Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συνεχίζουν αποφασισμένοι

Βαρκελώνη

Associated Press

Βαρκελώνη
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται πολύμορφες, είτε με καταλήψεις Πανεπιστημίων, αποχές μαθητών, είτε με αποκλεισμούς βάσεων ενώ όλοι φαίνονται να ετοιμάζονται για τις επόμενες μεγάλες διαδηλώσεις με πιο πιθανό ένα γιγάντιο ραντεβού την 1η Μάη...

Στην Ιταλία, χτες μέρα γενικής απεργίας όπως αποφάσισαν από κοινού οι κεντρικές συνδικαλιστικές ενώσεις και τα συνδικάτα βάσης. Χιλιάδες, μαθητές, φοιτητές, συνδικαλιστές, εργάτες, ακτιβιστές πλημμύρισαν και πάλι τους δρόμους των ιταλικών πόλεων.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής «πολεμικής» διπλωματίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πυροδότησε όπως ήταν αναμενόμενο τις αντιδράσεις των Βέλγων, που συγκεντρώνονται σήμερα για να τον υποδεχτούν με τον αρμόζοντα τρόπο... διαδηλώνοντας.

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, διοργανώνεται, από τη «βελγική πλατφόρμα κατά του πολέμου στο Ιράκ», στην οποία συμμετέχουν 250 βελγικές οργανώσεις για την ειρήνη, ενώ μετά τη διαδήλωση θα ακολουθήσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η «βελγική πλατφόρμα κατά του πολέμου στο Ιράκ» ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών στο Ιράκ, την απαγόρευση αμερικανικών στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τη βελγική επικράτεια και τη διακοπή της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού από το Βέλγιο.

Στην Ισπανία, από χτες έως τις 6 του Απρίλη οι κινητοποιήσεις, έχουν διασπαρθεί στις γειτονιές όλων των μεγάλων πόλεων. Οι «γειτονιές κατά του πολέμου και της γενοκτονίας», διασταυρώνονται πολλές φορές και με τους φοιτητές που συνεχίζουν τον αγώνα. Χτες, στη Σαραγόσα και στη Βαρκελώνη νέος γύρος κινητοποιήσεων. Παράλληλα, τα συνδικάτα με απόφασή τους κήρυξαν την 10η Απριλίου, μέρα γενικής απεργίας κατά του πολέμου.

Σίδνεϊ

Associated Press

Σίδνεϊ
Στη Γερμανία, ο μαθητικός και φοιτητικός ξεσηκωμός συνεχίζεται, ενώ στη Νέα Υόρκη στόχος των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων ήταν τα γραφεία των μεγάλων ειδησεογραφικών και τηλεοπτικών δικτύων, όπως το CNN Fox News, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής Carlyle Group, που συνδέεται τόσο με τους πολεμικούς σχεδιασμούς κατά του Ιράκ.

Στη Βρετανία, το BBC, άλλα δίκτυα και τα γραφεία του News International έγιναν το επίκεντρο διαμαρτυρίας, αλλά και καταλήψεων εκ μέρους οργανώσεων του αντιπολεμικού κινήματος, όπου είχαν ως κύριο σύνθημα «Οχι στον πόλεμο» αλλά και «πραγματικές ανταποκρίσεις, όχι ψέματα των μέσων»...

Πάντως, οι Βρετανοί, κατά πλειοψηφία, εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ και θα είναι σκληρός, και θεωρούν ταυτοχρόνως ότι η στρατιωτική δράση είναι δικαιολογημένη. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα, δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε χτες στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση για την απομάκρυνση του Σαντάμ από την εξουσία.

Τέλος, στην Αργεντινή, μέρα κατά του πολέμου η χτεσινή και το αίτημα «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» συνδυάστηκε απόλυτα και με τη μέρα αλληλεγγύης προς την Κουβανική Επανάσταση. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο κύμα αντιπολεμικών διαδηλώσεων που θα δονήσουν τη μαχόμενη Λατινική Αμερική, με επόμενο ραντεβού αύριο στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ