Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αμετακίνητη εμφανίζεται η Τουρκία στο Κυπριακό

Τόσο η Αγκυρα, όσο και ο Ρ. Ντενκτάς υπενθύμισαν το περασμένο διήμερο τις αντιρρήσεις τους για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ: Η Αγκυρα με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, υποβιβάζοντας την εκπροσώπησή της στην τελετή της Στοάς του Αττάλου σε επίπεδο πρεσβευτή. Ο Ρ. Ντενκτάς, πιο σαφής, λέγοντας ότι η υπογραφή του Τ. Παπαδόπουλου σημαίνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου...

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δηλώσεις του επανέλαβε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μέλος ενός οργανισμού, στον οποίο δεν είναι μέλη ταυτόχρονα και οι δύο «μητέρες» πατρίδες, Ελλάδα και Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση και να εμφανιστεί «διαλλακτική» για όσο χρόνο, τουλάχιστον, κρατά το δικό της παζάρι για ένταξή της στην ΕΕ. Ετσι λοιπόν, χτες ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σημείωσε σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ότι υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο πνεύμα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της, συνέδεσε για μια ακόμη φορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό με το περιεχόμενο της γνωμοδότησης που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004, για το αν θα αρχίσουν ή όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς σχολιάζει η Επιτροπή τις αντιδράσεις της Αγκυρας για την ένταξη της Κύπρου, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, είπε ότι οι αντιδράσεις αυτές δεν αφορούν την ΕΕ, η οποία τον περασμένο Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης αποφάσισε την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωση. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε την απόφαση και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή στην πράξη του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για γρήγορη επέκταση του κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι απομένει ακόμη περίπου ένας χρόνος πριν από την προσχώρηση και πως υπάρχουν περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του «σχεδίου Ανάν» για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.

Συνάντηση Σημίτη - Ανάν

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συναντήθηκε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Ανάν δήλωσε ότι «ο ΟΗΕ είναι ένας παγκόσμιος Οργανισμός και όλοι πρέπει να κάνουμε βήματα για να τον ενισχύσουμε». Αναφερόμενος στο Κυπριακό διαπίστωσε ότι «χάθηκε μια ευκαιρία στη Χάγη» και σημείωσε ότι «υπάρχει η βάση του σχεδίου, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση». Για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την ανοικοδόμηση και να συνεργαστούμε με τους τοπικούς ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον».

Με τη σειρά του, ο Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι «είναι πάγια θέση της Ελλάδας, η διευθέτηση να γίνει στη βάση του ΟΗΕ» και συμφώνησε με τον ΓΓ του Οργανισμού ότι «το σχέδιο Ανάν, αποτελεί βάση αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων».

Στην Κύπρο ο Κ. Σημίτης

Ως πρόεδρος της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο μεταβαίνει σήμερα για επαφές στην Κύπρο ο Ελληνας πρωθυπουργός, με σκοπό, όπως ο ίδιος δήλωσε, την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στη συνέντευξη μετά το τέλος του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα και ερωτηθείς κατά πόσον κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο προτίθεται να προσφέρει οποιαδήποτε πακέτα στήριξης προς τους Τουρκοκυπρίους, ο Κ. Σημίτης υπενθύμισε πως η ΕΕ έχει καθορίσει μια πολιτική για το θέμα αυτό και έχει ανακοινώσει τις ρυθμίσεις που θα κάνει για να ενισχύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Δεν έχω να προσφέρω τίποτε σε καμία από τις δύο κοινότητες. Πηγαίνω ως πρόεδρος της ΕΕ η οποία έχει ορίσει ένα ποσό πόρων για να βοηθηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα και πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», υπογράμμισε ο Κ. Σημίτης. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του ως προεδρεύων της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «ατζέντα» της Ουάσιγκτον (2004-01-04 00:00:00.0)
Λαϊκή κινητοποίηση για την αποτροπή επικίνδυνων τετελεσμένων (2003-01-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-11-19 00:00:00.0)
Εμμένει στην αδιέξοδη πολιτική, ζητά «ομοψυχία»... (2002-05-25 00:00:00.0)
Το Κυπριακό στα γρανάζια της «τελικής λύσης» (2002-05-19 00:00:00.0)
Παρέλαση απεσταλμένων (2000-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ