ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Φοβούνται «χιονοστιβάδα», θέλουν να «κερδίσουν χρόνο»
  • Νέα επίθεση της «Αυριανής» κατά του Χρ. Πρωτόπαππα
  • Στη γραμμή των «κέντρων» που θέλουν να την πλήξουν κινείται η κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η νέα επίθεση του Γ. Κουρή κατά της κυβέρνησης εκδηλώθηκε χτες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αυριανής», όπου εικονίζεται οίκημα στα Βριλήσια και με τίτλο: «Ανάκτορο 1 δισ. έχτισε ο Πρωτόπαπας - Κύριε Σημίτη, ρώτα τον πού βρήκε τα λεφτά!». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το οικόπεδο επί του οποίου χτίστηκε το σπίτι αγοράστηκε το 1997 με «μόνο 7 εκατομμύρια δραχμές», ενώ γίνεται λόγος για «την καλύτερη βίλα της περιοχής».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Η αντίδραση του Χρ. Πρωτόπαππα ήταν αντίστοιχη της προχτεσινής, που είχε κατηγορηθεί από τον Κουρή ότι ο Αθανασούλης της «Αλτεκ» πλήρωσε 200 εκατ. δραχμές για την προεκλογική εκστρατεία του υπουργού. Κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για «δεύτερη αήθη και συκοφαντική επίθεση από τον Κουρή και την "Αυριανή"». Ο Χρ. Πρωτόπαππας έκανε λόγο για «επιχειρηματικό ανταγωνισμό» και κατηγόρησε τον Κουρή ότι «έχει καταστεί όργανο εξυπηρέτησης και άλλων συμφερόντων με πολιτικούς στόχους(...) που θέλουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του».

Κατά τον υπουργό «μετά την αυθημερόν κατάρρευση της χθεσινής (προχτεσινής) συκοφαντίας, ήρθε και το θέμα με το δήθεν "ανάκτορο". Η αλήθεια - συνέχισε - είναι ότι πρόκειται για οικοδομή 185 τμ με υπόγειο σε οικόπεδο 235 τμ», ότι «δεν υπάρχουν ούτε πισίνα, ούτε κήποι, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο Κουρής», ότι «η οικοδομή χτίζεται σιγά-σιγά επί μια τετραετία και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εσωτερικά, από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά μου, που είναι 30 εκατ. δρχ. κατ' έτος, αλλά και με δύο δάνεια, από την Εμπορική Τράπεζα, που πήρε η σύζυγός μου, ως υπάλληλος της Εμπορικής, συνολικού ύψους, 47 εκατ. δρχ. Το σπίτι χτίζεται με πλήρη διαφάνεια στον οικονομικό τομέα». Ο υπουργός αφού ανέφερε ότι «όλα τα παραπάνω δηλώνονται ανελλιπώς και ακριβέστατα, κάθε χρόνο, στη φορολογική δήλωσή μου, αλλά και στο "πόθεν έσχες" που υποβάλλω στη Βουλή. Φυσικά, - πρόσθεσε - θα καταθέσω, και γι' αυτό το θέμα, μήνυση και αγωγή σε βάρος του Κουρή και της "Αυριανής"».

Θυμήθηκαν τον «αυριανισμό»...

Στη συνέχεια ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι «η επίθεση σε βάρος μου είναι ένα μέρος της προσπάθειας υλοποίησης ενός σχεδίου» και δήλωσε ότι σήμερα στην Εισαγγελία Αθηνών θα καταθέσει την πρώτη μήνυση για την (προ)χτεσινή «συκοφαντική επίθεση».

Οπως δήλωσε, όλες οι κινήσεις του είναι εν γνώσει του πρωθυπουργού. «Τον ενημέρωσα και χθες τηλεφωνικώς και βεβαίως γνωρίζει τα πάντα», όπως είπε, για να συμπληρώσει: «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε. Αλλά τον Κουρή θα τον αντιμετωπίσουμε, τον αυριανισμό θα τον αντιμετωπίσουμε και θα πάμε μέχρι τέλους. Θα πάμε μέχρι τέλους. Αν στο παρελθόν δεν πήγαμε, ήλθε η ώρα να πάμε»...

Ερωτηθείς για την απουσία επίσημων δηλώσεων συμπαράστασης στο πρόσωπό του από το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε ότι υπάρχει απουσία και είπε ότι «είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον Κ. Λαλιώτη» και πως «μου έχουν τηλεφωνήσει σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου υπουργοί και βουλευτές».

Οσο για τη διακοσμήτρια που ισχυρίζεται ότι επιμελήθηκε την προεκλογική του εκστρατεία και ότι πληρώθηκε από τον Αθανασούλη της «Αλτεκ», ο υπουργός απάντησε ότι με τις νεότερες δηλώσεις της αντιφάσκει και αυτοδιαψεύδεται και ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον της. Εκλεισε, δε, τη συνέντευξη επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει πολιτικός στόχος, πολιτικό σχέδιο, που έχει να κάνει με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, ένα είναι βέβαιο: Δεν μπορούν να πλήξουν τον Πρωθυπουργό. Πρώτα απ' όλα, γιατί ο Πρωθυπουργός είναι πάντα το υπόδειγμα της εντιμότητας και της διαφάνειας στον τόπο μας. Και δεύτερον, γιατί οποιοδήποτε σχέδιο και αν κάνουν, να είστε βέβαιοι ότι θα πέσει στο κενό».

Χιονοστιβάδα ή «συμβιβασμός»;..

Αυτό το τελευταίο, δε, περί πολιτικού σχεδίου εναντίον του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να είναι η «γραμμή» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν επέλθει κάποιος «συμβιβασμός»... Να κατηγορηθεί, δηλαδή, ο Κουρής ότι «παίζει το παιχνίδι της ΝΔ» και ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας επιχειρηματιών θέλει να πλήξει την κυβέρνηση. Κάτι που ισχυρίστηκε χτες και ο Στ. Μανίκας, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε δεν έχει κερδίσει από το Χρηματιστήριο, αλλά έχει χάσει χρήματα. Η επιστροφή, δε, του πρωθυπουργού από τις σκανδιναβικές χώρες θα συνδυαστεί με σειρά συσκέψεων με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση, όπως λένε στελέχη της, επιθυμεί να δημιουργηθεί «μια εικόνα ενότητας του ΠΑΣΟΚ», ενώ ταυτόχρονα «παρακολουθεί τις κινήσεις άλλων επιχειρηματιών (Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης) και επιχειρεί να κερδίσει χρόνο», μέχρι να οριστικοποιήσει την αντίδρασή της. Κατά την εκτίμηση ανώτατου παράγοντα - πολύ κοντά στον Κ. Σημίτη - η νέα επίθεση Κουρή θεωρείται «γελοία», ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί «είναι επαρκείς» και επιτρέπουν «να κερδηθεί ο πολυπόθητος χρόνος». Το σίγουρο είναι πως στην ερώτηση «και ποια θα είναι η αντίδραση», απάντηση δεν έχουν... Και τούτο διότι, όπως λένε άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, «απειλείται χιονοστιβάδα».

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε δικές του δηλώσεις ο Κουρής είπε χτες πως «ό,τι ξέρω και ό,τι έχω θα τα βγάλω στη φόρα»...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Στη Δικαιοσύνη περνάει η υπόθεση με τις καταγγελίες του εκδότη της «Αυριανής» Γ. Κουρή, η οποία καλείται να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι ζούμε μέρες του 1989.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σ. Μπάγιας παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τις καταγγελίες Γ. Κουρή για οικονομικές συναλλαγές στελεχών της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία Αθ. Αθανασούλη. Τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ο Σ. Μπάγιας την ανέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Τουμπάνου και ζητάει η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μηνός.

Χτες, είχαμε και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκη, ο οποίος με έγγραφό του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σ. Μπάγια ζητούσε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε στον Σ. Μπάγια και την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, τα δημοσιεύματα της «Αυριανής», καθώς και άλλων εφημερίδων, ενώ στο έγγραφό του ανέφερε να εξεταστεί αν υπάρχει η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης.

Επίσης, στο έγγραφό του ο Ε. Κρουσταλλάκης ζητάει να κληθούν οι καταγγέλλοντες και να καταθέσουν τα στοιχεία που κατέχουν. Τέλος, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι στην περίπτωση που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση πρόσωπα της κυβέρνησης, θα πρέπει ο εισαγγελέας που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση να τηρήσει απαρεγκλίτως τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος (άρθρο 86 παρ. 1 και 2), καθώς και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Στην περίπτωση που από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, η έρευνα θα πρέπει να σταματήσει και ο σχετικός φάκελος να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Να υπενθυμίσουμε ότι δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για πολιτικά πρόσωπα δεν επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της Βουλής, ενώ η ποινική δίωξη ασκείται μόνο από τη Βουλή. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Επίσης, η Βουλή με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως αβάσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών έγινε ήδη προσπάθεια, για να καταθέσει ο Γ. Κουρής, ο οποίος, όμως, φέρεται να είναι καθ' οδόν προς την Κεφαλλονιά, οπότε και η κατάθεσή του θα δοθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.

ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ - ΚΟΥΡΗΣ
Διαγκωνίζονται και στη φοροδιαφυγή!

Οργιο φοροδιαφυγής και διαφόρων φορολογικών παραβάσεων καταλογίζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τόσο στον όμιλο επιχειρήσεων Γ. Κουρή όσο και στην ΑΛΤΕΚ του Αθανασούλη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών οι παραβάσεις για την ΑΛΤΕΚ φτάνουν τα 17,8 δισ. δρχ. και για τις επιχειρήσεις Κουρή τα 6,5 δισ. δρχ., συνολικά δηλαδή στα 24,3 δισ. δρχ. Γεγονός είναι ότι το ύψος της φοροδιαφυγής που αναλογεί στον καθένα από τους δυο πρώην συνεταίρους, και σημερινούς αντίδικους, δεν μπορεί να διαχωριστεί. Σε μια περίπτωση ο εκδότης εικονικών στοιχείων είναι η τηλεόραση του ALTER και αποδέκτης η εταιρία «Κουρής Media Group». Στην τηλεόραση του ALTER καταλογίζεται και έκδοση εικονικών τιμολογίων με αποδέκτη τον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA (συμφερόντων Κουρή). Σε άλλες υποθέσεις ενέχονται οφσόρ εταιρίες, αγνώστων λοιπών στοιχείων και ιδιοκτησίας που δηλώνουν έδρα στις ΗΠΑ και το Βέλγιο. Επίσης η μεταβίβαση του 50% της τηλεόρασης του ΑΛΤΕΡ από τον Γ. και Α. Κουρή έγιναν με μειωμένο ποσό ύψους 1,9 δισ. δρχ. προκειμένου να πληρωθούν λιγότεροι φόροι. Με δυο λόγια οι δυο σημερινοί αντίδικοι έκαναν μαζί τις δουλιές τους σε αγαστή σύμπνοια και συνεργασία. Στις επιχειρήσεις Κουρή καταλογίζεται η έκδοση εικονικών στοιχείων (χωρίς όμως να αναφέρουν τον αποδέκτη των στοιχείων αυτών), καθώς και μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ.

Τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά εδώ και αρκετούς μήνες στις αρμόδιες αρχές. Ετσι ο χρόνος δημοσίευσής τους παραπέμπει ευθέως στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των στελεχών της να φανούν αμέτοχοι και να απεμπλακούν από την όλη υπόθεση.

Από την πλευρά της η ΑΛΤΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς και τους χαρακτηρισμούς του ΣΔΟΕ σχετικά με τις συγκεκριμένες συναλλαγές και τους αμφισβητεί ευθέως, αφού θεωρεί ότι οι συναλλαγές αυτές είναι πραγματικές και απολύτως νόμιμες».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο πραγματικός Γολγοθάς λαών

Η βδομάδα των παθών παραπέμπει - χωρίς μεταφυσική - στα δεινά των λαών του κόσμου, από τη δολοφονική μανία της κοσμοκρατορίας.

Η ανθρωπότητα των φτωχών, των ανήμπορων των βομβαρδισμένων ζει σε κάθε χτύπο της καρδιάς της, τα δικά της πάθη, το φραγγέλιο, τον ακάνθινο στέφανο, την πορεία προς τον πραγματικό Γολγοθά και τη σταύρωση.

Τώρα νέοι καίσαρες και πραίτωρες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης οδηγούν στην ομαδική σφαγή και καταστροφή, εκεί στη γη της Μεσοποταμίας. Οδηγούν στη φρίκη ενός αειφόρου πολέμου με την ανοχή και των συνδρομητών ευρω-φαρισαίων και των ευνουχισμένων διεθνών οργανισμών.

Καταματωμένο το Ιράκ οδηγήθηκε στη μεγάλη σφαγή ανάμεσα στους στοίχους των νέων λεγεωνάριων - μισθοφόρων κάτω από τις εντολές των καισάρων, την υποκρισία των πιλάτων και του φαρισαϊσμού των διεθνών οργανισμών.

Σε μια παράφραση ακούστηκε η ύστατη επίκληση που είχε απευθύνει ο ανθρωποθεός, εκεί στο Γολγοθά: «Αλάχ, Αλάχ, γιατί μας εγκατέλειψες». Αφαντοι οι θεοί...

Σταυρωτήδες, γύρω μας, ανταλλάσσουν με αργύρια τις ζωές του κόσμου.

Στις μέρες μας αυτό το «Ηλί, ηλί λαμά σαβαχθανί» ακούγεται ως η ματωμένη κραυγή του κόσμου, που δεν μπορεί, όμως, να περιμένει την εξ ύψους βοήθεια για να εμποδίσει την πορεία προς τη σταύρωση.

Οι λαοί που δεν υποτάσσονται, θέτουν τον δάκτυλον «επί τον τύπον των ήλων», αμφισβητούν, αντιστέκονται, δοκιμάζουν και δοκιμάζονται, αγωνίζονται.

Αλίμονο αν περιμέναμε τη λύτρωση από τους νεοκαίσαρες. Η ανάσταση δε θα ερχόταν ποτέ.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Οι οδηγοί φταίνε για τα τροχαία!

Η ανάληψη της ...προσωπικής ευθύνης αποτελεί τη θαυματουργή συνταγή για την εξάλειψη των τροχαίων «ατυχημάτων», σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος έδειξε έτσι πού εντοπίζει την κύρια αιτία των τροχαίων. Ταυτιζόμενος απόλυτα με τη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, που συνοψίζεται στη φράση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και δίνοντας συγχωροχάρτι σε μεγαλοεργολάβους και διαπλοκή για το άθλιο οδικό δίκτυο, επέρριψε τις ευθύνες για τα εγκλήματα της ασφάλτου στους ίδιους τους οδηγούς!

Αφού ανέφερε τη γνωστή στατιστική του θανάτου («κάθε χρόνο θρηνούμε περισσότερους από 2.500 νεκρούς και 30.000 τραυματίες στο οδικό δίκτυο») και διαπίστωσε ότι «είναι ένας βαρύτατος φόρος αίματος», έφτασε στο «διά ταύτα»: «Πιστεύω ήρθε η ώρα, όλοι μαζί, να πούμε "φτάνει πια". Και ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Να αναλάβει τη δική του προσωπική ευθύνη»! Σε δεύτερο πλάνο πέρασε τις ευθύνες της ...πολιτείας για τις «υπαρκτές ελλείψεις, είτε αυτές αφορούν το κακό οδικό δίκτυο, είτε τον πεπαλαιωμένο στόλο των οχημάτων», αλλά επανήλθε ξανά λέγοντας «όλοι, επίσης, ξέρουμε και τους βασικούς κανόνες για ένα ασφαλές ταξίδι».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε επίσκεψή του χτες στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, εγκωμιάζοντας το έργο των στελεχών της που «μοχθούν, για να κάνουν όσο γίνεται πιο ασφαλή και απρόσκοπτη τη μετακίνηση των ταξιδιωτών στο οδικό δίκτυο»...

Ευρωπαϊκές συζητήσεις εν μέσω οσμών...

Ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις χώρες της Σκανδιναβίας ο πρωθυπουργός

Η εσωτερική οσμή των σκανδάλων συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην ευρωπαϊκή περιοδεία του, ως προεδρεύων της ΕΕ, στην οποία μάλιστα συζητά για το μέλλον της Ευρώπης.

Αυτή η συζήτηση για το μέλλον Ευρώπης και οι θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χτες στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Δανός ομόλογός του Αντερς Ράσμουσεν.

Οπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί η εντολή έναρξης της Διακυβερνητικής που θα ξεκινήσει τις εργασίες της το φθινόπωρο, ώστε να έχουν χρόνο τα εθνικά Κοινοβούλια να μελετήσουν τις αλλαγές. Η υπογραφή της νέας συνθήκης θα πραγματοποιηθεί μετά την 1/05/2004, ώστε να συμμετάσχουν τα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν, επίσης, για την κρίση στο Ιράκ, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ακριβής ρόλος του ΟΗΕ για την επόμενη μέρα του πολέμου θα καθοριστεί μέσα από διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, ενώ για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε ότι αν επιθυμεί μια ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, πρέπει να αναπτύξει τις αμυντικές της δυνατότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου, που θα προκύψουν από τη συνάντηση της 29ης Απρίλη, θα τεθούν στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ