Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Πιο δυναμικά μπροστά στις μάχες που έρχονται

Πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

Η γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ Σούλα Βλισίδου
Η γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ Σούλα Βλισίδου
Με κριτική αποτίμηση των βημάτων που έγιναν και των αδυναμιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διετία που πέρασε, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο αισιόδοξα στις απαιτήσεις των αγώνων που έρχονται, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Στην εισήγηση της απερχόμενης ΕΠ, ο γραμματέας της Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, περιέγραψε τις συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης και της επιθετικότητας του καπιταλισμού, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τον πόλεμο στο Ιράκ και τις απειλές εναντίον άλλων χωρών και λαϊκών κινημάτων, αλλά και μέσα από την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Επικεντρώνοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή για το μεγάλο κεφάλαιο και το ΝΑΤΟ, κυρίως ως ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο, τα πετρέλαια και τον ορυκτό της πλούτο. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι και οι φτωχομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου στους 5 νομούς (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου) βρίσκονται σε διαρκώς επιδεινούμενη θέση, με την επίσημη ανεργία να φτάνει στο 11% και την αγροτική παραγωγή να συρρικνώνεται διαρκώς.

«Τα αντιλαϊκά μέτρα και η επιθετικότητα έχουν ως συνέπεια τη διεύρυνση και την ένταση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Οι λαϊκές αντιδράσεις παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και αποκτούν περισσότερο πολιτικό βάθος», σημείωνε η εισήγηση. Παράλληλα, αναδείκνυε ως πρωταρχικό καθήκον της μαζικής και πολιτικής δράσης «την προετοιμασία των ΚΟ για την έναρξη μιας οργανωμένης αντεπίθεσης και σκληρής πάλης για την άνοδο της ταξικής πάλης, την εδραίωση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού ρεύματος, για την προώθηση του Μετώπου, με στόχο τη Λαϊκή Εξουσία. Αυτή η οργανωμένη αντεπίθεση έχει ως περιεχόμενο την πρόταση του Κόμματος για την πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας, δεμένη με τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και γενικά τα λαϊκά στρώματα».

Καθοριστική κρίνεται η συμβολή της ΚΟ στους αγώνες των εργαζομένων της περιοχής όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ΚΟ ήταν καλύτερα προσανατολισμένη για αποτελεσματικότερη δράση στην προώθηση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου, σημειώνοντας θετικά βήματα στην προώθηση των αγώνων, των συσπειρώσεων και των συμμαχιών. Η αποδοχή των διευρυμένων ψηφοδελτίων του Κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η συσπείρωση των αγροτών, κυρίως του Εβρου, στην ΠΑΣΥ, η άνοδος του κύρους του ΠΑΜΕ στη συνείδηση των εργαζόμενων της περιοχής. Αλλά και η συμβολή του Κόμματος στη μαζικοποίηση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με αφορμή τον πόλεμο του Ιράκ, αποτελούν κατακτήσεις της δράσης της ΚΟ στο διάστημα που πέρασε.

Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων μετέφεραν την πείρα των ΚΟΒ από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, την επαφή με τους εργαζόμενους και τους αγρότες της περιοχής, την πολιτική αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ που δρουν ανασταλτικά στο κίνημα, καλλιεργώντας αυταπάτες και αναχώματα στους λαϊκούς αγώνες. Κοινή ήταν η εκτίμηση όλων των ομιλητών ότι η βελτίωση της λειτουργίας της ΚΟΒ, με την καλύτερη αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος, την κινητοποίηση του συνόλου του δυναμικού της, το σχεδιασμένο και μαζικότερο άνοιγμά της στο χώρο δράσης της, τη γενίκευση της πείρας και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη δράση της, αλλά και το βάθεμα της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης μπορούν να σπρώξουν τη δουλιά του Κόμματος ακόμη πιο μπροστά, να ξεδιπλώσουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ΚΟ.

Σημαντική στάθηκε η συμβολή του Κόμματος και στην ανάπτυξη της ΚΝΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για την παραπέρα μαζικοποίηση της Οργάνωσης και τη συμβολή της στους νεολαιίστικους αγώνες της περιοχής.

Μπορούμε

«Με τα πατήματα σ' αυτά τα βήματα που γίνανε μπορούμε να κατακτήσουμε θέσεις και στο μαζικό κίνημα και πολύ περισσότερο να δυναμώσουμε το Κόμμα μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης, επισημαίνοντας ότι η άνοδος της καθοδηγητικής δουλιάς είναι εκείνη που θα βελτιώσει τη λειτουργία και την πολιτική δράση της ΚΟΒ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του Κόμματος για τον πόλεμο και την οικονομία βοηθάνε σήμερα ώστε να δίνεται πιο επιθετική απάντηση στην καθημερινή προπαγάνδα και στην υποτέλεια και το ραγιαδισμό που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις. «Ο ελληνικός λαός και ο κάθε λαός δεν είναι υποχρεωμένος να διαλέγει αφεντικά, είτε τον έναν είτε τον άλλον ιμπεριαλιστή. Και ο γαλλογερμανικός άξονας δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να διευκολύνει αυτό τον πόλεμο, να διευκολύνει τους Αμερικανούς και να κρύψει τη βρωμιά της σοσιαλδημοκρατίας και των νεοφιλελεύθερων. Εχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να του πούμε τις αιτίες του πολέμου. Και όταν λέμε να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός στην Ελλάδα, πρώτα και κύρια λέμε να νικηθούν οι φορείς αυτής της πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά να καταδικαστεί και ο ΣΥΝ που διαλέγει τον έναν πόλο του ιμπεριαλισμού. Εχουμε σήμερα τα πλεονεκτήματα να ανοιχτούμε στον κόσμο. Και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σηκώσουμε το ζήτημα να φύγουν οι βάσεις τώρα από την Ελλάδα».

«Ούτε γαλλογερμανικό, ούτε αμερικανοαγγλικό άξονα», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σπύρος Στριφτάρης, «αλλά μια εξωτερική πολιτική που θα συμφέρει τον ελληνικό λαό και θα κρατάει τη χώρα μας μακριά από τη βαρβαρότητα του πολέμου. Θα οδηγεί σε μια στάση η οποία θα είναι φιλική με όλες τις χώρες και τους λαούς του κόσμου και δε θα δίνει λόγο για τα θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό σε κανέναν. Για να κατοχυρωθεί αυτή η θέση, πρέπει να τεθεί το θέμα της εξουσίας. Σε ποια χέρια θα είναι η πολιτική εξουσία», τόνισε.

Νέα γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αναδείχτηκε η Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ