Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ερημος» πληροφοριών για τις απώλειες

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.-

Μπορεί οι πληροφορίες περί προέλασης των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων να διοχετεύονταν με καταιγιστικό ρυθμό προς τα ΜΜΕ, όμως όσα στοιχεία αφορούσαν στις απώλειες συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας με μεγάλη δυσκολία. Αν και τόσο οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς όσο και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι μιλούσαν για σκληρές μάχες σε πολλά μέτωπα, επισήμως ο απολογισμός των στρατιωτικών απωλειών παραμένει φειδωλός.

Συγκεκριμένα, από το στρατηγείο του Κατάρ έγινε γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί 48 Αμερικανοί, έχουν αιχμαλωτιστεί 7 και υπάρχουν 16 αγνοούμενοι, ενώ έχουν σκοτωθεί και 27 Βρετανοί. Το στρατηγείο υποστηρίζει, επίσης, ότι υπάρχουν 4.500 Ιρακινοί αιχμάλωτοι. Σύμφωνα, πάντως, με ανεξάρτητες πηγές, οι, αμερικανικές κυρίως, απώλειες είναι κάπως μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στα μέτωπα της Νασρίγια, της αλ Χίλα, και της αλ Κίντιγια, νοτίως της Βαγδάτης.

Από την ιρακινή πλευρά, οι μοναδικές, επισήμως, στρατιωτικές απώλειες ήταν οι 17 νεκροί και 35 τραυματίες, που ανακοίνωσε για τη μονάδα του ο διοικητής της μεραρχίας «Βαγδάτη» στην ιρακινή τηλεόραση. Οσον αφορά στους αμάχους, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών ανακοίνωσε, χτες, ότι, μέχρι το μεσημέρι, στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν, το τελευταίο 24ωρο, 10 άμαχοι και τραυματίστηκαν 90, και άλλοι 14 άμαχοι σκοτώθηκαν και 186 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Νινιβέχ, στο βορρά, και Βαβυλώνα - Μουθάνα, στο νότο, εκτός των 33 αμάχων που σκοτώθηκαν στο αιματοκύλισμα της αλ Χίλα. Σύμφωνα, επίσης, με το «αλ Τζαζίρα», 21 άμαχοι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Μοσούλη. Με βάση τον επίσημο ιρακινό απολογισμό, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί, τουλάχιστον 640 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί, περίπου, 4.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ