ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Η ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η φιέστα που στήθηκε για να «γιορταστεί» η ένταξη των «10» νέων χωρών στην ΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τον τρόπο που αρμόζει σε δολοφόνους και σε συνεργάτες δολοφόνων: Με την έκδοση απόφασης εκ μέρους των «25», πλέον, όπου η ΕΕ θα νομιμοποιεί την εισβολή στο Ιράκ, καθώς και την κατοχική κυβέρνηση που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί στα ερείπια της Βαγδάτης! Οι πληροφορίες, δε, από τις χτεσινοβραδινές διαβουλεύσεις έκαναν λόγο για κείμενο που εκτός απροόπτου έβαινε προς συμφωνία, και όπου οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να το πλασάρουν στην κοινή γνώμη λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «μικρό συμβιβασμό» (!) με τις ΗΠΑ ώστε να διασφαλίσουν, μεταγενέστερα, ένα αποφασιστικό ρόλο του ΟΗΕ!

Κατά τα λοιπά η χτεσινή φιέστα, που σκηνοθετήθηκε στην Ακρόπολη, ώστε η προσβολή να είναι πλήρης, πίσω από τον τίτλο... «Η Ευρώπη μας» είχε όλα τα χαρακτηριστικά της «οικογένειας» των Βρυξελλών: Υποκρισία, αντικομμουνισμό, αστυνομοκρατία, πανηγύρια για μια «ευρωδιχοτομημένη» Κύπρο, και όλα αυτά επενδυμένα με παχυλές μεγαλοστομίες και λογύδρια περί «ειρήνης», «δημοκρατίας» και «κοινότητας αξιών»...

ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ
«Στοά» ... γλοιώδους αντικομμουνισμού

Η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία

Eurokinissi

Η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία
Σε πασαρέλα χυδαίου αντικομμουνισμού μεταβλήθηκε η Στοά του Αττάλου κατά την τελετή προσχώρησης των «10» στην ΕΕ. Οι επικεφαλής των χωρών της ΚΑ Ευρώπης, που συνηγόρησαν χτες στην ένταξη των λαών τους στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό των Βρυξελλών, επιδόθηκαν σε έναν γλοιώδη διαγκωνισμό για το ποιος θα διαπιστευτεί ως σημαιοφόρος της αντεπανάστασης του '89-'90.

Ενδεικτικές υπήρξαν οι τοποθετήσεις του Τσέχου πρωθυπουργού, που μίλησε για περίοδο καταπίεσης στην πορεία της χώρας του προς την ελευθερία που συνιστά η ΕΕ, του Εσθονού, που δήλωσε «πίστη στην οικονομία της αγοράς», την οποία χαρακτήρισε «όφελος που το είχαμε στερηθεί στο παρελθόν», της Λετονής Προέδρου, που έκανε λόγο για ιστορικές περιπέτειες της χώρας της και χτυπήματα του πεπρωμένου, ενώ ο Ούγγρος έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «σιδηρούν παραπέτασμα» και απηύθυνε μάλιστα και «χαιρετισμό στους ήρωες που αντιστάθηκαν στην καταπίεση»... Οσο για τον Πολωνό, αφού τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης με «ισχυρές ευρωατλαντικές σχέσεις», δεν παρέλειψε να ζητήσει εύσημα διότι, όπως είπε, «η "Αλληλεγγύη" πολέμησε για τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και τη διάδοση της ελευθερίας στην Ανατολική Ευρώπη»...

Μπλερ και Σία

Αυτός ο εσμός δε θα μπορούσε παρά να χειροκροτηθεί από τους Μπλερ και Σία. Οι τοποθετήσεις δε των τελευταίων είναι επίσης ενδεικτικές: Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η πράξη προσχώρησης συνιστά «θεμελιώδη δήλωση ενότητας», ενώ καλωσόρισε τους «10» αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους, όπως είπε, «πολέμησαν σκληρά για την απελευθέρωσή τους από τη δικτατορία και την καταπίεση». Ο έτερος υπάλληλος του Μπους, ο Αθνάρ, έκανε λόγο για «εκατομμύρια που υπέφεραν κάτω από ένα σκληρό ολοκληρωτικό καθεστώς» στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ ο ...«φιλειρηνιστής» Σιράκ ανέφερε ότι μετά τη χτεσινή μέρα «η αποκατάσταση δημοκρατίας και ελευθερίας στην Ανατ. Ευρώπη θριαμβεύει». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οικοδεσπότης της συμμορίας των Αζορών, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Μπαρόζο, που στο δικό του λογύδριο αναφέρθηκε στην «αποκατάσταση της δικαιοσύνης για εκατομμύρια πολίτες της Ανατ. Ευρώπης».

Μια πιο φαιδρή πινελιά στο όλο κλίμα του αντικομμουνισμού προσέφερε ο Μπερλουσκόνι, που δήλωσε πως «όταν γεράσω θα διηγούμαι στα παιδιά μου αυτή τη μέρα», έκανε λόγο για Ανατολικοευρωπαίους που «υφίσταντο θηριώδη τυραννία, αλλά τώρα νιώθουν αγαλλίαση», ενώ μη μπορώντας να κρύψει το ρατσισμό του φρόντισε να χαιρετίσει ειδικώς τους πληθυσμούς με την κοινή με τον ίδιο χριστιανική καταγωγή...

Ο Πρόντι, πάντως, λόγω θέσης, προσπέρασε τα πανηγύρια, και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Σήμερα σας λέμε καλωσορίσατε», είπε απευθυνόμενος στους «10», αλλά «από αύριο έχουμε πολλή δουλιά»... Οσο, δε, για τις ΗΠΑ, ήταν κάτι παραπάνω από υποτελής: «Κανείς στην Ευρώπη δεν έχει ξεχάσει ότι στους Αμερικανούς οφείλουμε την ελευθερία μας», υποστήριξε, για να προσθέσει ότι «άρα ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τις τελευταίες διαφορές στο όνομα της αιώνιας φιλίας μας».

Ο Κ. Σημίτης

Ανοίγοντας την τελετή ο πρωθυπουργός έθεσε το ...πλαίσιο της «ιστορικότητας της μέρας» γιατί, όπως είπε, παύει «ο διαχωρισμός των ευρωπαϊκών κρατών σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη», και γιατί το «ενιαίο σύνολο της Ευρώπης, το οποίο δημιουργούμε, εμπνέεται από τις αρχές και αξίες που ενέπνευσαν τους αγώνες των κοινωνιών μας για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Κατά τον Κ. Σημίτη ο επόμενος στόχος είναι «να προχωρήσει η ενοποιητική διαδικασία... σε ένα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο». Το περιεχόμενο το ...ουσιαστικό δεν είναι άλλο από μια Ευρώπη που δε θα διαχειρίζεται «μόνο το μετά ενός πολέμου, αλλά θα έχει αποφασιστικό λόγο για το εάν και το πότε» (!) του πολέμου...

Τέλος, και μέσα από αναφορές στην Αρχαία Αθήνα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέλος της Ιστορίας», μόνον που, όπως κατέστησε σαφές, η συνέχεια της Ιστορίας, κατά τον κ. Σημίτη, δεν είναι άλλη από μια ΕΕ με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας...

Είκοσι πέντε μαριονέτες των Αμερικανών

Οι «25» «νομιμοποιούν» την αμερικανική εισβολή και στρατιωτική κατοχή του Ιράκ

Τελικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόσφεραν καμία έκπληξη. Ισως μόνο ότι έσπευσαν να δέσουν πιο σφικτά τον κόμπο που τους κρατά δεμένους στο αμερικανικό άρμα. Με την υιοθέτηση του κειμένου για το Ιράκ, που αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ως κείμενο της Συνόδου, οι «25» εμφανίζονται να νομιμοποιούν την αμερικανική μονομερή επέμβαση κατά του Ιράκ και να εκλιπαρούν για ένα κομμάτι από τη μεταπολεμική πίτα.

Οι διατυπώσεις της δήλωσης χρυσώνουν το «χάπι», καθώς γίνεται λόγος για τον «κεντρικό ρόλο» που πρέπει να παίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη διεθνή ζωή γενικά και στην υπόθεση του Ιράκ ειδικότερα. Από εκεί και έπειτα όμως, στη δήλωσή τους οι «25» αναγνωρίζουν αποκλειστικά στους Αμερικανοβρετανούς το δικαίωμα να χειριστούν τη «φάση της σταθεροποίησης» στο Ιράκ. Για την ακρίβεια, η Ενωση αποδέχεται τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την ύπαρξη αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη χώρα, που - άλλωστε - κατέλαβαν τα αμερικανικά στρατεύματα. Δε θα μπορούσαν, άλλωστε, να κάνουν και αλλιώς, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις της Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική κατοχή του Ιράκ, μέχρι να εγκατασταθούν τα ντόπια ανδρείκελα.

Κατά τα λοιπά, οι «25» ζητούν την πλήρη συμμετοχή του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό σκηνικό του Ιράκ, τόσο στις πολιτικές διεργασίες για την ανάδειξη τη νέας πολιτικής σκηνής στη χώρα, όσο και στη διαδικασία ανοικοδόμησης. Για την ανοικοδόμηση οι «25» αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπογραμμίσουν το ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Η δήλωση της Προεδρίας ήταν το αποτέλεσμα έντονων διεργασιών που εξελίχθηκαν στο περιθώριο, μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που αποτελούν και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από νωρίς χτες το πρωί, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, μετά από συνάντησή τους ετοίμασαν το κείμενο της δήλωσης. Το κείμενο τέθηκε υπόψη του ΓΓ του ΟΗΕ και κατόπιν παραδόθηκε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ανέλαβε να το θέσει υπόψη των υπόλοιπων χωρών, προκειμένου να υιοθετηθεί από την ΕΕ. Προφανώς, μετά από τη συμφωνία των τεσσάρων και του ΓΓ του ΟΗΕ, η διακίνηση του κειμένου είχε διαδικαστικό χαρακτήρα...

Εκτός από το κείμενο πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ που είναι και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η διαβούλευση για το μέλλον του Οργανισμού δεν τελειώνει στην Αθήνα...

Διακηρύξεις σε διαζύγιο με την πραγματικότητα

Δεν έλειψαν ούτε απ' αυτή τη Σύνοδο τα μεγάλα λόγια και οι φιλόδοξες διακηρύξεις για τη «διεύρυνση», για την Ευρωπαϊκή Ενωση των «είκοσι πέντε», για την «Ευρώπη της ειρήνης, της ελευθερίας, της ευημερίας». Αυτά που ακούσαμε και είδαμε χτες ήταν μια «φιέστα», με σκοπό να συγκαλύψει, παρά να παρουσιάσει την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα, που ζήσαμε πριν τέσσερις μήνες, το Δεκέμβρη του 2002, στην Κοπεγχάγη όταν πέντε λεπτά πριν από την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, ο εκπρόσωπος της Δανικής Προεδρίας διαμήνυσε προς τους εκπροσώπους των υποψηφίων κρατών - μελών: «Οι συνομιλίες τερματίζονται. Οσοι δε συμφωνούν μ' αυτά που δίνουμε μπορούν να μείνουν έξω...»!

Στην Κοπεγχάγη όπου ο πρωθυπουργός της Δανίας και προεδρεύων της Συνόδου απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της «διεύρυνσης»: «Μα φυσικά,... τα χρήματα».

Χτες, οι «είκοσι πέντε» υιοθέτησαν και έδωσαν στη δημοσιότητα τη «Διακήρυξη των Αθηνών», όπου σημειώνουν: «Το επίτευγμά μας αυτό είναι μοναδικό. Η Ενωση εκφράζει την κοινή μας εδραιωμένη πρόθεση να θέσουμε τέρμα σε αιώνες συγκρούσεων και να ξεπεράσουμε τις παλαιότερες διαιρέσεις της ηπείρου μας. Η Ενωση εκφράζει τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε για ένα μέλλον βασισμένο στη συνεργασία, το σεβασμό των διαφορετικών απόψεων και την αλληλοκατανόηση».

Την ώρα, μάλιστα, που το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένο στο Ιράκ, όπου η αμερικανοβρετανική επιδρομή εξελίσσεται σε κατοχή της χώρας, την ώρα που οι λαοί ξεσηκώνονται κατά του εγκλήματος και των εγκληματιών (μερικοί απ' αυτούς υπογράφουν και τη «Διακήρυξη») οι «είκοσι πέντε» δε βρήκαν να πουν ούτε μια κουβέντα. Αντίθετα, έσπευσαν να υιοθετήσουν πλήρως την πολιτική Μπους δηλώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής».

Κατά τα άλλα, στην απογευματινή συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρ. Πρόντι, και οι ηγέτες των δέκα νέων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν στη Στοά Αττάλου, ένα διαγωνισμό αντικομμουνισμού και «ευρωατλαντικής» πίστης.

Τυπικά, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, τα δέκα νέα κράτη - μέλη θα αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα του μέλους την 1η Μάη του 2004, ώστε να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές του Ιούνη 2004.

Το «Σύνταγμα» διχάζει τους «εταίρους»

Μεγάλες και πιθανόν αξεπέραστες είναι οι διαφορές μεταξύ των «εταίρων» για το υπό διαμόρφωση «Σύνταγμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ως προεδρεύοντος της ΕΕ, του προέδρου της Συνέλευσης για το Μέλλον της ΕΕ, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της πρωινής συνεδρίασης στο Ζάππειο.

Τυπικά, οι διαφορές παρουσιάζονται στο θέμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως είναι γνωστό, οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας στην προσπάθεια να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές πρότειναν τη λεγόμενη διπλή προεδρία, που θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλέγεται από την Ευρωβουλή, και έναν πρόεδρο του Συμβουλίου, εκλεγόμενο από τους ηγέτες των χωρών - μελών. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορισμένες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να πάψει να ισχύει η αρχή: κάθε κράτος και ένας τουλάχιστον επίτροπος. Δηλαδή, η Επιτροπή να συγκροτείται σχεδόν αποκλειστικά από τα «μεγάλα» κράτη - μέλη.

Ουσιαστικά, πίσω από αυτές τις διαφορές κρύβονται οι μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των ιθυνουσών δυνάμεων της ΕΕ, οι οποίες επιδιώκουν μέσω της «διεύρυνσης» και των «θεσμικών μεταρρυθμίσεων» να αποσπάσουν το μεγαλύτερο μερίδιο ηγεμονίας. Πιο συγκεκριμένα σ' αυτή την αντιπαράθεση ο γαλλογερμανικός άξονας, επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας κρατών - μελών (μεταξύ τους και η ελληνική κυβέρνηση), επιδιώκει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης με έντονα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά στην οποία θα κυριαρχεί το δίδυμο Παρίσι - Βερολίνο. Από την άλλη πλευρά η Βρετανία μαζί με άλλα κράτη - μέλη επιθυμεί μια Ενωση με διακυβερνητικό χαρακτήρα και λιγότερες εξουσίες στα κοινοτικά όργανα. Οι αντιθέσεις αυτές συνδέονται στενά με τη βασική αντιπαράθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αφού ο γαλλογερμανικός άξονας επιθυμεί μια σχετική «αυτονομία», ενώ η Βρετανία επιδιώκει να κρατήσει τις σχέσεις σε καθεστώς αμερικανικής υπεροχής.

Παρ' όλα αυτά και ενώ κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων για τα συγκεκριμένα θέματα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι κ.κ. Ντ' Εστέν και Πρόντι δήλωσαν αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου συζητούνται αυτά και άλλα ζητήματα, τον Ιούνη του 2003, ώστε το σχέδιο «Συντάγματος» της ΕΕ να παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

Ευρω -«αλήθειες»!

Κατατοπιστικότατος ο πρωθυπουργός, τόσο στο χτεσινό του άρθρο στη «Μοντ», όσο και στη συνέντευξή του στα «Νέα». Θαυμάστε:

1 «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιεί το όνειρο μιας γενιάς και επανενώνει την Ευρώπη δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όταν τα φράγματα του Ψυχρού Πολέμου σαρώθηκαν από το ρεύμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Γνωστή θα πείτε η άποψη του πρωθυπουργού περί ...«σιδηρού παραπετάσματος». Συνεπής η άποψή του, δε, και με το «ποιόν» των καλεσμένων του. Διότι, τι άλλο από το ρεύμα της «δημοκρατίας και της ελευθερίας» εκπροσωπούν οι κ. κ. Μπλερ και Αθνάρ;.. Οσο για το «όνειρο», στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σημίτης, το πρωτοδιατύπωσε ο ...Γκαίμπελς! Ηταν ο πρώτος της «γενιάς» του κ. Σημίτη, που μίλησε για «σιδηρούν παραπέτασμα», το Φλεβάρη του 1945...

2 «Εδώ και πενήντα χρόνια, η Ευρώπη απολαμβάνει περίοδο ειρήνης, που δεν έχει προηγούμενο στη μακρά ιστορία των συγκρούσεων και ανταγωνισμών της. Τα φαντάσματα του παρελθόντος θάφτηκαν. Το όνειρο του Καντ για "διαρκή ειρήνη" πραγματώθηκε εντός των συνόρων της».

«Εξαιρετική» ιστορική ανάγνωση! Βλέπετε, για τον κ. Σημίτη, οι πόλεμοι στην Κροατία, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, δε διεξήχθησαν επί ευρωπαϊκού εδάφους... Κατά την ίδια έννοια, το γεγονός ότι η Βρετανία εκστράτευσε στα Φόκλαντ και τώρα στο Ιράκ, ή ότι η Γαλλία ματοκύλισε την Αλγερία και τώρα σφάζει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, είναι μέρος της ...«διαρκούς ειρήνης».

3 «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πραγματικά συμβάλει στην παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια».

Αυτό πια είναι κάτι παραπάνω από ...βέβαιο! Προσέξτε: Περσικός (1991), Σαράγεβο (1995), Βελιγράδι (1999), Βαγδάτη (2003). Οι εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών και των ...εμπλουτισμένων με απεμπλουτισμένο ουράνιο γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η ...«σταθερότητα και η ασφάλειά τους» οφείλεται (και) στην ΕΕ.

4 «Σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, έχουν προηγμένη οικονομία, υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας και συνοχής, μια πιο δίκαιη κοινωνία».

Και εδώ ο πρωθυπουργικός λόγος βρίθει ...«αληθείας». Υπάρχει, βέβαια, μια μικρή λεπτομέρεια: Πρόκειται για τα 20 εκατομμύρια ανέργων και τα 50 εκατομμύρια των φτωχών της ΕΕ των «15». Αλλά τώρα, με τους «25», το βιοτικό επίπεδο θα ...ανέβει κατακόρυφα!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εμπορική συμφωνία εκμετάλλευσης των λαών

Λίγο πριν ξεκινήσει χτες η πρωινή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, από το χώρο της συγκέντρωσης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα υπογράφεται μια νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στους πολεμοκάπηλους και στους... ειρηνοκάπηλους Ευρωπαίους. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Αυτή η συμφωνία δε θα ενισχύσει την ενότητα μεταξύ τους, θα ενισχύσει μόνο τη δύναμή τους να εκμεταλλεύονται τους λαούς. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καταδικασμένη να ενώνεται σε βάρος των λαών και να διαχωρίζεται στη διανομή της λείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ