ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα του Νίκου Μπελογιάννη

Πλήθος κόσμου τίμησε τη μνήμη του ήρωα κομμουνιστή, το περασμένο Σάββατο, στη γενέτειρά του

Tov Νίκο Μπελογιάννη, μια από τις πιο ηρωικές μορφές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος του περασμένου αιώνα, τίμησε πλήθος κόσμου το περασμένο Σάββατο στην Αμαλιάδα, με μπροστάρηδες τους νέους κομμουνιστές, που κρατώντας τις κόκκινες σημαίες ψηλά έδειξαν με τη στάση τους πως εξακολουθούν να βαδίζουν στα ίχνη του ήρωά τους.

«Ζει, ζει, ο Μπελογιάννης ζει, με Πέτρουλα - Λαμπράκη, μας οδηγεί», «Οχτώ δεκαετίες με αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν μόνο μερικά από τα συνθήματα του κόσμου τη στιγμή που εκπρόσωποι μαζικών φορέων, με πρώτο τον Γεράσιμο Αραβανή εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεταν στεφάνια πλεγμένα με το αγαπημένο λουλούδι του Μπελογιάννη, το γαρίφαλο, μπροστά από το μνημείο.

Στη συνέχεια η εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή ήρωα εξελίχθηκε σε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «Εσείς σκοτώσατε το Νίκο Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Η πορεία κατέληξε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση, την ευθύνη της οποίας είχε η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Εκεί - η αίθουσα της βιβλιοθήκης αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλο τον κόσμο - κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση και την προσωπικότητα του κομμουνιστή, για να καταδείξει πως η στάση «του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του φρονηματίζει, ατσαλώνει τη θέληση, αυξάνει την αντοχή στις δυσκολίες, γιγαντώνει τη σκέψη για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Στη συνέχεια, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανοβρετανών και των συμμάχων τους κατά του λαού του Ιράκ και τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου, που πυροδοτήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε πως «έχουμε σημάδια αφύπνισης ευρύτερης σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια εργάτες κινητοποιούνται και κυρίως πλατιές μάζες της νεολαίας. Πραγματική έκρηξη. Το πιο ελπιδοφόρο γεγονός» και υπογράμμισε το χαρακτήρα των κινητοποιήσεων που είναι: «Η σύγκρουση με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και τα συμφέροντα που τα κινούν και κυρίως η πλατιά και ουσιαστική χειραφέτησή τους από την επιρροή της άρχουσας τάξης, από την αστική ιδεολογία και πολιτική, και η διαμόρφωση μιας στερεής συνείδησης προοδευτικής, λαϊκής, με επίκεντρο τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, αντίθετα στον ιμπεριαλισμό και την πλουτοκρατία».

«Η πηγή των προβλημάτων των λαών - συνέχισε ο ομιλητής - δε σχετίζεται με πρόσωπα, με κάποια χώρα, ούτε με πλευρές της πολιτικής που εφαρμόζονται ή την τακτική τους. Φταίει η κυριαρχία του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου. Φταίει ότι τον πλούτο τον παράγει ο λαός και τον καρπώνεται μια μικρή μειοψηφία που κατέχει τα μέσα παραγωγής. Γι' αυτό η λύση βρίσκεται στη διαμόρφωση μέσα στην κοινωνία ενός ισχυρού ρεύματος σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, σε ένα μεγάλο κοινωνικοπολιτικό λαϊκό μέτωπο αγώνα, διεκδίκησης, αντίστασης και εξουσίας στην προοπτική του. Εξω από την προοπτική αυτή, λύση υπέρ του λαού δεν υπάρχει».

Και κατέληξε: «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη συσπείρωση και χειραφέτηση του λαού, σε ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο αγώνα και εξουσίας. Ετσι συνεχίζουμε τον αγώνα του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, της Ηλέκτρας, του Κ. Λουλέ και τόσων άλλων».

Για την προτομή του

Πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για τη φιλοτέχνηση της προτομής του Νίκου Μπελογιάννη και την τοποθέτησή της στη γενέτειρά του, την πόλη της Αμαλιάδας, βρίσκεται η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ. Για την περάτωση της προτομής έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292696 και 6977-507160.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινήσεις σκοπιμότητας από την Αγκυρα

Γνωστές κινήσεις της τουρκικής τακτικής στο Κυπριακό, χαρακτηρίζει η Αθήνα το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα για το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος.

Χτες ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σε δηλώσεις του, ανέλυσε την τουρκική στάση. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά στις επιστολές να εγκαταλείψουμε το «σχέδιο Ανάν» και να βελτιώσουμε το κλίμα στις δυο κοινότητες και μετά να αναζητήσουμε μια λύση για το πολιτικό πρόβλημα. Το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι: «Γιατί τώρα θυμήθηκαν ότι το καθεστώς της Αμμοχώστου μπορεί να αλλάξει; Γιατί δεν έκαναν αυτές τις κινήσεις πριν μερικά χρόνια; Το "σχέδιο Ανάν", το πλαίσιο του ΟΗΕ, οι ρυθμίσεις της ΕΕ που δε θέλουν τους εξανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη στάση τους. Δε συμφωνούμε».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό το πλαίσιο καθιερώνει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός, έχει, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Ελσίνκι, σαφείς προϋποθέσεις, οι οποίες συνοψίζονται στην τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων της Τουρκίας με τους γείτονές της. Η γραμμή που χωρίζει τη Λευκωσία, είπε ο Κ. Σημίτης, χωρίζει και την Τουρκία από τις Βρυξέλλες. Χρειάζεται αλλαγή τακτικής και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού. Οι τουρκικές προτάσεις, κατέληξε ο ο πρωθυπουργός, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.

Συνάντηση στο Βελιγράδι

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνιστά την αποφυγή δραματοποίησης της συνάντησης Σημίτη - Ερντογάν, που πρόκειται να γίνει αύριο, Τετάρτη, στο Βελιγράδι, παρατηρώντας πως τέτοιες συναντήσεις πραγματοποιούνται συχνά, θα είναι εφ' όλης της ύλης και δεν προσδοκάται κάτι νέο. Ως προς την επίσκεψη Γκιουλ στα Κατεχόμενα, ο Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε, πως είναι συνήθης πρακτική της Τουρκίας η μετάβαση αξιωματούχων της στο ψευδοκράτος, η οποία, όμως, γίνεται για εσωτερική κατανάλωση και δε συνεπάγεται τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους. Αν θέλουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι να βοηθήσουν τα Κατεχόμενα, ας συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ψεύτικα δάκρυα για τους «αμάχους»

Η υποκρισία, τα κροκοδείλια δάκρυα και η αταλάντευτη τοποθέτηση στο στρατόπεδο των «νικητών» είναι τα χαρακτηριστικά της στάσης, που τηρεί με αξιοζήλευτη συνέπεια η ηγεσία της ΝΔ απέναντι στον «προληπτικό πόλεμο» κατά του ιρακινού λαού.

Ο Κ. Καραμανλής για πολλοστή φορά στη χθεσινή ομιλία του απέφυγε την παραμικρή επικριτική αναφορά σε βάρος των φίλων του Αμερικανών, όχι μόνο για να εισπράξει τα εύσημα από την αμερικάνικη πρεσβεία ότι δεν πυροδοτεί τον αντιαμερικανισμό, αλλά και για να υπογραμμίσει την αφοσίωσή του στον «ηγεμόνα» της «συμμαχίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή κατέβασε τους τόνους και συρρίκνωσε τις προσδοκίες σε σχέση με τη δημιουργία μιας «αμυντικής Ευρωζώνης» και τη συγκρότηση ξεχωριστού Ευρωστρατού.

Χύνοντας ψεύτικα δάκρυα για τους «αμάχους, πολίτες και μικρά παιδιά» και επαναλαμβάνοντας τις κούφιες φιλειρηνικές διακηρύξεις, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη λύπη του γιατί η διπλωματία απέτυχε, ο ΟΗΕ «υπερκεράστηκε»(!) και η ΕΕ δεν μπόρεσε να αρθρώσει ενιαία φωνή, υποστήριξε ότι «προέχει αυτήν την ώρα η ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος» και «να δοθεί ουσιαστική, αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια σ' αυτούς που έχουν ανάγκη». Και αυτό ήταν όλο! Ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, γιατί μόνον έτσι θα διασφαλιστούν τα συνολικότερα συμφέροντα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. «Θέλουμε ορθολογικές διατλαντικές σχέσεις, στη βάση της ισοτιμίας, για να διασφαλιστούν, όχι μόνον τα κοινά συμφέροντα, αλλά και η πολιτική, η οικονομική και στρατηγική σταθερότητα του αύριο», είπε μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παράλληλα, ζήτησε εθνική επαγρύπνηση και ομοψυχία, γιατί «οι εξελίξεις οδηγούν τη γείτονα Τουρκία σε σπασμωδικές αντιδράσεις», επικαλούμενος την ένταση των προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά και προσποιητό ενδιαφέρον για δήθεν λύση του Κυπριακού, που εξαντλείται, ωστόσο, σε «απαράδεκτες προτάσεις».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις, που προκάλεσε η αρνητική, αν όχι εχθρική, στάση του απέναντι στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που συσπείρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας, αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια ως απόδειξη ότι «οι νέοι της Ελλάδας έχουν έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ