Κυριακή 4 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην «ατζέντα» της Ουάσιγκτον

Επιστολή Μπους σε Σημίτη για το Κυπριακό

Η αμερικανική διπλωματία με την έλευση του νέου έτους υπενθύμισε στην Αθήνα σημαντικές εκκρεμότητες τις οποίες έχει δεσμευτεί να διευθετήσει. Η υπενθύμιση ήρθε με επιστολή του Προέδρου Μπους προς τον πρωθυπουργό και αφορούσε στο Κυπριακό. Ωστόσο, παρά το προεδρικό ενδιαφέρον, στο Κυπριακό δεν αναμένουν σημαντικές εξελίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα, οι ίδιοι κύκλοι περιμένουν σύντομα την εμφάνιση μιας κοινής ελληνοτουρκικής δήλωσης που θα αποτελέσει την εκκίνηση μιας διαδικασίας για τη σύνταξη συνυποσχετικού παραπομπής του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Τζ. Μπους επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ένταξη της ενιαίας Κύπρου στην ΕΕ και καλεί την Αθήνα να παροτρύνει τη Λευκωσία στην ικανοποίηση των όρων του Κ. Ανάν για την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης, δηλαδή να οριστικοποιήσει το σχέδιο λύσης και να το θέσει σε δημοψήφισμα. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός στην απαντητική του επιστολή εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αμερικανικό ενδιαφέρον και υποσχέθηκε πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η του Μάη.

Στην επιστολή, που στάλθηκε στις 26 του Δεκέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιτευχθεί επίλυση, ούτως ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και προσθέτει ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο αυτό να κλείσει». Ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει την ανάγκη ότι «μετά τις εκλογές στη Βόρεια Κύπρο, τα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν» και αναφέρει ότι «ο Γενικός Γραμματέας προσφέρθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί στη διαδικασία επίλυσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα μέρη θα δηλώσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και να το θέσουν σε δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία».

Η απάντηση Σημίτη

Στην απαντητική του επιστολή, που φέρει ημερομηνία 2 του Γενάρη, ο Κ. Σημίτης, αφού ευχαριστεί τον Αμερικανό Πρόεδρο για το σταθερό ενδιαφέρον του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζει: «Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει καταστήσει απόλυτα σαφή την ετοιμότητά του να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, οποτεδήποτε ο κ. Ανάν το κρίνει σκόπιμο». Ο Κ. Σημίτης επιρρίπτει στη «συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη και στην απροθυμία του να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» και στην «έλλειψη πολιτικής θέλησης από πλευράς της Αγκυρας να ασκήσει την πίεση που απαιτείται, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα», την ευθύνη για την απώλεια «πολύτιμου χρόνου», και προσθέτει: «Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι ο επερχόμενος χρόνος αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο».

Η υφαλοκρηπίδα

Σύμφωνα με «διαρροές» από κυβερνητικούς κύκλους, την περασμένη Παρασκευή, Ελλάδα και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη της διαδικασίας για την κατάρτιση του συνυποσχετικού που θα κατατεθεί στο Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες παρουσίαζαν το θέμα «απαλλαγμένο» από τις πολύπλοκες και χρονοβόρες τεχνικές του λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν το συνυποσχετικό. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν επίσης ότι παρά τα όσα λέγονται, τα Ελληνοτουρκικά θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 και όχι το Κυπριακό.

Για το Κυπριακό, όπως σημειώνουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις καθώς η Αγκυρα έχει αποφασίσει να κρατήσει το Κυπριακό ανοιχτό και να το παζαρέψει σκληρά με την εξασφάλιση συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ. Η κορύφωση αυτού του παζαριού θα εξελιχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004, πλησιάζοντας στη χειμερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ