Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Εδωσαν αγωνιστική απάντηση

Μαζικότατο συλλαλητήριο έγινε χτες στην Κομοτηνή. Περίπου 3.000 καπνοπαραγωγοί απαίτησαν να μπει φραγμός στους εκβιασμούς των καπνεμπόρων και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους

Σε μια πρωτόγνωρη για τον όγκο της αγωνιστική συγκέντρωση στην Κομοτηνή, οι καπνοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση να τους προστατέψει από την κερδοσκοπία των εμπόρων και να αναλάβει τη συμπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματός τους. Στο κέντρο της Κομοτηνής διαδήλωσαν περίπου 3.000 αγρότες, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αγώνα των καπνοπαραγωγών του νομού Ροδόπης, για να εκφράσουν αγωνιστικά την αγανάκτησή τους, καθώς οι έμποροι επιδιώκουν να αγοράσουν τα καπνά σε εξευτελιστικές τιμές, παραβιάζοντας ακόμα και τα σχετικά συμβόλαια.

Συγκεκριμένα, φέτος οι έμποροι, προφασιζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι μια κάποια αόριστη ποιοτική υποβάθμιση σε μέρος των καπνών, που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού - φθινοπώρου, επιδιώκουν να αγοράσουν κοψοχρονιά την παραγωγή. Προσφέρουν μέση τιμή 1,5-1,7 ευρώ για την ποικιλία «Μπασμά», από 3-3,5 ευρώ που ήταν πέρυσι! Κι ενώ λόγω της πολύ χαμηλής τιμής οι καπνοπαραγωγοί αρνούνται να παραδώσουν το προϊόν, τους ανακοινώνεται ότι ο κοινοτικός κανονισμός ορίζει πως αν δεν πάνε τα καπνά μέχρι τις 30 Απρίλη στα κέντρα παραλαβής θα χαθεί η επιδότηση αλλά και το 25% της ποσόστωσης που κατέχουν. Πρόκειται για άλλο έναν εκβιαστικό όπλο σε βάρος των καπνοπαραγωγών, που προσφέρει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός της ΕΕ στην υπηρεσία των καπνεμπόρων - καπνοβιομηχάνων. Από την άλλη, οικονομικοί παράγοντες της περιοχής υπολογίζουν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος απώλειας εισοδήματος περίπου 12 δισ. δρχ., γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του νομού.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Ν. Φακιρίδης, γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, τόνισε ότι «το Κόμμα μας έγκαιρα ενημέρωσε τους καπνοπαραγωγούς για το τέλος της καπνοκαλλιέργειας στην ΕΕ και σ' αυτό συμφώνησε η κυβέρνηση, ενώ συγκάλυψαν ΝΔ και ΣΥΝ». «Απαιτούμε, συνέχισε ο Ν. Φακιρίδης, καταχειροκροτούμενος από τους αγρότες, την εφαρμογή των συμβολαίων, αποζημίωση για τις ζημίες λόγω των καιρικών συνθηκών, παράταση της προθεσμίας παράδοσης καπνών, ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ και του ΠΟΕ».

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν ο Νομάρχης, εκπρόσωποι από την ΤΑ, καθώς και από τα άλλα κόμματα, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γ. Μποντρότσος, νομαρχιακός σύμβουλος.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται ότι οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης απαιτούν να αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη της αποζημίωσης, στην αποτίμηση της εμπορικής αξίας του προϊόντος να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών, ώστε να μην είναι αυθαίρετη η αποτίμηση, συμπλήρωση των ποσοστώσεων με τουλάχιστον 1.000 τόνους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ