Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Πόλεμος» εντός και εκτός για το μεταπολεμικό Ιράκ

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε λάβει αρχικά τη διαβεβαίωση του Προέδρου Μπους κατά τη συνάντηση στη νήσο των Αζορών ότι ο ΟΗΕ θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο μεταπολεμικό Ιράκ. Ο λόγος, να κοπάσουν οι οξύτατες αντιδράσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στους κόλπους της ΕΕ, δεδομένης της κρίσης. Κατά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ άλλαξε γνώμη και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.

Χτες, παλινδρόμησε εκ νέου, υποστηρίζοντας κατά την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι «το Ιράκ δεν πρέπει στο τέλος να ελέγχεται από τους Αμερικανούς, ούτε από τους Βρετανούς, ούτε και από οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη. Πρέπει να ελέγχεται, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, από τον ίδιο τον ιρακινό λαό», διευκρινίζοντας πως «φυσικά μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ιράκ οι συμμαχικές δυνάμεις θα βρίσκονται εκεί».

Ερωτηθείς εάν μίας μεταβατικής κυβέρνησης θα ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες ή τα Ηνωμένα Εθνη, υποστήριξε: «Ο ΟΗΕ έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί να ηγηθεί μίας ιρακινής κυβέρνησης. Αυτό που επιδιώκει είναι η δυνατότητα να συνεργαστεί με εμάς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Ιρακινοί θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση σε αυτή την κυβέρνηση».

Οπως επισημαίνει το Reuters, το Λονδίνο έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ ενός ισχυρού ρόλου του ΟΗΕ στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, αν και η Ουάσιγκτον εμφανίζεται λιγότερο ...ενθουσιώδης σχετικά με ενδεχόμενη ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών στη μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση που θα διαδεχτεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Και κόντρα Πενταγώνου-Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εκτός του αμερικανο-βρετανικού μετώπου για το μέλλον του Ιράκ μετά τον όλεθρο, ένας ανοίκειος «πόλεμος» εξακολουθεί να σοβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου μέχρι χτες υπήρχαν διαφωνίες αναφορικά με τη σύνθεση της νέας μυστικής κυβέρνησης που προωθούν οι ΗΠΑ.

Την αποκάλυψη για την ήδη σχεδιασμένη σε απόλυτη μυστικότητα σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης έκανε στο φύλλο της Τρίτης η βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ χτες μία ακόμη βρετανική εφημερίδα, η Independent, επανέρχεται στο θέμα, αποκαλύπτοντας μία ακόμη πτυχή, τον πόλεμο μεταξύ Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πενταγώνου.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Independent, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρότεινε μία ολόκληρη λίστα με τα πρόσωπα που θα πρέπει να συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση υπό τον στρατηγό εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, αλλά απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου από τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αφού χαρακτήρισε πρώην ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, πρέσβεις σε αραβικά κράτη κ.ά. «ένα μάτσο γραφειοκράτες»... Αντίθετα, το Πεντάγωνο προωθεί πρόσωπα, όπως τον πρώην επικεφαλής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, λάβρο υποστηρικτή της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, αλλά και τον ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμεντ Τσαλαμπί, που χαρακτηρίζεται όχι μόνον πρόσωπο αμφιλεγόμενο, με πολύ στενούς δεσμούς με τη CIA, αλλά άγνωστο στο ίδιο το Ιράκ, αφού ζει στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες από το 1956, με μοναδικό διάλειμμα τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν στάλθηκε να οργανώσει το πραξικόπημα για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, που κατέληξε σε φιάσκο για τη CIA.

Η εμμονή του Πενταγώνου να έχει τον πρώτο και τελικό λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι στον πόλεμο αλλά και στην αποκαλούμενη ανοικοδόμηση του Ιράκ, απομονώνοντας εντελώς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμη και τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης, έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερους τριγμούς, εκτός αυτών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των «μέχρι στιγμής μη επιτυχημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων»...

Τόσο η Independent όσο και η Mirror τονίζουν ότι πρόκειται για μία ακόμη πτυχή της κόντρας Κόλιν Πάουελ και της τριπλέτας Ράμσφελντ, Πολ Γούλφοβιτς (υφυπουργός Αμυνας) και Ντικ Τσέινι (αντιπρόεδρος), που περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα, από τη διεύθυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας, τον τρόπο και τη σύνθεση της μετά-Σαντάμ κυβέρνησης, το ρόλο του ΟΗΕ, την «ανοικοδόμηση» και το ρόλο της ίδιας της ιρακινής αντιπολίτευσης και χρονολογείται από το περασμένο καλοκαίρι, όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπους αποφάσισε να υιοθετήσει το σχέδιο του πολέμου κατά του Ιράκ.

Εκτός αυτών η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι η ομάδα των «γραφειοκρατών» επρόκειτο να αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για το Κουβέιτ από την προηγούμενη βδομάδα, αλλά, με «βέτο» από τον Ράμσφελντ, ανακλήθηκε η αναχώρησή της. Από την πλευρά του ο Κόλιν Πάουελ προωθεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται γύρω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναλάβουν τον κύριο ρόλο της διανομής της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Μέχρι στιγμής η αντίδραση του Ντόναλντ Ράμσφελντ είναι άγνωστη, ενώ όσοι - κυρίως Ιρακινοί και Αραβες - έχουν απομείνει να στηρίζουν την εκδοχή του κεντρικού ρόλου της ιρακινής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι δεν προσβλέπουν πια σε τίποτα, αφού τονίζουν, κατά την Washington Post, πως «έπρεπε να υπάρχει μία πρόταση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, και όχι 5 ή 6»...

Τέλος, για το θέμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη του Προέδρου Μπους στο πρόσωπο του υπουργού Αμυνας, τόνισε πως ο ακριβής ρόλος του ΟΗΕ στο Ιράκ θα αποφασιστεί όταν και όποτε τελειώσει ο πόλεμος, αν και ο ρόλος του αμερικανικού στρατού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ