημαντικό. Μετά τα υπόλοιπα εξελίχθηκαν σε τυπική διαδικασία.

- Το φετινό πρωτάθλημα δυσκολότερο από πέρσι ή πιο εύκολο; Αρχικά φάνηκε πιο ανταγωνιστικό. Είναι έτσι;

- Θα έλεγα ότι ήταν πιο ανταγωνιστικό όντως αλλά πιο χαμηλού επιπέδου. Αρχικά όλες οι ομάδες ξεκίνησαν με προσδοκίες μεγάλες, τελικά αποδείχτηκε ότι ποιοτικά πέτυχε χειρότερο βόλεϊ.

- Αυτό πού μπορεί να οφείλεται;

- Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Κατ' αρχήν ο πιο σημαντικός είναι ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, Ελληνες και ξένοι, ήταν αυτό που λέμε μπουκωμένοι. Είχαν φοβερές υποχρεώσεις όλη τη χρονιά με τις ομάδες τους και με τις εθνικές τους. Για παράδειγμα στους Ελληνες παίκτες, μετά το τέλος του πρωταθλήματος άρχισαν οι υποχρεώσεις με την εθνική. Προετοιμασία, Γουόρλντ Λιγκ, παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι τέλη Οκτώβρη. Φυσικό είναι να υπάρχει μια κούραση. Ενας άλλος λόγος είναι, ότι δεν έρχονται πλέον και οι ποιοτικοί παίκτες. Η κατάσταση που υπάρχει στα οικονομικά των σωματείων αναγκάζει τις ομάδες να ψάχνουν φτηνές και λύσεις πολλές φορές χαμηλού επιπέδου. Το παράδοξο είναι βέβαια ότι ούτε αυτές δεν τις πληρώνουν. Ενας άλλος λόγος είναι και ο προγραμματισμός που υπάρχει και από την ομοσπονδία με τα παιχνίδια κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Αυτό αποδεικνύεται καθοριστικό για πολλά πράγματα όπως η κούραση ή οι τραυματισμοί. Δικαιολογία βέβαια υπάρχει γι' αυτό αφού θα πρέπει να τελειώσει νωρίς το πρωτάθλημα να αρχίσουν οι υποχρεώσεις της εθνικής κτλ.

- Δύσκολοι καιροί για διεθνείς παίκτες δηλαδή;

- Νομίζω ότι είναι από τα λίγα αθλήματα που έχουν υποχρεώσεις όλο το χρόνο. Βλέπεις τους ποδοσφαιριστές ή τους μπασκετμπολίστες συνδυάζουν υποχρεώσεις συλλόγων και εθνικής κάποιες συγκεκριμένες περιόδους μέσα στην αγωνιστική χρονιά. Εμείς είμαστε το αντίθετο. Η χρονιά πάει με υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη και όλο το καλοκαίρι στην εθνική ομάδα. Δε σταματάς καθόλου.

- Μιλώντας για το χαμηλό επίπεδο, έθιξες το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης των ΤΑΠ. Με βάση το παράδειγμα του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, τελικά και το βόλεϊ οδεύει προς οικονομική κρίση. Θα έχουμε λοιπόν επιστροφή στα πέτρινα χρόνια;

- Εγώ έχω την εντύπωση πως δεν μπορούμε να πάμε πιο πίσω αφού ήμασταν ήδη. Παρ' όλα αυτά ανακαλύπτω ότι υπάρχει και άλλο πιο πίσω. Δηλαδή αυτά τα φαινόμενα που υπήρχαν φέτος, υπήρχαν και πιο πριν αλλά όχι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Παρ' όλα αυτά φέτος τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Βλέπω συλλόγους να κάνουν διακοπές συμβολαίων για ασήμαντους λόγους π.χ. γιατί δεν ήταν κάποιος σε μια προπόνηση. Αναφέρομαι στο φαινόμενο του Αρη που τα παιδιά είχαν να πληρωθούν έξι μήνες και θεώρησαν ότι πρέπει να κάνουν μια διαμαρτυρία και δεν πήγαν σε μια προπόνηση. Και η διοίκηση τιμώρησε έξι παίκτες με τη δικαιολογία ότι δεν τήρησαν τους όρους συμβολαίου αλλά ο λόγος ήταν περισσότερο για να γλιτώσουν κάποια χρήματα.

- Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί στο μέλλον;

- Δυο τρεις ομάδες που θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Και οι υπόλοιπες στη μιζέρια τους, με οικονομικά προβλήματα, με αλλαγές προέδρων κάθε χρόνο και όλα αυτά που βλέπουμε ήδη μέχρι σήμερα.

- Η θέση του βόλεϊ στην Ελλάδα;

- Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτά διαφημίζονται περισσότερο ή ο πιτσιρικάς που θα ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ζητάει και αυτός και το περιβάλλον του πώς θα βγάλει χρήματα. Χρήματα δε βγάζεις τόσο εύκολα από το βόλεϊ. Δεν υπάρχει και η κατάλληλη οργάνωση από πλευράς κράτους ώστε κάποιος που έχει μια κλήση σε κάποιο άθλημα, να μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Τα παιδιά δεν κάνουν αθλητισμό αλλά πρωταθλητισμό. Που σημαίνει, να βγάλουν κάποια χρήματα. Και αυτά τα προσφέρει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ που διαφημίζονται περισσότερο και βλέπουμε και τα τρελά ποσά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ