ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μάρτυρες δεν αναγνωρίζουν τους κατηγορούμενους

Με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας σχετικά με τη δολοφονία του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη και την επίθεση στο λεωφορείο των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Για μια ακόμα μέρα οι μάρτυρες κατηγορίας δεν αναγνώρισαν στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους δράστες των ενεργειών.

Η Ελένη Βαβουράκη είπε ότι στις 10/1/89 είδε στου Ζωγράφου τρία άτομα να συμμετέχουν στην επίθεση κατά του εισαγγελέα, από τους οποίους ο ένας ήταν ψηλός με λυγερή κορμοστασιά και ο άλλος έμοιαζε με μικρό παιδί, αλλά δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους. Ο Κώστας Τέλιος, απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου, είπε ότι στη συγκεκριμένη ενέργεια, όπως και σε όσες άλλες έχει δεχτεί τη συμμετοχή του, είχε μόνο φυσική παρουσία.

Ακολούθησε η εξέταση της επίθεσης κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ στις 2/11/91 στη Χαριλάου Τρικούπη κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Για την υπόθεση κατηγορούνται οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ενώ ως ηθικός αυτουργός φέρεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Ο επικεφαλής της διμοιρίας Νικόλαος Γκόγκος, ο οποίος αμέσως μετά την επίθεση πήρε ταξί και πήγε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο επειδή πίστευε ότι αιμορραγούσε, ενώ δεν είχε αντιληφθεί πως ένας από τους αστυφύλακες ήταν νεκρός, κατέθεσε πως 20 μέρες πριν την επίθεση είχε δει τον Παύλο Σερίφη να κοιτά το λεωφορείο της διμοιρίας έξω από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ο Π. Σερίφης είπε ότι εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο τηλεφωνικό κέντρο του παρακείμενου νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Να σημειωθεί ότι ο Ν. Γκόγκος, ο οποίος για την ενέργειά του να εγκαταλείψει τη διμοιρία μετά την επίθεση τιμωρήθηκε με δίμηνη αργία, υποστήριξε πως ακόμα δε γνωρίζει γιατί του επιβλήθηκε αυτή η ποινή.

Στο μεταξύ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του Αλ. Γιωτόπουλου, Γιάννη Ραχιώτη, να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα πειστήρια που λέγεται πως υπάρχουν σε βάρος του πελάτη του, ενώ κατήγγειλε πως η αστυνομία συνεχίζει ανακριτικές πράξεις, προσπαθώντας εξωδικαστική ενοχοποίηση του εντολέα του.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Προβλήματα από την ανοιξιάτικη χιονόπτωση

Στα άσπρα ντύθηκε χτες το πρωί η πόλη της Θεσσαλονίκης και ολόκληρος ο νομός λόγω της απροσδόκητης σφοδρής χιονόπτωσης, που σάρωσε τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ξάφνιασε πολλούς και δημιούργησε πολλά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη λόγω του χιονιού διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην επαρχιακή οδό από Χορτιάτη προς Αγ. Βασίλειο, ενώ στον ορεινό όγκο της επαρχίας Λαγκαδά η κυκλοφορία γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσε η κίνηση στην Περιφερειακή Οδό και στη Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στην περιοχή του Γαλικού ποταμού, όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής του κόμβου Κ1.

Μετά από ειδική σύσκεψη αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας χτες, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, ανακοίνωσε ότι την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων σήμερα, σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, θα έχουν οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους δημάρχους του νομού.

Στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας - Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά - η κίνηση των οχημάτων γινόταν χτες με αντιολισθητικές αλυσίδες σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Στους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης το χιόνι δεν ήταν αρκετό για να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις: Η κίνηση οχημάτων γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες σε ολόκληρη την Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική, στην περιοχή Λαϊλιά των Σερρών, στην επαρχιακή οδό Βέροιας - Καστανιάς, σε τμήματα της Εθνικής Οδού Βέροιας - Κοζάνης και Θεσσαλονίκης - Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό από Αγ. Δημήτριο Κατερίνης προς Ελασσόνα και στην επαρχιακή οδό από Ελατοχώρι μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • To Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ελληνικού πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Τετάρτη 9 Απρίλη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση το Σάββατο, 12 Απρίλη, στις 9 π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος).
Κανένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας

Κανένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) δεν έχει αναφερθεί στη χώρα μας διαβεβαιώνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Εστίες της επιδημίας αποτελούν: το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα (περιλαμβάνονται Πεκίνο, Ταϊβάν, Επαρχία Γκουαντόνγκ και επαρχία Σάνξι), η Σιγκαπούρη, το Ανόι του Βιετνάμ και το Τορόντο του Καναδά.

Παρά το ότι δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα, το ΚΕΕΛ τονίζει ότι οι μονάδες υγείας πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να αναγνωρίσουν έγκαιρα και να αντιμετωπίσουν τυχόν ύποπτο κρούσμα και να ενημερώσουν το ΚΕΕΛ.

Το ΚΕΕΛ συνιστά την αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών στις χώρες που αποτελούν εστίες της επιδημίας, αλλά και σε ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές, να επισκεφτούν το γιατρό τους σε περίπτωση που εμφανίσουν πυρετό πάνω από 38, βήχα ή δύσπνοια σε διάστημα 10 ημερών από την επιστροφή τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να ζητήσει ο καθένας σε 24ωρη βάση στο ΚΕΕΛ στο τηλέφωνο 210.8899.000 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.keel.gr.

Στον εισαγγελέα υποθέσεις παράνομων διπλωμάτων

Σωρεία παραβάσεων στις διαδικασίες εξετάσεων υποψηφίων οδηγών και τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων στις υπηρεσίες συγκοινωνιών Ρόδου και Νάξου, διαπίστωσαν οι ελεγκτές του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και τους νομάρχες για διερεύνηση και μεταξύ άλλων αφορούν σε: Αλλοίωση δημόσιων εγγράφων, παράνομες ταξινομήσεις 25 αυτοκινήτων στη Ρόδο, παράνομη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, συμμετοχή του ίδιου εξεταστή σε 2 ή 3 εξεταστικές επιτροπές ταυτόχρονα, ψευδείς δηλώσεις κατοικίας από υποψηφίους προκειμένου να εξεταστούν στη Νάξο, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ