Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Η δήλωση της Προεδρίας για το Ιράκ

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Προεδρίας για το Ιράκ είναι το παρακάτω:

«- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την ευκαιρία που δίδεται να συζητήσει μαζί του τα επόμενα βήματα για το Ιράκ.

- Σε αυτό το στάδιο η συμμαχία έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, που να περιλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιδιαίτερα άμεση ιατρική φροντίδα, αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων του Ιράκ.

- Ο λαός του Ιράκ έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του και να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα.

- Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτή τη διαδικασία και ιδιαίτερα:

  • Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε αυτοδιοίκηση το λαό του Ιράκ, αξιοποιώντας τη μοναδική ικανότητα και εμπειρία που διαθέτει σε μεταπολεμικές ανοικοδομήσεις κρατών.
  • Οι γειτονικές χώρες πρέπει να στηρίξουν τη σταθερότητα στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναδιαβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας.

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει τη συμμετοχή των Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών, όπως τέθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση του G7 στις συναντήσεις της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλωσορίζει το διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενός ειδικού συμβούλου για το Ιράκ και προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της ανάμειξης του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, αρχικά στο συντονισμό της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

- Ως τμήμα της διαδικασίας της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ενωση επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να φέρει την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία σε επιτυχές πέρας μέσα από την εφαρμογή των βημάτων που έχουν προβλεφτεί στον Οδικό χάρτη του κουαρτέτου, τηρώντας το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

- Είναι ουσιώδες να υπάρξει άμεση υποστήριξη από τον Πρόεδρο Αραφάτ και από το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο στο υπουργικό συμβούλιο που θα οριστεί από τον Αμπού Μαζέν και θα είναι δεσμευμένο για μεταρρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ