Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Είκοσι πέντε μαριονέτες των Αμερικανών

Οι «25» «νομιμοποιούν» την αμερικανική εισβολή και στρατιωτική κατοχή του Ιράκ

Τελικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόσφεραν καμία έκπληξη. Ισως μόνο ότι έσπευσαν να δέσουν πιο σφικτά τον κόμπο που τους κρατά δεμένους στο αμερικανικό άρμα. Με την υιοθέτηση του κειμένου για το Ιράκ, που αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ως κείμενο της Συνόδου, οι «25» εμφανίζονται να νομιμοποιούν την αμερικανική μονομερή επέμβαση κατά του Ιράκ και να εκλιπαρούν για ένα κομμάτι από τη μεταπολεμική πίτα.

Οι διατυπώσεις της δήλωσης χρυσώνουν το «χάπι», καθώς γίνεται λόγος για τον «κεντρικό ρόλο» που πρέπει να παίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη διεθνή ζωή γενικά και στην υπόθεση του Ιράκ ειδικότερα. Από εκεί και έπειτα όμως, στη δήλωσή τους οι «25» αναγνωρίζουν αποκλειστικά στους Αμερικανοβρετανούς το δικαίωμα να χειριστούν τη «φάση της σταθεροποίησης» στο Ιράκ. Για την ακρίβεια, η Ενωση αποδέχεται τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την ύπαρξη αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη χώρα, που - άλλωστε - κατέλαβαν τα αμερικανικά στρατεύματα. Δε θα μπορούσαν, άλλωστε, να κάνουν και αλλιώς, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις της Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική κατοχή του Ιράκ, μέχρι να εγκατασταθούν τα ντόπια ανδρείκελα.

Κατά τα λοιπά, οι «25» ζητούν την πλήρη συμμετοχή του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό σκηνικό του Ιράκ, τόσο στις πολιτικές διεργασίες για την ανάδειξη τη νέας πολιτικής σκηνής στη χώρα, όσο και στη διαδικασία ανοικοδόμησης. Για την ανοικοδόμηση οι «25» αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπογραμμίσουν το ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Η δήλωση της Προεδρίας ήταν το αποτέλεσμα έντονων διεργασιών που εξελίχθηκαν στο περιθώριο, μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που αποτελούν και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από νωρίς χτες το πρωί, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, μετά από συνάντησή τους ετοίμασαν το κείμενο της δήλωσης. Το κείμενο τέθηκε υπόψη του ΓΓ του ΟΗΕ και κατόπιν παραδόθηκε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ανέλαβε να το θέσει υπόψη των υπόλοιπων χωρών, προκειμένου να υιοθετηθεί από την ΕΕ. Προφανώς, μετά από τη συμφωνία των τεσσάρων και του ΓΓ του ΟΗΕ, η διακίνηση του κειμένου είχε διαδικαστικό χαρακτήρα...

Εκτός από το κείμενο πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ που είναι και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η διαβούλευση για το μέλλον του Οργανισμού δεν τελειώνει στην Αθήνα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ενωτική» αναγνώριση και ενίσχυση της κατοχής (2005-06-23 00:00:00.0)
Επιμένουν με αντιπρόταση και «τίμημα» (2003-09-12 00:00:00.0)
Ελπίδες «συμμετοχής» στο πλιάτσικο (2003-04-22 00:00:00.0)
Να τερματιστεί άμεσα η κατοχή (2003-04-19 00:00:00.0)
Η δήλωση της Προεδρίας για το Ιράκ (2003-04-18 00:00:00.0)
«Πόλεμος» εντός και εκτός για το μεταπολεμικό Ιράκ (2003-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ