ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Από Μ. Δευτέρα σε «πασχαλινούς» ρυθμούς

Με τις τιμές στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στα κηπευτικά - τέτοια που δύσκολα καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τα λαϊκά εισοδήματα σε συνδυασμό με όλες τις άλλες ανάγκες της καθημερινότητας - ανοίγει η αυλαία της πασχαλινής αγοράς. Συγκεκριμένα χτες στην αγορά της Βαρβακείου οι τιμές ανά κιλό που επικρατούσαν ήταν στα λάχανα 0,70-1,20 ευρώ, στα φρέσκα κρεμμυδάκια 1,30 ευρώ, στις πατάτες 0,50-0,65 ευρώ και στα λεμόνια 0,50-0,70 ευρώ. Οι ντομάτες πωλούνταν προς 1-1,20 ευρώ, το μαρούλι 0,40-0,50 ευρώ (το τεμάχιο), το κουνουπίδι 1,20 ευρώ, τα αγγουράκια 1 ευρώ το κιλό και 1 ευρώ τα τρία τεμάχια, τα καρότα 0,90-1,10 ευρώ, τα ξερά κρεμμύδια 0,50-0,70 ευρώ και ο άνηθος ή μαϊντανός στα 0,40 ευρώ (το ματσάκι).

Μέχρι 8 ευρώ το κιλό πωλούνταν χτες το κατσίκι γάλακτος στην κρεαταγορά της Βαρβακείου, που ακόμα δεν είχε «φορέσει τα γιορτινά» της, καθώς οι μεγάλες ποσότητες με «τιμές Πάσχα» αναμένεται να αρχίσουν να μπαίνουν από σήμερα στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων. Πάντως, χτες τα μεγάλα αρνιά πωλούνταν προς 4-5 ευρώ το κιλό, το αρνί γάλακτος μέχρι 6,50 ευρώ και τα λιγοστά εισαγωγής από Βουλγαρία και Σκόπια πωλούνταν προς 4-6,50 ευρώ το κιλό. Στα 4-4,30 ευρώ το κιλό πωλούνταν, επίσης, οι συκωταριές και στα 2,90-3,40 ευρώ τα έντερα.

Ας σημειώσουμε ότι με αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης σε εναρμόνιση με σχετική κοινοτική οδηγία από τη Δευτέρα αλλάζει το χρώμα των σφραγίδων που πρέπει να φέρουν τα σφάγια, δηλωτικά της χώρας σφαγής τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη διάταξη, ζώα τα οποία είτε σφάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εισαχθεί από χώρα της ΕΕ ή από τρίτη χώρα, φέρουν σφραγίδα ορθογώνια παραλληλόγραμμη χρώματος κυανού. Ωοειδή σφραγίδα ίδιου χρώματος φέρουν τα κρέατα που εισάγονται από χώρες της ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αναγράφεται και η χώρα προέλευσης. Στην πρώτη περίπτωση στα ελληνικά και στη δεύτερη με λατινικά ψηφία. Προκειμένου για κρέατα που εισάγονται από τρίτες χώρες το σχήμα της σφραγίδας είναι αυτό που επικρατεί στην αντίστοιχη χώρα, χρώματος καστανού και αναγράφεται η χώρα προέλευσης.

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και κατανάλωση των ειδών που απαιτεί η παράδοση το Πάσχα εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Επισημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην υγιεινή του καταστήματος. Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο, ενώ το κατσικάκι έχει πιο σκούρο κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.

Αντισταθείτε στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, σε περιοδεία του στην Αχαΐα, κάλεσε τους αγρότες του νομού να εντείνουν τους αγώνες ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική

Την ανάγκη της έντασης των αγώνων του αγροτικού κινήματος ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και ταυτόχρονα επιδιώκει να συγκεντρώσει τη γη στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, τόνισε χτες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αχαΐα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννης Πατάκης. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους αγρότες να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στις 12 και 13 Μάη στην Κέρκυρα, όπου θα γίνει η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Πρώτο σταθμό της περιοδείας του Γ. Πατάκη αποτέλεσε η Παναιγιάλεια Συνεταιριστική Ενωση στο Αίγιο, όπου είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος, αλλά και με τους εργαζόμενους στην Ενωση. Αφού σκιαγράφησε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και που θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ανέλυσε τους κεντρικούς άξονες που επεξεργάζεται η ΠΑΣΥ για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με μοχλό την προώθηση και δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού από τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, υπογραμμίζοντας:

«Στόχος μας είναι η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και η εξασφάλιση της αγροτικής απασχόλησης, κάτι που σήμερα είναι όχι μόνο επισφαλής, αλλά αδύνατη, με παράλληλη κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού». Βέβαια, οι προτάσεις αυτές, συνέχισε, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση και αντίθεση με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, που με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής εκμεταλλεύονται όχι μόνο τον αγρότη, αλλά και τον καταναλωτή. Και κατέληξε με τη σκέψη την οποία ξεκίνησε την ομιλία του. «Η οργάνωση και η ένταση των αγώνων, των οποίων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος, απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αποτελεί τη μόνη επιλογή της μικρομεσαίας αγροτιάς για να μην ξεκληριστεί».

Αργά το βράδυ, η περιοδεία του αγροτοσυνδικαλιστή ολοκληρώθηκε με την παναχαϊκή σύσκεψη συνδικαλιστών και αγροτών που έγινε στην Αχαγιά, όπου συγκροτήθηκε τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Πρώτη προτεραιότητα της Γραμματείας αποτελεί η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Κέρκυρα.

ΛΑΡΙΣΑ
Θα λυθούν τα προβλήματα;

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πλημμύρες στους Δήμους Αρμενίου και Κιλελέρ

Ερώτηση με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησαν στους βαμβακοπαραγωγούς των Δήμων Κιλελέρ και Αρμενίου στο Νομό Λάρισας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής προς τον υπουργό Γεωργίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ότι «οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν 5.000 στρέμματα στους Δήμους Κιλελέρ και Αρμενίου Ν. Λάρισας, στα οποία τα βαμβάκια της περασμένης χρονιάς δεν έχουν μαζευτεί, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν οι βαμβακοπαραγωγοί να σπείρουν φέτος. Οι αγρότες περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις για την αμάζευτη περσινή παραγωγή. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να μη σπείρουν οι αγρότες τη φετινή άνοιξη, αφού τα χωράφια είναι ακόμα πλημμυρισμένα».

«Είναι ανάγκη, υπογραμμίζεται, το υπουργείο Γεωργίας άμεσα να χρηματοδοτήσει τους Δήμους Αρμενίου, Κιλελέρ και τη Νομαρχία Λάρισας για την άμεση κατασκευή αποστραγγιστικών καναλιών ώστε να απορροφηθούν τα νερά που πλημμύρισαν τα χωράφια».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

  • Αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στη χρηματοδότηση των Δήμων Κιλελέρ, Αρμενίου και της Νομαρχίας Λάρισας για την κατασκευή αποστραγγιστικών καναλιών.
  • Πότε θα αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής για την ασυγκόμιστη παραγωγή.
Ακυρος και για τη ΔΕΠΑ;

Την ακύρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση, αφού τελικώς ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν μόνο δύο από τους εννιά μνηστήρες που είχαν εμφανιστεί αρχικά.

Αν και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει λήξει από την περασμένη Δευτέρα, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόμενοι είναι μόνο η γερμανική «Rurhgas» (χωρίς τον «Προμηθέα Γκαζ») και η ρωσική «Gazprom».

Εκλεισε η ασφαλιστική εταιρία «Πανελληνική»

Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας «Πανελληνική Ασφαλιστική Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζημιών» με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η εταιρία, που λειτουργούσε μόλις μερικούς μήνες, καθώς το προηγούμενο φθινόπωρο έλαβε άδεια λειτουργίας, τίθεται σε καθεστώς ασφαλιστικής εκκαθάρισης, βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

Στη λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι «λόγοι ανάκλησης είναι η παραβίαση αναγκαστικού δικαίου διατάξεων τόσο της ασφαλιστικής νομοθεσίας όσο και της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιριών». Ας σημειωθεί ότι οι πελάτες - ασφαλισμένοι της εταιρίας μέσα στις επόμενες σαράντα ημέρες θα πρέπει να αναζητήσουν νέα ασφαλιστική εταιρία.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Αττικής και των γύρω νομών θα ανοίξουν στις 9.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 4.00 το μεσημέρι, ενώ μια ώρα νωρίτερα θα ανοίξουν τα καταστήματα του Πειραιά λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλης - λιμάνι.

Τη Μ. Δευτέρα τα εμπορικά θα λειτουργήσουν από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ (μία ώρα νωρίτερα του Πειραιά), ενώ τα κρεοπωλεία 7.30 το πρωί μέχρι τις 4.00 το μεσημέρι. Κανονικά, ως είθισται, 8.00 π.μ. - 9.00 μ.μ. θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ