Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Από Μ. Δευτέρα σε «πασχαλινούς» ρυθμούς

Με τις τιμές στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στα κηπευτικά - τέτοια που δύσκολα καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τα λαϊκά εισοδήματα σε συνδυασμό με όλες τις άλλες ανάγκες της καθημερινότητας - ανοίγει η αυλαία της πασχαλινής αγοράς. Συγκεκριμένα χτες στην αγορά της Βαρβακείου οι τιμές ανά κιλό που επικρατούσαν ήταν στα λάχανα 0,70-1,20 ευρώ, στα φρέσκα κρεμμυδάκια 1,30 ευρώ, στις πατάτες 0,50-0,65 ευρώ και στα λεμόνια 0,50-0,70 ευρώ. Οι ντομάτες πωλούνταν προς 1-1,20 ευρώ, το μαρούλι 0,40-0,50 ευρώ (το τεμάχιο), το κουνουπίδι 1,20 ευρώ, τα αγγουράκια 1 ευρώ το κιλό και 1 ευρώ τα τρία τεμάχια, τα καρότα 0,90-1,10 ευρώ, τα ξερά κρεμμύδια 0,50-0,70 ευρώ και ο άνηθος ή μαϊντανός στα 0,40 ευρώ (το ματσάκι).

Μέχρι 8 ευρώ το κιλό πωλούνταν χτες το κατσίκι γάλακτος στην κρεαταγορά της Βαρβακείου, που ακόμα δεν είχε «φορέσει τα γιορτινά» της, καθώς οι μεγάλες ποσότητες με «τιμές Πάσχα» αναμένεται να αρχίσουν να μπαίνουν από σήμερα στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων. Πάντως, χτες τα μεγάλα αρνιά πωλούνταν προς 4-5 ευρώ το κιλό, το αρνί γάλακτος μέχρι 6,50 ευρώ και τα λιγοστά εισαγωγής από Βουλγαρία και Σκόπια πωλούνταν προς 4-6,50 ευρώ το κιλό. Στα 4-4,30 ευρώ το κιλό πωλούνταν, επίσης, οι συκωταριές και στα 2,90-3,40 ευρώ τα έντερα.

Ας σημειώσουμε ότι με αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης σε εναρμόνιση με σχετική κοινοτική οδηγία από τη Δευτέρα αλλάζει το χρώμα των σφραγίδων που πρέπει να φέρουν τα σφάγια, δηλωτικά της χώρας σφαγής τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη διάταξη, ζώα τα οποία είτε σφάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εισαχθεί από χώρα της ΕΕ ή από τρίτη χώρα, φέρουν σφραγίδα ορθογώνια παραλληλόγραμμη χρώματος κυανού. Ωοειδή σφραγίδα ίδιου χρώματος φέρουν τα κρέατα που εισάγονται από χώρες της ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αναγράφεται και η χώρα προέλευσης. Στην πρώτη περίπτωση στα ελληνικά και στη δεύτερη με λατινικά ψηφία. Προκειμένου για κρέατα που εισάγονται από τρίτες χώρες το σχήμα της σφραγίδας είναι αυτό που επικρατεί στην αντίστοιχη χώρα, χρώματος καστανού και αναγράφεται η χώρα προέλευσης.

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και κατανάλωση των ειδών που απαιτεί η παράδοση το Πάσχα εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Επισημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην υγιεινή του καταστήματος. Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο, ενώ το κατσικάκι έχει πιο σκούρο κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ