ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Προετοιμάζοντας το επόμενο έγκλημα...

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η επαγγελματική ψυχρότητα με την οποία προετοιμάζουν το επόμενο έγκλημά τους. Ο κυβερνητικός θίασος της συμφοράς με ιδιαίτερη προσοχή φροντίζει να μη χαλάει τα «καρτέρια του θανάτου»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η επαγγελματική ψυχρότητα με την οποία προετοιμάζουν το επόμενο έγκλημά τους. Ο κυβερνητικός θίασος της συμφοράς με ιδιαίτερη προσοχή φροντίζει να μη χαλάει τα «καρτέρια του θανάτου». Πάλι τα φορτώνουν σε κάποιο «λάθος» του ανθρώπινου παράγοντα, ζωντανού ή νεκρού. Πάλι διαχέουν σε όλους -και σε κανέναν - τις ευθύνες... «Ο κ. Σημίτης έχει δώσει αυστηρές εντολές στην κατεύθυνση της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι συνέβη» (Πρωτόπαππας). Απίστευτος ο κυνισμός τους! Δεν τους ενδιαφέρει καν να μην επαναληφθεί η «τραγωδία». Αυτοσκοπός είναι η «ενημέρωση» του λαού...

Η αλήθεια είναι ότι στη «διαχείριση της ενημέρωσης» όσον αφορά στις «τραγωδίες», ώστε να βγάλουν λάδι εαυτούς και την πολιτική που υπηρετούν, χρησιμοποιούν αποτελεσματικές μεθόδους: Αρχικά (με ομοβροντία εμφανίσεων «αρμοδίων» στα ΜΜΕ) εμφανίζονται ως τεθλιμμένοι συγγενείς που εκφράζουν τη βαθιά οδύνη και θλίψη για τον αδόκητο χαμό των θυμάτων... Στη συνέχεια διαβεβαιώνουν με κάθε επισημότητα ότι το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου και αν βρίσκονται... Οταν τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα η μονότονη απάντηση δε σηκώνει αντιρρήσεις: Κανείς δε γνωρίζει τι συνέβη. Πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα... Οσο η ανθρώπινη ζωή γίνεται το πιο φθηνό πράγμα, τόσο πιο πολύ ωρύονται ότι «στόχος μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής»...

Είναι αυτονόητο ότι η ευθύνη είναι πάντα ατομική... Απαγορεύεται να αμφισβητείται η εφαρμοζόμενη πολιτική για το οδικό δίκτυο (ποιοι και πώς παίρνουν τα έργα, γιατί ποτέ δεν ελέγχονται), για τη μεταφορά εμπορευμάτων που πρέπει να είναι «ανταγωνιστική» και «φθηνή»... (Αλλωστε, από ποιους να αμφισβητηθεί; Από τους μεγαλοεργολάβους που βρίσκονται πίσω απ' όλα σχεδόν τα ΜΜΕ;). Συμπέρασμα; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω και ζήτω η ελεύθερη αγορά...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ

ΦΤΑΝΕΙ... «Φτάνει με τους δρόμους καρμανιόλες, φτάνει με τους ασυνείδητους οδηγούς που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι. Φτάνει με τα μεγάλα λόγια των ανεύθυνων υπεύθυνων και τις υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται. Πόσες περισσότερες τραγωδίες και πόσοι περισσότεροι μαθητές νεκροί χρειάζονται για να γίνουν τα αυτονόητα; Πόσα παραπάνω χρόνια χρειάζεται το κράτος που εδώ και περίπου μία εικοσαετία ισχυρίζεται ότι φτιάχνει αυτόν το δρόμο - καρμανιόλα, αλλά ακόμη ούτε το μισό δεν έχει τελειώσει;» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΠΟΙΟΣ;.. «ΠΑΘΕ, Εγνατία και Ιονία ακούμε εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Εντάξει. Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Ποιος τηρεί όμως τους όποιους νόμους υπάρχουν; Ποιος αφαίρεσε το δίπλωμα από οδηγούς φορτηγών, και όχι μόνο, που γράφουν αυτούς τους νόμους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, ίσως και γιατί ο εργοδότης τους τους πιέζει και τους απειλεί με απόλυση αν δεν κάνουν το δρομολόγιο στην ώρα που εκείνοι θέλουν; Πόσες παιδικές ζωές πρέπει να χαθούν για να μπουν μπαριέρες, έτσι ώστε να στέλνουμε τα παιδιά μας εκδρομή και να μη σταυροκοπιόμαστε;» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ..: «Είκοσι και πλέον νεκροί -οι περισσότεροι παιδιά- είναι τραγωδία. Δεν μπορούν να δικαιωθούν με μεγάλες λέξεις και δηλώσεις θλίψης. Χρειάζονται απαντήσεις γιατί στα Τέμπη υπάρχει ακόμη επαρχιακή οδός. Χρειάζονται απαντήσεις για τους δρόμους που δεν έχουμε, την αστυνόμευση που δεν υπάρχει, τον κρατικό μηχανισμό που είναι ανύπαρκτος πριν από το έγκλημα και παρουσιάζεται να τρέχει ύστερα από είκοσι χρόνια, ύστερα από τόσα παιδιά που δε θα ξαναδούν το φως του ήλιου...» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ: «Ασθενοφόρα χωρίς... γιατρούς έσπευσαν χθες το βράδυ να παραλάβουν τους τραυματίες και τα θύματα του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος στα Τέμπη. Το ΕΚΑΒ της Λάρισας διαθέτει μόλις τρεις γιατρούς, οι οποίοι καλύπτουν σε 24ωρη βάση όλο το νομό με τις τρεις κινητές μονάδες τους. Ολα τα άλλα ασθενοφόρα όχι μόνο δεν έχουν γιατρούς, αλλά μερικά δεν έχουν καν συνοδό, αφού υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό» (ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΝΤΑΛΙΚΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 21 Νεκροί - Νταλίκα-δρεπάνι καρατόμησε μαθητές μέσα σε πούλμαν - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τέμπη: - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΟΥΛΜΑΝ-ΦΕΡΕΤΡΟ!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΤΑΛΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΦΡΙΚΤΟ ΘΑΝΑΤΟ;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΘΕΕ ΜΟΥ...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΘΕΕ ΜΟΥ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΕ ΑΥΓΑ... ΔΙΚΡΟΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΙΑΣΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΕΠΤΟΝΤΑ... ΟΠΩΡΑΣ!

ΕΣΤΙΑ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ασία.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αμέτρητοι άταφοι...«Η μεγαλύτερη συμφορά αυτού του πολέμου αποκαλύφθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. Πολλοί, σε ορισμένες περιπτώσεις ομαδικοί, τάφοι ανοίχτηκαν στα... προαύλια νοσοκομείων της Βαγδάτης, για να ταφούν αμέτρητοι - εδώ και πολλές μέρες άταφοι - άμαχοι! Η συμφορά για τον ιρακινό λαό είναι ακόμα μεγαλύτερη απ' ό,τι αρχικώς φαινόταν και είναι διπλή. Πρώτον, γιατί υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τους χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες αυτού του πολέμου. Και δεύτερον, γιατί για τους άμαχους νεκρούς ουδείς μπορεί να πληροφορήσει τους οικείους τους σε ποιο πρόχειρο τάφο, λίγα μέτρα από τα δωμάτια των ασθενών και των τραυματιών των νοσοκομείων, βρίσκεται ο δικός τους αδικοχαμένος. Το έγκλημα, για το οποίο ώρα με την ώρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα στοιχεία αφορά πλέον αναρίθμητους άμαχους, άνδρες, γυναίκες, γέρους, παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, που έμειναν άταφοι μέρες μέχρι που άρχισαν - όπως συνέβη βορείως της Βαγδάτης - να τους τρώνε τα σκυλιά...» (Γιάννης Διακογιάννης - Βαγδάτη - ΝΕΑ)

Συνεργοί...«Ας πάρουμε για παράδειγμα τον βομβαρδισμό της συνοικίας Μανσούρ, στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 αθώοι άνθρωποι. Οι στρατοί των Αγγλο-Αμερικανών - η «συμμαχία», όπως επιμένει να την αποκαλεί το ΒΒC, αντί να τους λέει εισβολείς - ισχυρίστηκαν ότι νόμιζαν πως θα έβρισκαν εκεί τον Σαντάμ και τους γιους του. Θα περίμενε κανείς από τη διεθνή υπηρεσία του ΒΒC να αναρωτηθεί την επόμενη ημέρα μήπως αυτός ο βομβαρδισμός αμάχων ήταν μια ανήθικη πράξη. Γιατί άραγε δεν μπορούμε να συμμορφωθούμε προς τους κανόνες του πολέμου στους οποίους καλούμε άλλους να συμμορφωθούν; Γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι, ξανά και ξανά, σε κάθε πόλεμο, γινόμαστε συνεργοί σε αυτή την ανηθικότητα, μετατρέποντας μιαν ανελέητη, βάναυση και ανήθικη πράξη σε «ευαίσθητο υλικό»;» (Ρόμπερτ Φισκ - Βαγδάτη -ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΝΕΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ