ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εντείνεται ο κρατικός αυταρχισμός

Τις έντονες αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος έχει προκαλέσει η πρωτοφανής απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κρίνει παράνομη την πρωτομαγιάτικη απεργία του σωματείου «Ενωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών» (ΕΙΣΦ) ύστερα από προσφυγή της διοίκησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Μάλιστα, απαγόρευσε ακόμα και τη συμμετοχή της ΕΙΣΦ στην απεργία της ΓΣΕΕ. Καταγγελίες για τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση έχουν εκδοθεί ήδη από αρκετά συνδικάτα.

Η συγκεκριμένη ενέργεια - που σίγουρα θα μείνει στην Ιστορία - δε γίνεται για πρώτη ή για τελευταία φορά. Γίνεται κατανοητή μόνον αν ενταχθεί στα πλαίσια του εντεινόμενου αυταρχισμού, κυβέρνησης και εργοδοτών, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να περάσουν νέα, ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη παράνομη απόλυση συνδικαλιστή (μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού) από το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, για την οποία το υπουργείο Εργασίας δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Πετώντας στα σκουπίδια όλη τη φιλολογία περί αδέκαστης Δικαιοσύνης, ο συγκεκριμένος δικαστής έκανε καθαρό ότι δίκαιο είναι μόνον ό,τι διατάζει η άρχουσα τάξη και η κάθε κυβέρνησή της. Στην προκειμένη περίπτωση ο δικαστής έκρινε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να απεργούν ούτε την Πρωτομαγιά γιατί ένα από τα απεργιακά αιτήματα του σωματείου ήταν να μη διαμελιστεί η «Ολυμπιακή». Γεγονός που ενόχλησε την κυβέρνηση καθώς - όπως αναφέρουν συνδικαλιστές από την «Ολυμπιακή» - εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί να κατατμήσει την εταιρία ώστε να μπορεί να την ξεπουλήσει πιο εύκολα στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΥΕΝ
Νέα επίθεση σε ναυτεργατικά δικαιώματα

Πρόταση από ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για απεργία

Ξέφρενη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμα και το δικαίωμα στο μπάρκο έχει εξαπολύσει το «μαύρο» μπλοκ κυβέρνησης - εφοπλιστών. Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού καλείται να συνεδριάσει προκειμένου να γνωμοδοτήσει σε Προεδρικό Διάταγμα που έχει συντάξει ο υπουργός των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτης «Περί οργανικής σύνθεσης πληρώματος φορτηγών πλοίων κάθε κατηγορίας ολικής χωρητικότητας μέχρι 500 κόρους (κ.ο.χ.)» το οποίο προβλέπει τη μείωση της οργανικής σύνθεσης, τη μείωση δηλαδή του αριθμού του πληρώματος και σ' αυτή την κατηγορία πλοίων!

Ταυτόχρονα από τα κυβερνητικά επιτελεία ήδη συντάσσεται νομοθετικό έκτρωμα για τη μείωση του αριθμού των πληρωμάτων (της οργανικής σύνθεσης) και των τουριστικών επιβατηγών πλοίων, ενώ αναμένεται η δημοσιοποίηση των μέτρων για την... «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή την αύξηση των εφοπλιστικών υπερκερδών, ανάμεσα στα οποία προβλέπεται η μείωση των ήδη πενιχρών ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών προς το «βουλιαγμένο» από τα ελλείμματα ΝΑΤ! Και βέβαια σε όλα αυτά να προστεθεί και το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τις 2 Απρίλη και παραδίδει τη Ναυτική Εκπαίδευση στα ιδιωτικά χέρια.

Για την αναχαίτιση αυτής της επίθεσης χτες τα ταξικά ναυτεργατικά Συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έστειλαν επιστολή προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τις ναυτεργατικές Ενώσεις απαιτώντας την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασίσει την οργάνωση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης.

Παράλληλα στην επιστολή παραθέτουν και το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις ναυτεργατικές ανάγκες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη Ναυτική Εκπαίδευση, η οποία πρέπει να είναι δημόσια και μόνο, αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σταθερή εργασία. Ακόμα 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1 προς 1 στα επιβατικά (μία μέρα εντός του πλοίου, μία μέρα εκτός για ανάπαυση) με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλη τη διάρκεια του χρόνου και οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις διευρυμένες ανάγκες των πλοίων. Επίσης δημόσια κοινωνική ασφάλιση, προσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού και άλλα.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αντιδράσεις για το ρόλο του Κυριακού

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση ερήμην των εργαζομένων

Θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών έχει προκαλέσει ανάμεσα στους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και τα Συνδικάτα τους, το «βρώμικο» παιχνίδι με το μεροκάματό τους και τα δικαιώματά τους, που έχει στηθεί και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Κυριακού. Ο εν λόγω κυβερνητικός συνδικαλιστής, χωρίς να έχει καμία έγκριση τόσο από τη διοίκηση του ΕΚΠ, όσο και με τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης, συμμετέχει σε «τετ α τετ» συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, που αφορούν ακριβώς τη Ζώνη και μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως εκπρόσωπος των εργαζομένων της! Τελευταία τέτοιου είδους συνάντηση έγινε πριν μερικές μέρες με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τζιόλα, όπου και συμφώνησαν λέει και σε μια σειρά αποφάσεων!

Χτες τα Σωματεία της Ζώνης εξέδωσαν από κοινού δελτίο Τύπου - καταγγελία χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη συμπαιγνία» αυτή την υπόθεση και σημειώνουν: «Ο νέος πρόεδρος του ΕΚΠ επιδεικνύει μια αντιδημοκρατική, αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά» με σκοπό «σαν γνήσιος κυβερνητικός εντολοδόχος και παρατρεχάμενος, να προσφέρει το άλλοθι του δήθεν κοινωνικού διαλόγου που ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί η κυβέρνηση και αφορά τις τεράστιες ευθύνες της για την πολιτική που εφαρμόζει σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, την άρνησή της να επιλύσει τα αυξημένα προβλήματα των ανέργων». Τα σωματεία αναφέρουν ότι μεγάλες ευθύνες φέρουν και οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΠ, οι οποίες με τη σιωπή τους επιβραβεύουν την τακτική του Π. Κυριακού. Κάνουν σαφές ότι «σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση έχοντας παρατρεχάμενους και χειροκροτητές τη διοίκηση του ΕΚΠ να παίρνει αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων της Ζώνης» και αποκαλύπτουν ότι όλη αυτή η ιστορία «έχει να κάνει με τα παιχνίδια και αλισβερίσια γύρω από τη θυγατρική εταιρία για τη λειτουργία της Ζώνης που ετοιμάζεται να ιδρύσει η κυβέρνηση».

ΠΑΜΕ
Είναι πρόκληση!

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Με αυτή τη φράση καταλήγει η ανακοίνωση - καταδίκη, που κυκλοφόρησε χτες το ΠΑΜΕ με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τους Ιπτάμενους Συνοδούς και Φροντιστές. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Αυτό κι αν είναι πρόκληση. Δικαστής, ονόματι Κωνσταντίνος Γκανιάτσος, πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, κήρυξε παράνομη την απεργία της 1ης Μάη των εργαζομένων της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών!!

Ο συγκεκριμένος "Δικαστής" είχε φαίνεται στο συρτάρι του έτοιμες κυβερνητικές αποφάσεις από προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και συνέχισε την πεπατημένη, παράνομη!!! Τι άλλο θα δούμε ακόμα στην εποχή του αντεργατικού κατήφορου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ; Πόσες εξετάσεις θα δώσουν ακόμα στο ΣΕΒ ότι είναι καλύτεροι και πιο αφοσιωμένοι στην πολιτική του κεφαλαίου από τη ΝΔ;

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Να εντείνουν τους αγώνες τους, να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις τους. Τέτοιου είδους αποφάσεις δείχνουν τον ταξικό προσανατολισμό της δήθεν "ανεξάρτητης" Δικαιοσύνης τους.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Προωθούν ατομικές συμβάσεις στη θέση των συλλογικών

Ατομικές συμβάσεις υποδούλωσης των εργαζομένων στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και με τις ευλογίες των μηχανισμών της κυβέρνησης προωθούνται από μια σειρά εργοδότες. Η μορφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας χρησιμοποιείται τελευταία από εργοδότες σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας σαν ένας τρόπος υπερέντασης της εκμετάλλευσης εργασίας και την παραπέρα εξαθλίωση των εργαζομένων. Οπως έγινε γνωστό πρόσφατα, από καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, ορισμένοι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν «Ατομική Σύμβαση Εργασίας» με την απειλή της απόλυσης. Τέτοιες συμβάσεις έχουν υπογραφή στην περιοχή Γιαννιτσών και στο Νομό Πέλλας γενικά, που προβλέπουν ότι η επιχείρηση θα απασχολεί τον εργαζόμενο από ένα έως 25 ημερομίσθια το μήνα «ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης».

Με μια τέτοια σύμβαση καταργείται στην πράξη το δικαίωμα της σταθερής και πλήρους απασχόλησης και επιτρέπεται στον εργοδότη να απασχολεί τους εργαζόμενους ακόμα και μια ημέρα το μήνα, να τους μετατρέπει δηλαδή σε ημιαπασχολούμενους μέχρι άνεργους!

Οι ατομικές αυτές συμβάσεις εργασίας «νομιμοποιούν στην ουσία τη μαύρη εργασία», μας δήλωσε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, Ιωσήφ Χατζηβασιλειάδης.

Οι συμβάσεις αυτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους κυρίως στις βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων και στις επιχειρήσεις εμπορίας και χυμοποίησης φρούτων. Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι συμβάσεις αυτές υπογράφονται και ισχύουν με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας)!

Το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, απαιτεί να καταργηθεί η ελαστικότητα της εργασίας. Η λύση είναι μία, σταθερή και πλήρης απασχόληση.

Σε κώμα 45χρονος εργάτης

Η αδιαφορία των εργοδοτών να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων ήταν και πάλι ο λόγος που έστειλε την περασμένη Τετάρτη τον 45χρονο οικοδόμο Αχιλλέα Βαλαβάνη στον «Ευαγγελισμό» σε κώμα από σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, όταν έπεσε από κουπαστή ύψους τριών μέτρων στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Αγία Παρασκευή. Ο 45χρονος οικοδόμος (εργαζόταν στην εταιρία ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ) έκανε εργασίες πάνω σε μια κουπαστή στη στοά του εργοταξίου, όταν για άγνωστους λόγους έπεσε από ύψος τριών μέτρων και τραυματίστηκε σοβαρά. Τόσο οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων όσο και οι επιθεωρητές εργασίας διαπίστωσαν ότι για μια ακόμα φορά αιτία του ατυχήματος ήταν η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας. Αυτό καθώς η κουπαστή πάνω στην οποία δούλευε ο εργαζόμενος δεν είχε τις μπάρες προστασίας αφήνοντάς τον ουσιαστικά μετέωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ