ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην Κόρινθο σήμερα για τους έξι νεκρούς εργάτες

Στις 12 το μεσημέρι, στα Περιβολάκια, το συλλαλητήριο για τα εγκλήματα του κεφαλαίου στους χώρους δουλιάς

Eurokinissi

«Οχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κεφαλαίου». Με αυτό το σύνθημα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Κορίνθου να συμμετάσχουν μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα Σάββατο 12 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι στα Περιβολάκια, μετά το νέο έγκλημα που έγινε σε βάρος της εργατικής τάξης και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι εργατών στα «Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ» και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Χτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με περιοδείες και εξορμήσεις στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, την Περιφέρεια και τη Νομαρχία στην Κόρινθο, μετέφεραν το μήνυμα του αγώνα και της απαίτησης της εργατικής τάξης να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος της. Οι συνδικαλιστές στις συζητήσεις που είχαν με τους εργαζόμενους επισήμαναν ότι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων είναι η πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου που για την αύξηση των υπερκερδών δε διστάζουν να αφαιρούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές με την επιβολή της υπερεντατικοποίησης στους χώρους δουλιάς και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Οπως σημείωσαν, στον ακήρυχτο πόλεμο του μεγάλου κεφαλαίου που έχει εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, τα θύματα είναι μόνο εργάτες που σκοτώνουν οι αστοί είτε με βόμβες όπως στο Ιράκ είτε μέσα στα εργοστάσια όπως πριν λίγες ημέρες στα «Σωληνουργεία». Ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη, προκειμένου να υπερασπίσει τη ζωή της και τα συμφέροντά της, είναι να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να εκδικηθεί το θάνατο των χιλιάδων νεκρών της με την ανατροπή του πολιτικού συστήματος που στηρίζει και επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο να αυξάνει τα κέρδη του ακόμη και με το αίμα των εργατών.

Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ αναφέρει σχετικά πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν σε συνεχή συναγερμό και αγωνιστική κινητοποίηση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και υπογραμμίζει: «Φτάνει, ως εδώ. Οχι άλλο αίμα για το καπιταλιστικό κέρδος. Οχι άλλοι νεκροί της εργατικής τάξης, ούτε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ούτε στους χώρους δουλιάς».

Θλιβερή καρικατούρα, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το ΠΑΜΕ για την οργάνωση της εργατικής τάξης και στην περιοχή της Κορίνθου σε ταξική κατεύθυνση, αποτελεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Θεόδωρος Χριστοφιλόπουλος, η προσωποποίηση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ο εν λόγω κύριος, αντί να οργανώσει την αντίσταση της εργατικής τάξης στην Κόρινθο, όπου οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε απέραντο γκέτο, με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, καθώς - ενδεικτικά αναφέρουμε - μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έχουν σημειωθεί εννιά σκοτωμοί εργατών (τρεις στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, έξι στα «Σωληνουργεία Κορίνθου») και διψήφιος αριθμός απολύσεων, βγάζει σπυράκια όταν βλέπει ταξικούς συνδικαλιστές να περιοδεύουν στους χώρους δουλιάς, απαιτώντας μάλιστα από τους προέδρους των εργοστασιακών σωματείων να μην τους επιτρέψουν την είσοδο, αν δεν έχουν έγγραφο (;) με τη... σφραγίδα της ΓΣΕΕ!!! Είναι ο ίδιος που στο προηγούμενο έγκλημα στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ δεν προέβη σε καμία αντίδραση, ενώ στο πρόσφατο έγκλημα στα «Σωληνουργεία», προκήρυξε 24ωρη απεργία κάτω από την πίεση των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο καμία προετοιμασία και λήψη εκείνων των οργανωτικών μέτρων που θα οδηγούσαν σε επιτυχία την κινητοποίηση, προσφέροντας έτσι στη συγκάλυψη των ευθυνών των φυσικών και ηθικών αυτουργών του εγκλήματος.

«ΧΙΛΤΟΝ»
Πάρτε πίσω την απόλυση!

Δυναμική παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόλυση του συνδικαλιστή Λευτέρη Νικολάου

Ενα δυνατό αγωνιστικό «χαστούκι» δέχτηκε χτες η εργοδοσία στο «Χίλτον», από συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων και στελέχη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι έκαναν δυναμική παρέμβαση για πάνω από 4 ώρες μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου, απαιτώντας να ανακληθεί η παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή Λευτέρη Νικολάου, μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της «Χίλτον». Οι συνδικαλιστές έκαναν ξεκάθαρο με τη χτεσινή δυναμική τους κινητοποίηση ότι είναι αποφασισμένοι, αξιοποιώντας κάθε τρόπο και μορφή πάλης, να μην επιτρέψουν να περάσει η συνδικαλιστική δίωξη, αλλά και όποια άλλη επιχειρηθεί στους χώρους δουλιάς.

Οι συνδικαλιστές που συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί μέσα στο ξενοδοχείο, επέβαλαν με την παρουσία τους, συνάντηση με τον προσωπάρχη κ. Πασά. Ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, ξεκαθάρισε ότι η απόλυση του συνδικαλιστή, αποδεικνύει ότι η εταιρία επέλεξε την ολοκληρωτική σύγκρουση με όσους αντιστέκονται, προκειμένου ανενόχλητη να επιβάλλει την αντεργατική πολιτική της. Δήλωσε ωστόσο ότι οι συνδικαλιστικές διώξεις είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και από κοινού όλα τα σωματεία θα βάλουν φρένο σε αυτές.

Με συνθήματα: «η τρομοκρατία δε θα περάσει», «το Χίλτον επενδύει, εργάτες απολύει», «πάρτε πίσω την απόλυση», οι δεκάδες συνδικαλιστές, που χάλασαν τη φαινομενική ηρεμία στο ξενοδοχείο μετατρέποντάς το σε χώρο διαδήλωσης, έμειναν για ώρα στο γραφείο του προσωπάρχη, μετά περιόδευσαν στο εστιατόριο όπου τρώνε οι εργαζόμενοι, μίλησαν μαζί τους για τις εξελίξεις και τους κάλεσαν σε αντίσταση, προκειμένου να μπει φρένο στην ασύδοτη δράση της επιχείρησης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο της κεντρικής εισόδου μέσα στο ξενοδοχείο όπου και παρέμειναν, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων, καθώς ούτε η αστυνομία που είχε καλεστεί δεν κατάφερε να τους «πείσει»... να κλείσουν ένα ραντεβού με τους υπεύθυνους για τη Δευτέρα και να αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο, η επιχείρηση διά του προσωπάρχη αναγκάστηκε να ορίσει για σήμερα στις 10 το πρωί ραντεβού με το γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου. Στη συνάντηση βεβαίως οι συνδικαλιστές δήλωσαν στον προσωπάρχη ότι δε θα δεχτούν καμία συζήτηση πέρα από τη δήλωση για ανάκληση της απόλυσης.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τους συνδικαλιστές συμμετείχε από το πρωί στην κινητοποίηση ο δικηγόρος Κώστας Τουμασάτος, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και Δικαιώματα», ο οποίος κατήγγειλε με τη σειρά του ότι η απόλυση είναι παράνομη και ότι οι λόγοι για τους οποίους έγινε είναι καθαρά πολιτικοί.

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κατάληψη και στην Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Αναβρασμό σε όλες τις ναυτικές Ακαδημίες (ΑΕΝ) της χώρας έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο υποβαθμίζει τη ναυτική εκπαίδευση και την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών. Μετά την απόφαση των σπουδαστών της Ακαδημίας Ασπροπύργου να καταλάβουν τη σχολή, προχτές το μεσημέρι αποφάσισαν κατάληψη και οι σπουδαστές της Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Ενώ έπεται συνέχεια καθώς παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται από τους σπουδαστικούς Συλλόγους των Ακαδημιών στις Οινούσσες, Σύρου και Κρήτης.

Η κατάληψη της Σχολής Θεσσαλονίκης ήταν απόφαση μιας από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των σπουδαστών που έχουν γίνει στη σχολή και στην οποία παραβρέθηκε και ο συνάδελφός τους πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας. Ο σπουδαστικός Σύλλογος της ΑΕΝ Θεσσαλονίκης σε επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, παραθέτοντας το διεκδικητικό του πλαίσιο, απαίτησε και πέτυχε την Δευτέρα να γίνει συνάντηση με τον Γ. Ανωμερίτη, στην οποία θα συμμετέχουν οι σπουδαστικοί Σύλλογοι όλων των σχολών. Η συνάντηση, ύστερα από τη θετική απάντηση του υπουργού, θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας, η ώρα δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Στη σχετική τους επιστολή οι σπουδαστές Θεσσαλονίκης αφού γνωστοποιούν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, την οποία πήραν «επειδή, όπως αναφέρουν, τα αιτήματα που τέθηκαν στον υπουργό και δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει δεν έγιναν», στη συνέχεια καταθέτουν τα αιτήματά που είναι: «Αποκλειστικά δημόσια, ενιαία δωρεάν Παιδεία στην οποία θα είναι ενταγμένη και η ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΑΕΝ. Την ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών όσον αφορά στα συγγράμματα, στην υλικοτεχνική υποδομή και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Την αναγνώριση, την ισοτιμία και την κατοχύρωση των διπλωμάτων μας στη θάλασσα και στη στεριά». Αυτά τα αιτήματα θα αποτελέσουν και τον «μπούσουλα» της συνάντησης της Δευτέρας.

Ανακοίνωση προς τους σπουδαστές των ΑΕΝ εξέδωσε και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας των σπουδαστών Ασπροπύργου, επισημαίνοντας: «Ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Αγγλίας και των συμμάχων τους σκορπούν το θάνατο στο λαό του Ιράκ ένας άλλος πόλεμος έχει ξεσπάσει ενάντια στα ναυτεργατικά και λαϊκά δικαιώματα». Τονίζει ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, τον οποίο χαρακτηρίζει ως«υπηρέτη των εφοπλιστικών συμφερόντων», χτυπάει ευθέως τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τη ναυτική εκπαίδευση, περικόπτει αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών συμβουλίων των ΑΕΝ. Η ΠΣΚ υπογραμμίζει ότι οι σπουδαστές απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, να αναβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση για όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών, κατάργηση της στρατοκρατίας και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ